Kiliseye baskın ve suikast

Santa Maria Kilisesi saldırı

Santa Maria Kilisesi saldırı

  • İstanbul'un Sarıyer ilçesindeki Büyükdere Mahallesi'nde bulunan Santa Maria Kilisesi'nde yapılan pazar ayinini basan kar maskeli 2 kişi, Cihan Tuncer'i katletti.

Santa Maria Kilisesi'nde pazar ayini sürerken içeri giren maskeli 2 kişi, Cihan Tuncer'i katletti, sağa sola da ateş açtı. Görgü tanıkları, saldırı sırasında kilisede bulunanların panik içinde kendilerini yere attığını anlattı. Saldırganlar olay yerinden yaya olarak kaçtı. Türk Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, olayın aydınlatılması için bir Başsavcı Vekili ve iki Cumhuriyet Savcısı görevlendirildiğini açıkladı. Tunç, "Saldırıyı gerçekleştiren şüphelilerin tespiti ve yakalanması için çalışmalar devam etmektedir. Soruşturma çok yönlü ve titizlikle sürdürülmektedir" dedi.

Türk İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya da saldırıya ilişkin açıklama yaptı. Saldırının genel olarak kilisedekilere değil bir kişiye yönelik olduğunu savunan Yerlikaya "Bugün saat 11.40 sıralarında Sarıyer Büyükdere Mahallesi'nde bulunan Santa Maria Kilisesi'ndeki ayin sırasında, ayine katılanlar içinde bulunan C.T., maskeli 2 kişi tarafından silahlı saldırıya uğramış ve maalesef hayatını kaybetmiştir. Konuyla ilgi geniş çaplı soruşturma ve saldırganları yakalamak için çalışmalar başlatılmıştır. Bu alçak saldırıyı şiddetle kınıyoruz" ifadelerini kullandı.

Vali de 'tek kişiye' dedi

Konuyla ilgili açıklama yapan İstanbul Valisi Davut Gül, "52 yaşında bir vatandaşımız vefat etti. 2 maskeli şahıs saldırıda bulundu. Bununla ilgili polisimizin, savcılığımızın araştırması devam ediyor. Yaralı yok. Tek bir kişiye saldırı olmuş. Bildiğimiz, içeri girilmiş ve içerideki bir kişiye saldırıda bulunulmuş" dedi.

DEM Parti kınadı

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eşbaşkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan, sanal medya hesaplarından yaptıkları paylaşımla saldırıyı kınadı. Hatimoğulları, şunları kaydetti: "Pazar ayini esnasında düzenlenen saldırıyı kınıyorum. Saldırıda hayatını kaybeden yurttaşa rahmet, yaralananlara ise geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Nefret politikalarının sonucu olan saldırının faillerinin bir an önce yakalanması ve tüm sorumluların açığa çıkartılması sağlanmalıdır. Bizler takipçisi olacağız. Farklı halkların ve inançların özgürce bir arada eşit yurttaşlık temelinde yaşamaları için mücadelemizi sürdüreceğiz."

Bakırhan ise "İstanbul Sarıyer'de Santa Maria Latin Katolik Kilisesi'ne yönelik gerçekleştirilen silahlı saldırıyı kınıyoruz. Hayatını kaybeden yurttaşımıza rahmet, yaralananlara geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Bu saldırı, ayrıştırıcı, ötekileştirici ve nefret söylemlerinin bir sonucudur. Herkesi bu ırkçı saldırıya karşı olmaya çağırıyor ve sorumluların açığa çıkarılmasını talep ediyoruz" çağrısı yaptı.   

Santa Maria Kilisesi

Meryem Ana Doğuş Kilisesi veya Santa Maria İtalyan Latin Katolik Kilisesi olarak bilinen ibadethane, İstanbul Boğazı'nda bulunan tek Latin Katolik Kilisesi'dir. İnşaatına 1864'te başlanmış ve 1866'da ibadete açılmıştır. Mimar Gaspare Fossati tarafından neoklasik tarzda, iki katlı ve bazilika planlı bir kilise olarak tasarlanmıştır.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.