Kılıçdaroğlu’na Kürt desteği

  •  Emek ve Özgürlük İttifakı'nın ardından Kürt Özgürlük ve Demokrasi İttifakı da Cumhurbaşkanlığı seçiminde Kemal Kılıçdaroğlu’nu desteklediğini açıkladı.

 

Milletvekili seçimlerinde Yeşil Sol Parti’yi destekleme kararı alan Kürt Özgürlük ve Demokrasi İttifakı, Cumhurbaşkanlığı seçiminde de toplumsal gerçekler ve Kurdistan halkının beklentilerine uygun stratejik bir tutum takınacağını belirterek, Kemal Kılıçdaroğlu'na desteğini ilan etti. 

Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Azadî Partisi, Devrimci Demokrat Kürt Derneği (DDKD), İnsan ve Özgürlük Partisi (PİA), Kürdistan Komünist Partisi (KKP) ve Kürdistan Sosyalist Partisi'nin (PSK) oluşturduğu Kürt Özgürlük ve Demokrasi İttifakı, “Oyumuzu değişim ve normalleşme için Kemal Kılıçdaroğlu’na vereceğiz” başlığıyla yazılı açıklama yaptı. Kritik ve birçok yönden dönüm noktası niteliğinde bir seçime gidildiği belirtilen açıklamada, "Türkiye ya mevcut otoriter, keyfi, tek adam rejimiyle büyük bir uçuruma doğru hızla sürüklenecek ya da değişim, normalleşme ve demokrasi yönünde bir sürece girecek. Bizim tarafımız değişim, normalleşme ve demokrasiden yana olacak" denildi. 

Çok yönlü yapısal kriz

Türkiye'nin tarihinin en büyük ekonomik, sosyal ve siyasal krizlerinden birini yaşadığını; bunun çok yönlü ve yapısal bir kriz olduğunun altı çizilen açıklamada, şunlar ifade edildi: "Bu krizin temel nedeni, Kürt meselesinde izlenen inkar, şiddet ve savaş politikasıdır. Bu politika, sadece Kürt halkına büyük bedeller ödetmekle kalmamış, Türk halkını da derin bir yoksulluğa, Türkiye’yi otoriter ve karanlık bir ortama sürüklemiştir.

Ucube niteliğindeki sistem

Türkiye’de uygulanan ucube niteliğindeki ‘cumhurbaşkanlığı sistemi’ nedeniyle son yıllarda demokrasi alanında büyük bir gerileme yaşanmıştır. Özgür Basın’ın sesi susturulmuş, yargı iktidarın elinde bir sopaya dönüşmüş, toplumsal muhalefet büyük bir baskı altına alınmıştır. Söz konusu keyfi ve antidemokratik uygulamaların sonucunda, seçilen yüzlerce belediye başkanı tutuklanarak yerlerine kayyum atanmış, yüz binlerce insan KHK ile işinde atılarak açlığa terkedilmiş, binlerce siyasetçi ve aydın düşüncelerinden dolayı tutuklanarak cezalandırılmıştır.

Oyumuz Kılıçdaroğlu'na

Türkiye’nin bu keyfi, otoriter ve Kürt karşıtı anlayıştan kurtulması son derece önemlidir. 14 Mayıs’taki seçimler, mevcut baskıcı ve ucube rejimden kurtulmak için bir fırsat niteliğindedir. Türkiye’nin değişim, normalleşme ve demokrasi yönünde bir sürece girmesi için oyumuzu cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’na vereceğiz. Sayın Kılıçdaroğlu’nun Kürt meselesini Meclis'te çözeceği yönündeki vaadini önemli buluyoruz. 

Rejimden kurtulmak için

Diğer yandan Cumhurbaşkanlığı seçiminde Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nu desteklemek CHP ya da Millet İttifakı’nı desteklediğimiz anlamına gelmez. Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun tek başına Kürt meselesi gibi Türkiye’nin temel meselelerini çözemeyeceğini, bu yönde açık ve net bir programının olmadığını biliyoruz. Kürt meselesi, Kürt halkının ulusal demokratik güçleri ile Türkiye demokrasi güçlerinin ortak mücadelesiyle çözülecektir. Köklü ve evrensel normlara dayalı bir demokrasi de ancak iki halkın el ele vermesiyle inşa edilecektir. 14 Mayıs’ta Cumhurbaşkanlığı seçiminde sorun hangi adayın Kürt meselesini çözeceği ve gerçek anlamda bir demokrasiyi inşa edeceği meselesi değildir. Bugün temel ve yakıcı sorun, mevcut baskıcı şoven yönetimin devam edip etmemesi meselesidir. Ya mevcut rejim halklarımızın enerjisini tüketip Türkiye’yi daha da karanlık bir çöküşe götürecek ya da Türkiye kurumların işlediği, keyfiliğin son bulduğu normal bir sürece gidecek. Normalleşen bir Türkiye’de Kürt meselesi hemen çözülmez, ancak Kürtler biraz nefes alabilir. Koşulların normalleştiği bir ortamda Kürt meselesini tartışmak görece kolaylaşır, Kürtlerin örgütlenme ve ifade imkanları daha da artabilir. Benzer şekilde normalleşen bir Türkiye’de diğer toplumsal kesimler ve emekçiler seslerini daha çok yükseltebilir, temel sorunların özgürce konuşulması ve diyalogla çözümü için daha elverişli bir zemin doğabilir. 

Stratejik bir tutumdur

14 Mayıs milletvekili seçimlerinde Yeşil Sol Parti’yi destekleme kararı alan Kürt Özgürlük ve Demokrasi İttifakı, Cumhurbaşkanlığı seçiminde de toplumsal gerçekler ve halkımızın beklentilerine uygun stratejik bir tutum takınacaktır.”  HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.