Kenya’da kadın soykırımı

Kadın Haberleri —

❏

  • Kenya’da 2023 yılında 152 kadın katledildi. Rakamlar son beş yılın en yüksek rakamları olsa da gerçek cinayet sayısının daha fazla olduğu belirtiliyor.

Kadınlar, erkek-devlet sisteminin yönettiği dünyanın farklı ülkelerinde katledilmeye devam ediyor. Kimisi evli olduğu erkek, kimisi sevgilisi, kimisi akrabası ve kimisi ise hiç tanımadığı bir erkek tarafından hayatından koparılıyor.

Bu ülkelerden biri olan Kenya’da 2023 yılında 152 kadın katledildi. Rakamlar son beş yılın en yüksek rakamları olsa da gerçek cinayet sayısının daha fazla olduğu belirtiliyor.

Yılbaşından bu yana ise en az 4 kadının katledildiği haberi basına yansıdı. The Guardian’da yer alan habere göre bu cinayetlerden ikisi dikkat çekti. 26 yaşındaki Starlet Wahu adlı kadın, 4 Ocak’ta bir erkek tarafından bıçaklanarak katledildi. Gözaltına alınan katilin soruşturması sürüyor. Katilin arkadaşlık siteleri aracılığıyla hedef aldığı kadınlara şiddet uygulayıp tecavüz eden bir suç şebekesinin üyesi olduğu belirtiliyor. Bir diğer cinayet ise adeta kan donduruyor. Bir kadın kiraladığı bir dairede bir erkek tarafından katlediliyor ve vücudu parçalara ayırılıp plastik torbalara konularak atılıyor. Bu olay Wahu’nun cenazesinin iki hafta sonra bulunmasından hemen sonra gerçekleşiyor. İki kadının vahşice katledilmesi, ülkede kadın cinayetlerinin acilen soruşturulması gerektiği çağrılarını arttırıyor.

Her 3 kadından biri şiddet görüyor

2022'de yapılan bir ankete göre Kenya'da her üç kadından biri hayatı boyunca fiziksel şiddete maruz bırakılıyor. İnsan hakları örgütleri, ülkede şiddete karşı güçlü yasalar ve politikalar olmasına rağmen, hükümetin uygulamada yetersiz olduğunu söylüyor.

Yasalar uygulanmıyor

2019 yılında kurulan ve her yıl kadın cinayetlerini belgeleyen Femicide Count Kenya’nın kurucularından Audrey Mugeni, bunun ulusal bir kriz olduğunu ve kadınların yeterince korunmadığına işaret etti.

Suçlu kim, suç ortağı kim?

Olaya ilişkin açıklama yapan Femicide Count Kenya, “Hükümet suç ortağı olarak kalamaz” sözleriyle hükümetin kadın katliamlarına karşı adım atmamasını eleştirerek, yasaların uygulanmasına ve hesap sorulmasına derhal ihtiyaç duyulduğunu ekledi.

Son iki cinayet ayrıca sanal medyada da büyük bir öfkeye yol açmıştı. On binlerce kişi #StopKillingWomen ve #EndFemicideKe hashtagleriyle kadın cinayetlerinin ve cinsel şiddetin sona ermesi çağrısı yapmıştı. NAİROBİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.