Kim inanırdı mezun olacağımıza

Toplum/Yaşam Haberleri —

Kobanê Üniversitesi öğrencilerinin mezuniyet sevinci

Kobanê Üniversitesi öğrencilerinin mezuniyet sevinci

  • Kobanê Üniversitesi ilk mezunlarını verdi. Mezun olan öğrencilerden Şadiman Hısi, “Kent yıkılmıştı ve imkanlar kısıtlıydı. Kendi dilimizde özellikle savaş koşullarına rağmen üniversiteyi bitirdiğimiz için çok şanslıyız’’ dedi.

DILUCAN BOZÎ/JİNHA/KOBANÊ

Kobanê Üniversitesi 30 Eylül 2017 yılında Özerk Yönetim tarafından kuruldu. Dört yıl süren savaş ve çatışmaların ardından üniversite öğrencileri ilk kez mezun etti. 28 Ekim tarihinde mezuniyet için şölen düzenledi.
Her Kobanêli genç kadın ve erkeğin hayali bugün bu başarıyı görmekti. Üniversite ilk açıldığında sadece bilim ve edebiyatı fakülteleri vardı. Daha sonra her yıl fakülte sayısında artış yaşandı. 
Kürt Edebiyatı, fizik, yeterlilik bölümlerinden mezun olan öğrenciler, Özerk Yönetim kurumlarında yerini alacak.
Savaşa ve tüm zorluklara rağmen mezun olduklarını ve bu nedenle mutlu olduklarını ifade eden Kürt Dili ve Edebiyatı öğrencisi Emel Memo, “Başarılı olduk, mutluyuz. Çok sayıda kişi boşuna okuduğumuzu söylüyordu. Ancak inancımız onların sözlerinden daha güçlüydü” dedi. 

Hayaldi, gerçek oldu
Kürtçe eğitim gördükleri için sevinçli olduklarını dile getiren Memo, “Kürtçe bir üniversitenin açılacağına kim inanırdı. Kürtçe eğitim veren bir üniversitede yer almak benim için hayaldi ancak bu hayal gerçekleşti. Mezun olduğumuz içinde çok sevinçliyim” ifadelerini kullandı.

Çok şanslıyız
Öğrencilerden Şadiman Hısi ise Kobanê’ye geldikleri zaman bir üniversitenin açılacağına inanmadıklarını söylüyor ve ekliyor: “Kent yıkılmıştı ve imkanlar kısıtlıydı. Kendi dilimizde özellikle savaş koşullarına rağmen üniversiteyi bitirdiğimiz için çok şanslıyız. Birçok devlet, üniversitemizi resmi olarak tanımamış olabilir. Devletlerin kabul edip etmemesi benim için önemli değil. Çünkü biz kabul ediyoruz. Önemli olan bu.”

Efrîn, Gire Spi ve Serêkaniye savaşında üniversitenin kapandığını aktaran Şadiman Hısi, “Kapanmasına ve korona sürecinin olmasına rağmen eğitimimize internet üzerinden devam ettik. Bütün engellemelere rağmen umudumuzu yitirmedik ve amacımıza ulaştık” diye konuştu.

Kadın sayısı erkeklerden fazla
Sevincini dile getiren Silava Qeto de, “İngilizce de zorlanıyordum. Ancak bu zorluğu da aştım. Kadın sayısının erkek sayısından fazla olması mutluluk verici bir şey. Kadın bildiği öğrendiği oranda topluma da öğretir. Ailelerin çocuklarına engel olmamasını istiyorum” dedi.

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.