Kimyasal gübereye alternatif  Solucan gübresi

Haberleri —

Suruç’ta ilk solucan gübresi tesisi kuran Mehmet Emin Yavuzer, 1 milyon solucanla ayda 2 ton gübre üretiyor. Önceden dalga geçilen solucan gübresi çiftçilerin gözdesi oldu.

Urfa’nın Suruç ilçesi Yalınca (Tilal) mahallesinde ikamet eden Mehmet Emin Yavuzer, Amerika’dan bir firma aracılığıyla getirdiği 100 bin solucanla gübre üretmeye başladı. Yavuzer, şimdilerde 1 milyon solucanla devam ettiği işinde ürettiği gübrenin organik olduğunu, kanserojen madde bulundurmadığını ve üretimde verimliliği arttırdığı için çiftçilerin gözdesi haline geldiğini söyledi.

 Yavuzer, solucan gübresinin hem organik hem de insan sağlığını tehdit eden kanserojen madde barındırmadığını, bu sebeplerle üretiminin ve kullanımının rağbet gördüğünü dile getirdi. İşe başlarken ekonomik sıkıntılar yaşadığını, çevresinden borç para toplayarak başladığını söyleyen Yavuzer, “Çevremdeki herkes dalga geçiyordu. Şimdi bile bu durumla karşılaşabiliyorum. ‘Solucan ne ki gübresi ne olsun’ diyorlardı. Çok fazla zorlukla karşılaştım” dedi.

Ayda iki ton gübre üretiyor

Solucanları bir kompostoyla beslediğini belirten Yavuzer, “Solucanları beslemek için hazırladığımız bir komposto var. Bu kompostonun yüzde 70’i yanmış hayvan gübresi, yüzde 30’u da evsel attık dediğimiz bitki, meyve attıkları, çay posası, yumurta kabukları. Bunları karıştırıp veriyoruz. Bu şekilde besleyip gübre elde ediyoruz. Ortalama aylık 2 ton üzerinde gübre üretebiliyoruz. Talep çok, alan bir daha gelip alıyor. Kullanan insanlarda memnun kalıyor” diye konuştu.

100 bin solucanla başladı

2 buçuk yıldır bu işi yaptığını, kazandığı parayı tesisini büyütmek için harcadığını söyleyen Yavuzer, “Bu işi kıt kanaat büyütmeye çalışıyorum. Bu işe 100 bin solucanla başladım. Şu anda 1 milyonun üzerinde solucan var. ” dedi.

Solucanların -35 ila +45 derece aralığında yaşayabildiğini söyleyen Yavuzer, kapalı ortamda tuttukları solucanlar için üretim mekanının sıcaklığını bu aralığa göre düzenlediklerini ve şu aşamada sıcaklığı +10 ila +28 aralığında tuttuklarını söyledi.

 

URFA

paylaş

Haberler


   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2025 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.