Kılıçdaroğlu'ndan manipülasyon uyarısı

CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu

CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu

  • İçişleri Bakanlığından YSK'ye paralel sistem
  • Millet İttifakı'ndan seçim günü önlemi
  • Devlet tam kadro sahada
  • Irkçı saldırganlar değil, mağdur gözaltına alındı

Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve ekibini manipülasyon konusunda uyardı.

Kılıçdaroğlu, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, “Ben son uyarımı yapayım. Fahrettin Altun, Serhat ve ekip arkadaşları Çağatay ile Evren; anlaşmaya çalıştığınız dark web dünyası, sizi yabancı istihbaratın eline düşürür. Cambridge Analytica’cılık oynamak sizin kapasitenizi aşar çocuklar. SON UYARIMDIR!” dedi.

Kılıçdaroğlu’nun ismini verdiği kişiler, İletişim Başkanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanı Serhat Eroğlu, Fahrettin Altun’un yardımcıları Çağatay Özdemir ve Evren Başar.

Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarına Altun, sosyal medyadan yanıt verdi. Altun, laf kalabalığına boğduğu yanıtta, "Liderimiz, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a güveniyoruz. Türkiye Yüzyılı ideali için çalışıyoruz” dedi.

Cambridge Analytica konusu

Cambridge Analytica, tüketici, takipçi, seçmen davranışlarını değiştirmek isteyen iş dünyası ve siyasi partilere hizmet sunmak üzere İngiltere’de kurulan bir veri analiz şirketi. Cambridge Analytica skandalı 2018'de 50 milyon Facebook kullanıcısına ait verilerin usulsüz kullanıldığının ifşa olmasıyla patlak verdi. Şirketin, ABD’de Donald Trump’ın başkan seçilmesinde ve İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden çıkma (Brexit) süreçlerinde, seçmen davranışları üzerinde etkili olduğu iddiaları gündeme geldi. Facebook’un kurucusu ve yönetim kurulu başkanı Mark Zuckerberg, kullanıcı bilgilerinin izinsiz paylaşılmasıyla ilgili ABD Kongresi’nde ifade verdi. Skandalın ortaya çıkmasının ardından şirket kapatıldı. ANKARA

 

*****

İçişleri Bakanlığından YSK'ye paralel sistem

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, "İçişleri Bakanlığı, YSK'ye paralel bir seçim takip sistemi kurmuş" dedi.

CHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, seçim gündemine dair CHP Genel Merkezi'nde basın toplantısı düzenledi. Erkek, “İçişleri Bakanlığı tüm valiliklere yazdığı yazıyla bir seçim takip modülü oluşturulmasını talep ediyor. Nüfusu 20 bine kadar olan ilçelerde en az 3, 20-100 bin arası olanlarda en az 5, 100 bin üstü olanlarda en az 10 personel görevlendirilecek" dedi.

Kanunsuz emre uymayın!

“Bunu ilk kez bir seçimde yaşıyoruz” diyen Erkek, şunları söyledi: “İçişleri Bakanı bir suç işleri bakanı gibi davranmaya devam ediyor. YSK karşısında İçişleri Bakanlığını, ilçe seçim kurullarının karşısına da kaymakamlıkları koyup paralel bir yapı kurmuş. Görevlileri uyarıyoruz; bu kanunsuz emre uymayın, bu suça ortak olmayın. Soylu 14 Mayıs için Batı'nın siyasi darbesi demişti, gerçekten artık akıllarını kaybettiler. Halkın üstünde hiçbir güç yoktur. 15 Temmuz'un finansörü dedikleri BAE'ye koşa koşa nasıl gittiklerini biliyoruz. İçişleri Bakanlığı, YSK'ye paralel bir seçim takip sistemini neden kurmuş. İşte gerçek beka sorunu budur." ANKARA

 

*****

Millet İttifakı'ndan seçim günü önlemi

Millet İttifakı partilerinin seçimi kendi genel merkezlerinden takip edeceği, oluşturulacak ortak veri havuzuyla gelişmeleri anlık olarak birlikte izleyeceği bildirildi.

