Kerboran’a AKP’li kayyum yakışmıyor

Asya Gezer

Asya Gezer

  • Xelîla’da doğmuş ve yaşamını özgürlük mücadelesine adamış bir ailenin üyesi olan Asya Gezer, Garibe ve katledilen tüm kadın yoldaşlarının mücadelesini göğüslemek için Kerboran’da DEM Parti’den aday.
  • Hilelerle gasp edilen belediye, AKP tarafından kayyum zihniyetiyle yönetildi. Gezer, “21. yüzyıldayız hala su, altyapı sorunu yaşıyoruz; kadınların, gençlerin sosyal bir alanı yok ve gençlerimiz göç etti” dedi.

Yerel seçimlere bir aydan az bir süre kalırken Kerboran’ın (Dargeçit) Xelîla beldesindeyiz. Burası, Kandıra Cezaevi’nde 2021’de uğradığı işkence sonrası ölüme sürüklenen Garibe Gezer’in doğduğu belde. Garibe’nin özgürlük talebi, doğduğu topraklarda yankılanıyor. 

Xelîla, sırtını iki tepeye yaslamış ve palamutla meşe ağaçlarının hâkim olduğu Kerboran içesine bağlı bir belde. İlçenin 10-12 kilometre uzağından Dicle Nehri akıyor, bu nehir ve yeraltı suları, ilçe sakinlerinin ekmeğini topraktan çıkarmasına neden oluyor. 36 köy, 26 mezra ve 2 beldesi bulanan ilçeye bağlı Xelîla’da yurttaşlar hayvancılıkla geçimini sağlıyor. İlçe halkının geçim kaynağı tarım ve hayvancılığa dayanıyor. Başta tahıl tarımı olmak üzere bağcılık ve Antep fıstığı temel üretimlerden birini oluşturuyor. En son 2023 verilerine göre; ilçede 28 bin 434 kişi yaşıyor, bunun 14 bin 369’unu erkekler, 14 bin 65’ini kadınlar oluşturuyor.

‘Seçmen’ transferi ve hileler

DTP, 2009 yerel seçimlerinde Kerboran’da yüzde 40,5 oy oranıyla kazandı,  AKP’nin sadece yüzde 22,8 oranında oyu vardı. Yine 2014’te yüzde 60,2 oy oranıyla BDP adayı Zeynep Sipcik kazandı, AKP’nin ise yüzde 33,5 oranında oyu vardı. 2019 yerel seçimlerinde ise AKP, yüzde 50.9 oy oranına ulaştı. İlçe sakinlerine göre; sandık ve seçim hileleriyle belediye alındı. B seçimler için de DEM Parti’nin adreslere taşımalı seçmen kayıt ettirmesine ilişkin uyarıları sürüyor.

Garibe’nin ablası

Hiçbir hizmet sunmayan ve tarım ve hayvancılığın yok olmasına göz yuman AKP’li belediyeye karşı Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi'nden (DEM Parti) Eşbaşkan Adayı olan Asya Gezer ve Aziz Akın mücadele edecek. Garibe’nin ablası olan Asya Gezer, Xelîla’da dünyaya gelir, köy yakmaları sonucunda yaralanan babasının tedavisi nedeniyle İzmir’e taşınırlar fakat toprağa bağlılık ağır basar. Asya Gezer, “İzmir’de 1. sınıfa giderken annem tekrar ilçeye dönmek istedi. Ülke, toprak hasreti ağır bastığı için annem kalmak istemedi. Tekrar ilçeye döndük” dedi.

9 kardeş mücadelenin içinde

İlkokul ve liseyi Kerboran’da bitiren Asya Gezer, üniversitede sanat tarihi okumak için İzmir’e gider ve 2014’te Kerboran’a dönüp öğretmenlik yapar. Gezer, şöyle devam etti: “O yaz 6-9 Ekim gerçekleşir ve abim Bilal Gezer, Kerboran’da bir sokak ortasında katledildi. Abimin ölümünden hemen sonra kardeşim Mehmet Emin polisler tarafından kurşunlanarak felç bırakıldı ve polisler beraat ettirildi. Dosyası hala gizlilik kararıyla devam ettiriliyor. Öz yönetim sürecinde ise kardeşim Garibe tutuklandı ve ardından ben tutuklandım. 9 ay cezaevinde kaldım. O süreçte Büyükşehir Belediyesi idari personeliydim, tutuklandım ve bunun ardından Garibe’nin sürgün hayatı başladı. Bırakılmamdan birkaç ay sonra abim Haşim tutuklandı. O da şu an Elâzığ Cezaevi’nde. Ailenin 9 üyesine dosya açıldı ve dosyaların bir kısmı devam ediyor, bir kısmı takipsizlikle sonuçlandı.”

