TCO Başkanı Eva Nordmark'ın imzasını taşıyan mektupta 25 Haziran günü 71 KESK üye ve yöneticisinin gözaltına alındığını öğrenmekten üzüntü ve öfke duydukları belirtildikten sonra, gözaltına alınmaların hukuki temelden yoksun olduğu vurgulandı. KESK'lilerin derhal serbest bırakılmaları talep edildi.
Mektupta şu görüşlere yer verildi: "Türk Hükümeti sendikal hareketi baskı altına almak yerine sendikaların sosyal adelet ve demokrasinin yerleşmesi için verdikleri mücadeleyi özendirmeyi yeğlemelidir. Sendikacıların gözaltına alınmaları en temel sendikal hak ve özgürlüklerin ihlalidir. Avrupa Birliği'ne üye olmak isteyen Türk Hükümetinin insan haklarına ve sendikal hak ve özgürlüklere saygılı davranmaması asla kabul edilemez. KESK'e ve tüm sendikalara yönelik baskı ve saldırıların Türkiye'nin altına imza attığı Uluslarrası Çalışma Örgütü, ILO sözleşmesinin 87, 98, 100 ve 111. maddeleri uyarınca derhal durdurulmasını talep ediyoruz."
İsveç Türkiyeliler Dayanışma ve Kültür Derneği de İsveçli tüm sendika ve kurumlara, tutuklamalara karşı tavır almaları çağrısında bulundu. Siyasi partiler ve basına da yollanan çağrıda AKP İktidarının Türkiye'yi açık bir cezaevine dönüştürdüğü, iktidara muhalefet eden 9 bin gazeteci, yazar, avukat, aydın ve politikacının KCK üyesi suçlamasıyla tutuklandıkları belirtilip tutukluların serbest bırakılmaları için harekete geçmeleri istendi.

MURAT KUSEYRİ / STOCKHOLM