6 parti, seçim gününü kendi genel merkezlerinden takip edecek, ancak oluşturulacak ortak veri havuzu aracılığıyla gelişmeler anlık olarak birlikte izlenecek. Oluşturulan WhatsApp grubundan Yüksek Seçim Kurulu'ndan (YSK) alınan anlık kararlar ve partiler arası gelen bilgiler paylaşılacak. Milliyet'ten Mehtap Gökdemir'in haberine göre CHP, bu çerçevede Ankara’da seçim günü için olası elektrik ve internet kesintisi ile siber saldırılara karşı önlem aldı. Veri toplama merkezlerinin güvenliği ve her koşulda çalışabilmesi için gerekli tedbirler belirlendi. Buna göre olası elektrik kesintisi ihtimaline karşı temin edilen jeneratörler devreye sokulacak. İnternet aksaklıklarına karşı ise üç ayrı server kiralanacak. Serverlardan biri yurt dışında, ikisi ise Türkiye’nin farklı yerlerinde olacak.

Siber saldırıları bertaraf etmek ve gerektiğinde yedekleme yapmak için serverlar devreye alınacak. Ayrıca haberleşme için şebekenin çökmesi ihtimaline karşı telsiz kullanımı gibi önlemler de alınacak. ANKARA

 

*****

Devlet tam kadro sahada

Şırnak Valisi Osman Bilgin, Cizre Kaymakamı Nazlı Demir, JİTEM sanığı korucubaşı Kamil Atak ile birlikte Şirnex’te köy köy AKP’ye oy istiyor. Mardin'de ise aynı zamanda kayyum olan Vali Mahmut Demirtaş ile diğer kayyumlar, AKP’nin propagandası için kapı kapı dolaşmaya başladı. 

Seçimlere sayılı günler kala Şirnex’te istediği karşılığı bulamayan AKP, devlet imkanlarını seferber etti. Yeşil Sol Parti'nin Botan’da gördüğü ilgi karşısında tedirgin olan AKP’liler, vali ve kaymakamlar ile korucuları devreye koydu. Çalışmaları kapsamında daha önce gittiği köylerde Şırnak Valisi Osman Bilgin’i arayarak seçmene dinleten AKP’li aday Arslan Tatar, umduğunu bulamadı. Şırnak Valisi Osman Bilgin, ilçe kaymakamları, askeri yetkililer ve korubaşlarını yanına alarak, köy muhtarları üzerinden yurttaşlarla bir araya geliyor.

Vali Bilgin, daha önce Şirnex'in Basa (Güçlükonak) ilçesinde yaptığı toplantıda muhtarları tehdit ederek, AKP’ye oy istemişti. Bu çalışma ile yetinmeyen Bilgin, Elkê (Beytüşşebap), Qileban (Uludere), Basa, Cizîr (Cizre), Silopiya (Silopi) ve Şirnex'te korucubaşları ve üst düzey askeri yetkililerle toplantılar aldı. 

Tüm korucubaşları seferber

Vali Bilgin, kentte Tahsin Çevik, Gundikêmelê beldesinde Edip Yıldız, Sait Sidar, Ahmet Alkış, Geçitboyu köyünde Abdurrahman Demir, Qileban’da korucubaşı Hazım Babat, Silopiya’nın Tilqebîn (Başverimli) beldesinde Medeni Tatar, eski belediye başkanı Hasan Tatar ve eski korucubaşı olan Emcet Tatar, Akyıldız köyünde Mehmet Sarboğa ile Cizîr'de Ahmet Kırmızıgül, Qileban’da korucubaşı Hazım Babat, Elkê’de korucubaşı Tahir Adıyaman ile AKP için seçim çalışması yürütüyor. Bu çalışmalara ilçe valileri, muhtarlar ve askeri yetkililer de katılıyor. 