Biri gidiyor ama ardılları geliyor

Ağabeyi ve Garibe’nin şehadetiyle daha çok mücadele etmeye başladığını, onların mücadelesini üstlenmesi gerektiğini belirten Gezer, “Diyoruz ya; biri gidiyor ama ardılları geliyor. Garibe’nin, abimin ve bütün kadın arkadaşların mücadelesini yürütüyorum. Bir süre hayatım cezaevi yollarında geçti, avukatlar, mahkemeler, duruşmalar ve bu bende bir travmaya sebep oldu ama bir yerden başlamak gerekiyordu; Garibe ve arkadaşlarının mücadelesini üstlenmek ve sonuna kadar sürdürmek, sahip çıkmak gerekiyordu” diye konuştu.

Taşlarımızı hizmet diye sundu

Şu an AKP’de olan Kerboran için bu mücadele ekseninde neler yapacağını soruyoruz. AKP’nin hile ve hurda ile belediyeyi aldığını söyleyen Asya Gezer, şöyle devam etti: “Son süreçte engelli maaşlarını kestiler, halkın elektriğini kestiler, yardımlarını kesti ki oy karşılığında söz aldı. Bu hilelerle belediyeyi aldı ama biz bu sefer kararlıyız. Belediyeyi aldıklarında kadın kurumlarımızı kapattılar. Kadın evi vardı ve kadınlar burada emeğinin farkında varıyordu. Çocuklar için ana dil eğitimi veriliyordu, kapattılar. Kerboran’a hiçbir hizmet yapmadılar, parke taşlarımızı söküp köylere gönderdi, bizim olanı oralardaki yollara döşeyerek hizmet yaptık diyorlar. Ana caddeleri asfaltladılar ama taşlarla uyumlu değil, 21. yüzyıldayız hala su sorunu yaşıyoruz, altyapı sorunu yaşıyoruz; kadınların, gençlerin sosyal bir alanı yok ve gençlerimiz göç etti.”

Gasp edilen toprakları alacağız

İlk hedeflerinin su sıkıntısını gidermek olduğunu kaydeden Asya Gezer, şunları paylaştı: “Yollarımızı engellilerin, çocukların rahat edeceği şekilde inşa edeceğiz ve hedefimiz bir sanayi sitesi yapmak. Kadın arkadaşlar için kadın evini açacağız. Kerboran’da eski çarşı var, orası şimdi restore ediliyor, orada kadın arkadaşlar için yöresel yemekler, el işleri ve satışların yapılacağı bir alan yapacağız. Sadece kadınların olan, erkeklere muhtaç olmadığı alanlar oluşturmak istiyoruz. Gençler için ise spor kompleksleri yapmak istiyoruz, çünkü gençlerin sosyalleşeceği alan yok. Birkaç parkımız var ve o parkların hepsi kurudu, bu parkları yeşillendireceğiz, kullanılabilir hale getireceğiz. Biliyorsunuz 18. madde kapsamında Kerboran’daki birçok arazi, arsa sahiplerinden alınıp hazineye verildi sonra başka kişilere satıldı. Halkımız mağdur edildi ama bazı ailelere sus payı olarak belli bir pay verildi ama bütün arsalar parsellenip hazineye verilerek üzerinde ihaleler yapıldı. Seçime az kaldı diye bu ihaleler hızla yapılıp satılıyor, peşkeş çekiliyor. Önce bu mağduriyetleri gidereceğiz.”

Yurt dışından da destek bekliyoruz

Çalışmalara kadınların öncülük ettiğini belirten Asya Gezer, şunları ekledi: “Köylere ilk gittiğimizde bizi kadınlarımız ve annelerimiz karşılıyor; zılgıtları ve şarkılarıyla. Şu an biz Xelîla’da kadınlar için Garibe ve şehit olan kadın arkadaşlar şahsında bu büroyu açtık. Bugün burada siz de gördünüz kadın arkadaşların coşkusunu, yöresel kıyafetleriyle, renkleriyle bizi karşıladılar. Seçim çalışmalarında da kadın arkadaşlarla omuz omuza, köy köy, ev ev seçim çalışması yürütüyoruz. Başta kadınlara ve annelerimize, daha sonra erkek arkadaşlara teşekkürlerimi iletiyorum. Burada yurt dışında ve batıda bulunan Kerboran’ın köylerinden olan bütün arkadaşlara bizim için yardımcı olmalarını istiyoruz. Kayyum gibi bize eziyet eden AKP belediyesine cevap vermemiz ve belediyemizi onların elinden almamız gerekiyor.” MELEK AVCI-JINNEWS/MÊRDÎN

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.