Kepçe tutun kurtarın!

Depremzede Hasan Bay ve Güneş Bay

Depremzede Hasan Bay ve Güneş Bay

  • “Yeğenim Kızılay’a gitmiş. Maraş’ta Kızılay başındaki kişi utanmadan ‘vah vah. Sahi mi diyorsun. Paranız varsa, gücünüz varsa gidin kepçe tutun kurtarın’ demiş. Utanmaz."

Enkaz altından köylüler tarafından 8 saat sonra çıkarılan Hasan Bay, yakınlarının yardım istediği Kızılay’dan “Kepçe tutun kurtarın” cevabı aldığını belirterek, “Sesimizi halk duydu” dedi. 

Mereş (Maraş) merkezde enkaz kaldırma çalışmaları sürerken, bazı ilçelerde enkazlara henüz dokunulmamış. Kurdoxolî (Türkoğlu) ilçesinin de büyük bölümü yıkılırken, kırsal mahallelerde neredeyse girilecek ev kalmamış durumda. Kurdoxolî ilçesine bağlı Amîkan (Kumçatı) köyü de büyük yıkımın olduğu kırsal bölgelerden biri iken, depremde çok sayıda kişi hayatını kaybetti. Bay Ailesi tamamen yıkılan evlerinden sağ çıkarıldı. Yıkılan iki katlı evlerinin enkazında kalan ailenin üç ferdi köylülerin yardımıyla 8 saat sonra enkazdan çıkarılırken, hayvancılık ve tarımla uğraşan ailesinin traktörleri ve diğer araç gereci de enkaz altında kaldı. Bay Ailesi, tedavilerinin ardından evlerinin enkazı önünde kurdukları çadırda yaşama tutunmaya çalışıyor.

Sesimizi halk duydu

Eşi ve kızıyla birlikte enkazdan sağ çıkarılan Hasan Bay, “Köylümüzün çabalarıyla bizi çıkardılar. O anı kelimelerle anlatmak mümkün olmaz. Sesimizi duyuramıyoruz. Karanlıkta, tozda, televizyon patladı, çok kötü şeyler oldu. Yine de kendimizi kaybetmedik. Kızıma, eşime sakin olmalarını söyleyerek, 8 saatlik süreci öyle atlattık. İlk başta kaçmak istedik, kaçamadık. Beton blok, olduğu gibi üstümüze çöktü. Bizi kurtaran da divan oldu. Biz üçümüz onun arasında kaldık. Önce emekleyebileceğimiz bir mesafe vardı. Ondan sonra bir deprem daha oldu, tamamen çöktü. Artçılar ola ola sıfır oldu. Bağırıyoruz ama sesimizi duyuramıyoruz dışarı. En sonunda halk duydu sesimizi” dedi.

Vah vah, paranız varsa...

Halkın çabalarıyla enkaz altından çıkarıldıklarını dile getiren Bay, enkaz altında oldukları sırada akrabalarının kurtarma ekibi istediğini, ancak olumlu cevap alamadığını söyledi. Bay, şunu paylaştı: “Yeğenim Kızılay’a gitmiş. Maraş’ta Kızılay başındaki kişi utanmadan ‘vah vah. Sahi mi diyorsun. Paranız varsa, gücünüz varsa gidin kepçe tutun kurtarın’ demiş. Utanmaz. Böyle denilir mi?”

Sağ salim çıktıklarını, ancak maddi olarak çok büyük kayıplar olduğunu kaydeden Bay, insanların yaşamak için mücadele edeceğini ve topraklarını bırakıp gitmesinin kolay olmadığını kaydetti. Bay, şunları söyledi: “İnsanlar kaçacak değiller. Niye göç edeyim ki? Benim kendi işim var. Çiftçilikle uğraşıyorum. Yaşamak için kendi çapımızda uğraşıyoruz. Devlet kendisine yardım ediyor ancak. Bize yardım eden yok. İnsanlara buradan çıkın deseler devlet nereyi gösterecek? Doğup büyüdüğüm yer burası.”

Enkazdan açılan küçük bir alandan çıkarıldıklarını kaydeden Güneş Bay da çok acı çektiklerini ve çaresizlik içinde olduklarını; 250 metrekare eve sığmazken, bugün bir çadırın içinde üst üste yaşamaya çalıştıklarını dile getirdi.

AHMET KANBAL - MA/MARAŞ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.