JİTEM elemanı Atak da

Vali Bilgin, Cizre Kaymakamı ve kayyumu Nazlı Demir ile 1990’lı yıllarda adı faili meçhul cinayetlerle anılan ve JİTEM davası sanığı Kamil Atak ile AKP’ye oy istiyor. Atak, Vali Bilgin’in yanı sıra kayyum Demir’in AKP için yürüttüğü tüm seçim çalışmalarına katılıyor. 

Kayyum Demir, seçim çalışmalarını Cizre Belediyesi’nin sosyal medya hesaplarından paylaşmayı da ihmal etmiyor.

 

 

Mardin'de panikle saldılar

AKP-MHP hükümeti, Mêrdîn'de (Mardin) de Yeşil Sol Parti'nin 6-0 alacağı telaşıyla kayyumlarını saldı. Mêrdîn’de neredeyse sahaya çıkamayacak duruma gelen AKP’li adaylar, gittikleri kimi yerlerde tepkiyle karşılaşmaları üzerine Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediyesi kayyumu Mahmut Demirtaş ile ilçe kaymakamları sahaya çıkmaya başladı. 

Kayyum Demirtaş, beraberinde Artuklu Kaymakamı Mesut Tabakcıoğlu ve AKP’li Artuklu Belediyesi Başkanvekili Cevahir Mert Çelik, Meclis üyeleri ve AKP İlçe Başkanı Serdar Bağış ile mahalle gezilerine çıktı. 29 ve 30 Nisan tarihlerinde gerçekleştirilen programlar kapsamında kayyum Demirtaş ve beraberindeki heyet birçok mahallede halk toplantıları gerçekleştirdi. Halk toplantılarında mahalle sakinlerinin taleplerinin dinlendiği iddia edilirken, 14 Mayıs seçimlerinde AKP’nin Cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan ile milletvekili seçimlerinde AKP’li adaylara oy verilmesi istendi. 

Kentte bağımsız Milletvekili adayı olarak çalışmalarını yürüten eski AKP’li Mehmet Vejdi Kahraman’ın çalışmalarını da yakından takip eden kayyum Demirtaş’ın, Kahraman’ı destekleyen ve Kahraman’ın görüştüğü isimlerle de görüşmeler alması dikkat çekerken, fotoğrafları da hesabından paylaştı. 

Benzer şekilde ilçe kayyum ve kaymakamları da AKP ilçe yöneticilerinin de aralarında bulunduğu heyetlerle ilçelerde ziyaretler gerçekleştirmeye başladı. ŞIRNAK

 

*****

Irkçı saldırganlar değil, mağdur gözaltına alındı

Arnavutköy’de Yeşil Sol Parti’nin seçim aracına saldıran ırkçı bir grup, partili Kamuran Güneş’i yaraladı. Türk polisi ise saldırganların peşine düşmek yerine Güneş’i gözaltına aldı.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi’nin (Yeşil Sol Parti) İstanbul Arnavut İlçe Örgütü’nün seçim aracı önceki gün öğlen saatlerinde bir grup ırkçı tarafından saldırıya uğradı. İslambey Mahallesi’nde gerçekleşen saldırıda araç sürücüsü Yeşil Sol Partili Kamuran Güneş, kazma ve kürklerle darp edildi. Saldırganlar olay yerinden kaçarken, yaralanan Güneş ise Arnavutköy Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. 

Olayın duyulmasının ardından Yeşil Sol Parti Arnavutköy İlçe Eşbaşkanı Yavuz Kahraman ve beraberindeki partililer, hastaneye gitti. Güneş’i arayan partililere ilk önce hastane çalışanları tarafından “Buraya Güneş isimde bir yaralı getirilmedi” denildi. Partililerin ısrarının ardından ise hastane yetkilileri, Güneş’in polisler tarafından hastaneden alınarak ilçede bulunan Yavuz Selim Karakolu’na götürüldüğünü aktardı. Yaralı halde karakolda tutulan Güneş için hastanede darp raporu da verilmediği öğrenildi. polis işlemlerinden sonra Gaziosmanpaşa Adliyesi’ne çıkarıldı. İSTANBUL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.