Kiev karşı taarruza hazırlanıyor

Dünya Haberleri —

.

.

  • Ukrayna, Herson’da Cuma gününden itibaren 58 saat sokağa çıkma yasağı ilan etti. Kiev, Rusya’nın Dinyeper nehrinin doğusundaki tahkimatına dönük karşı taarruza hazırlanıyor.

Ukrayna, savaşın başlamasından 14 ay sonra Rus güçlerinin bulundukları alanlara dönük büyük karşı taaruza hazırlanıyor. Dinyeper nehrinin doğu yakansına çekilen Rus güçleri savunma hatlarını güçlendirirken Ukrayna askeri yetikilileri de aynı hat üzerinde yığınak yapıyor. Ukrayna hazırlıkların ‘tamamlanmak üzere’ olduğunu bildirdi. 
Yerel yetkililer cephe hattına yakın Herson'da cuma akşamından itibaren 58 saat sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini duyurdu. Ayrıntı vermeden ‘bu geçici kısıtlamaların’ ‘güvenlik güçlerinin işlerini yapabilmeleri’ için bir ‘gereklilik’ olduğunu söyledi. 

Dinyeper’de karşılıklı tahkimat
Herson Bölgesi Askeri Yönetim Başkanı Oleksandr Prokudin Telegram üzerinden yaptığı açıklamada, ‘5 Mayıs’tan itibaren Herson’da sokağa çıkma yasağı uygulanacağını ve 8 Mayıs’a kadar devam edeceğini’ duyurdu. ‘Bu 58 saat boyunca şehrin sokaklarında dolaşmanın yasak olacağını’ kaydetti. Ayrıca ‘Herson’un giriş çıkışlara kapatılacağını’ da belirtti. 
Birkaç aydır çatışmaların merkezi olan Donbas'taki Bahmut civarı engebeliyken, Herson ve Zaporijya’nın güney bölgeleri geniş tarım ovalarından oluşuyor. Rusya, 2014'ten beri Ukrayna'nın yaklaşık yüzde 20'sinde hakim olmuş durumda. Kiev, Rus güçlerinin 2022'de aylarca elinde tuttuğu Herson'u, Ukrayna güçlerinin bölgede başlattığı başarılı bir karşı saldırının ardından geçen kasım ayında geri almıştı. O zamandan beri şehir düzenli olarak bombardımana maruz kalırken, Rus ordusu fiili bir cephe hattı oluşturan nehrin diğer tarafında kalıyor.

Kamikazeler askeri hedefleri vuruyor
Öte yandan Ukraynalı yetkililer Rusya’nın son İHA saldırılarında 26 İHA kullandığını açıkladı. Bu İHA’ların çoğu (26’sından 21’i) Ukrayna hava savunması tarafından durduruldu. İngiliz istihbarat yetkililerine göre görünen o ki, Rusya Ukrayna'ya yönelik İHA ve füze saldırılarında taktik değiştiriyor. Birleşik Krallık Savunma Bakanlığı dün savaşla ilgili günlük bildirisinde, Ukrayna'nın askeri ve endüstriyel altyapısının giderek daha fazla hedef haline geldiğini belirtti. KİEV

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.