Seminere konuşmacı olarak katılan kadın aktivisti Roza Tatani, kadına yönelik şiddetin artmasında çocuk yaşta yapılan evliliklerin etkili olduğunu söyledi. 2015 yılının ilk on ayına ilişkin Güney Kürdistan'da kadına yönelik şiddet verilerini paylaşan Tatani, "Geçtiğimiz 10 ay içerisinde kadına karşı 108 cinsel saldırı yaşandı. 6348 kadın şiddet gördüğüne dair şikayetçi olmuş. Kendini yakma vakaları 104, yakınları tarafından yakılma 170 vaka, intihar etme 60 vaka, öldürülme 50 vaka olarak kayıtlarda yer alıyor” dedi.
Çocuk yaşta evliliklerin yüzde 15 artış yaşadığını kaydeden Tatani, “Güney Kürdistan’da 10 ay içerisinde evlenenlerin yüzde 58’i çocuk yaştadır. Çocuk yaşta evlilik kadına karşı şiddetin artmasında temel bir etken olurken, siyasi sistem ve iktidar anlayışı da belirleyicidir” diye konuştu.
'Şiddeti mücadeleyle önleyebiliriz'
Güney Kürdistan’da eril zihniyet değişmeden ailenin bireye tanıdığı bazı bireysel özgürlüklerle kadına karşı şiddetin son bulmayacağına dikkat çeken vurgu yapan Tatani şöyle konuştu: “Güney Kürdistan'da kadınlar kendisini öldürüyor, öldürülüyor. Yürütülen siyaset, erkek egemenlikçi zihniyetle yürütülen siyasettir. Bu siyaset kadın iradesini dikkate alacak bir siyaset değildir. Parlamentoda birçok kadın milletvekili var, hangisi kadın haklarını açıkça ve baskı altında alınmadan gündeme getirebiliyor? Özellikle genç kadınlar olarak biz mücadelemizle bu anlayışı değiştirebiliriz. Bizim de kadınlar olarak erkekler kadar hakkımızın olduğunu ve eşit bir biçimde yaşamak istediğimizi savunmalıyız. Bu zihniyete karşı mücadele verilmediği müddetçe her an her yerde karşımıza çıkabilir. Ailemiz şiddet uygulamıyordur, fakat o zihniyet her yerde karşımıza çıkabilir. Var olan eril zihniyeti ve kadına karşı uygulanan şiddeti ancak mücadele ile önleyebiliriz.”
ANF/KERKÛK