Kerkük, Türk planının farkında

Kerkük seçimler

Kerkük seçimler

  • Gazeteci Behre Omer, Kürt partilerine rağmen Kerkük’teki Kürtlerin, Türkiye'nin hain planlarının bilincinde ve farkında olduğunu söyledi.

Irak ve Güney Kurdistan’ın 140. Madde kapsamına giren tartışmalı bölgelerinde 18 yıl aradan sonra İl Genel Meclisi seçimleri 18 Aralık’ta yapıldı. Kerkük’te Kurdistan Yurtseverler Birliği (YNK) birinci sırada yer alarak 15 sandalyeden 5'ini, Kurdistan Demokrat Partisi (KDP) ikisini elde etti. Kürt partileri 15 sandalyeden 7’sini garantiledi. Kürt partilerin ittifakı sağlansaydı vali seçme hakkı elde edilebilecekti. JINNEWS’ten Melek Avcı’ya konuşan gazeteci Behre Omer, Türkmenlerin parlamentoda gerekli sandalyeleri alamaması ve Türkiye’nin planlarını gerçekleştirememesinin halkı sevindirdiğini belirtti. Behre Omer, “Bizi, özellikle de Kerkük halkını sevindiren şey, Türkiye'nin kimi zaman KDP’yi kullanarak uyguladığı uzun yıllık planını hayata geçirememiş olmasıdır. Ayrıca da Türkmenler parlamentoda gerekli sandalyeleri alamadılar. Yine de sonuçlara bakarak rehavete kapılmamalıyız, çünkü farklı Kürt grupları arasındaki fikir birliğinin sağlanamaması, birlik olamama hali yaklaşık 40 bin Kürt’ün oyununun geçersiz sayılmasına; bu da parlamentodaki önemli sandalyelerimizden birinin kaderinin tehlikeye girmesine sebep oldu” dedi.

İttifak kaderini değiştirirdi

Tarih boyunca Kürt partilerin bir ittifaka varamadığını ve Türkiye’nin bunda rolü olduğunu kaydeden Omer, KDP’nin de bunun aracı olduğunu söyledi. Omer, şöyle devam etti: “Türkiye son 100 yılda bu şehri güvensiz hale getirmek üzere ciddi bir şekilde çalıştı. Bu nedenle Kerkük seçimleri biz Kürtler için çok önemliydi. Kerkük'teki tüm Kürt partilerin seçime ittifak olarak katılmasını sağlayabilseydik bunun etkisi büyük olurdu. Sandalye sayısı daha da artıyordu. Seçimin kaderi değişecekti.”

Sömürgecilerini yıkıcı etkisi

Sömürgeci devletlerin Kerkük’te yürüttüğü politikaların halkın kültür, sanat ve tüm yaşamı üzerinde yıkıcı etkiler yarattığını kaydeden Behre Omer, “Yine de halkımızın ve soydaşlarımızın Türkiye'nin hain planlarının çok bilincinde ve farkında olması sevindiricidir. Türkiye'nin Kerkük'e hakim olması halinde Kürt halkının kaderinin ve kimliğinin tehlikeye gireceğini biliyorlar. Bu şehir stratejik bir şehir. Halk bu konuda tamamen uyanık.” ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.