Kimyasal TC. her yerde lanetlendi

Yurt Dışı Haberleri —

Türk devletinin kimyasal gaz kullanımı Münih'te kınandı

Türk devletinin kimyasal gaz kullanımı Münih'te kınandı

  • İşgalci Türk devletinin, Güney Kürdistan’da halkın yerleşim alanlarını bombalaması ve gerilla alanlarında kimyasal gazlar kullanması kınandı, uluslararası kurumalara “harekete geçin” çağrısı yapıldı. 

 

Güney Kürdistan’ı işgal girişiminde büyük bir gerilla direnişi ile karşı karşıya kalan Türk devleti, yoğun kimyasal gazlar kullanıyor ve sivil yerleşim alanlarını bombalıyor. 23 Nisan’dan beri süren işgal saldırıları boyunca HPG ve YJA Star gerillalarının sergilediği direnişi kırmak için kimyasala başvuran Türk devleti, yurt dışında yaşayan Kürdistanlılar ve dostları tarafından lanetlendi. Uluslararası örgüt ve kuruluşların sessizliğine tepki gösterilen eylemlerde, “bir an önce harekete geçin” çağrısı yapıldı. 

FRANKFURT
DTKM öncülüğünde Haupwache’de düzenlenen eylemde 'Türk devleti Kürdistan’da kimyasal gaz kullanıyor' pankartı açıldı.
Yapılan açıklamada, “Faşişt Türk devleti Güney Kürdistan'da uluslararası kuralları dinlemeden büyük bir vahşetle, kimyasal silahlarla saldırılar düzenliyor. Buna karşı bütün dünya sessiz” denildi. Eylem boyunca sık sık, “Avrupa finanse ediyor, Türkiye bombalıyor”, “Terörist Erdoğan”, “Bijî Berxwedana Gerîla” sloganları atıldı. 

MÜNİH
Münih belediyesi önünde düzenlenen eylem,Türk devletinin kimyasal silahlarla saldırılarına ilişkin resimler taşınarak ve temsili kimyasaldan korunma maske ve tulumlar giyilerek protesto edildi. Türk devletinin kimyasal kullanımına karşı Birleşmiş Milletler'e “harekete geç” çağrısının yapıldığı eylem sloganlarla sona erdi.

HAMBURG
Altona semtinde yapılan mitingde, Türk devletinin Kürdistan’da başlattığı işgal girişimlerinde sivil insanlara ve gerillalara karşı kimyasal silahlar kullanarak insanlık suçu işlediği, buna karşı sessiz olan Avrupa devletlerinin de bu suça ortak olduğu belirtildi. Miting söylenen marşlar ve sloganlarla sona erdi.

FREIBURG
Bir diğer eylem adresi ise Freiburg kenti oldu. Yapılan açıklamada “Gerilla karşısında başarısız kalan Türk devleti, kimyasal silah kullanarak ve ihanetçileri devreye koyarak sonuç almaya çalışıyor. Ama asla başaramayacaklar. Çünkü gerilla, direnişiyle tarih yazıyor” denildi.

KİEL
“Stoppt den Türkischen Terror gegen Kurdistan” yazılı pankartın açıldığı eylemde "Terörist Erdoğan", “Türk devleti, Kürdistan’dan defol” sloganları atıldı. Eylemciler, Türk devletini kimyasal saldırılarına ilişkin hazırlanan bir dosyayı Eyalet Parlamentosu’na sundu.

HEILBRONN
Heilbronn Demokratik Kürt Toplum Merkezi öncülüğünde Kilianzplatz‘ta bir araya gelen eylemciler, kimyasal silah kullanımına dikkat çekmek için gaz maskeleri ve kimyasallara karşı kullanışlı giysiler giydi. Yapılan açıklamada “Kürdistan’da Türk devleti kimyasal silahlarla soykırım uyguluyor. Kullandığı silahlar uluslar arası hukuka aykırı olmasına rağmen başta Avrupa ülkeleri olmak üzere tüm dünya sessiz kalıyor. Sessizliğiniz suça ortak olmaktır“ denildi. Eylemciler şiddetli yağmura aldırmadan alandan geçenleri bilgilendirmek için bildiri dağıttı.

BREMEN
Merkezi tren istasyonu önünde bir araya gelen kitle, kimyasal gaz kullanımı nedeniyle Türk devletinin yargılanması gerektiğini belirtti. Bu insanlık suçu karşısında sessiz kalan ülkelerin de suça ortaklık ettiği vurgulandı. Kürdistanlılar, tüm engellemelere rağmen alanlarda olmaya, Türk devletinin kirli yüzünü insanlığa  anlatmaya devam edeceklerinin altını çizdi.

Fransa’da ortak mesaj: Kirli politikalar son verin

Fransa'da başkent Paris'in Villiers Le Bel, Evry ile Drancy banliyöleri ile Marignane ve Marsilya kentlerinde Türk devletinin kimyasal silah kullanması ve buna karşı sessiz kalan devletler protesto edildi. Çok sayıda bildirinin dağıtıldığı eylemlerde temel mesaj şu oldu: “Önder APO’nun özgürlüğü sağlanana kadar alanlarda olacağımızı ve faşist zihniyetlerin artık Kürdistan’daki bölücü ve kirli politikalarına son vermelerini, bu politikalara destek çıkan NATO ülkelerinin ise artık bunları göz önünde bulundurması gerektiğini belirtiyoruz. Bu süreçte tüm halkımızı ve dostlarımızı alanlara akın etmeye çağırıyoruz.” 

LONDRA
İngiltere Parlamentosu önünde bir araya gelen Kürtler,
Britanya Parlamentosu’nun Türk devletine karşı harekete geçmesini ve silah satışını durdurmasını istedi. Yapılan konuşmalarda Türk devletinin Kürt halkına karşı savaş suçları işlediği ve Türk devleti ve Erdoğan’ın yargılanması gerektiği kaydedildi.

STOCKHOLM-KOPENHAG-OSLO
Türk devletinin kimyasal kullanımı, İsveç’in Stockholm, Danimarka’nın Kopenhag ve Norveç’in Oslo kentinde de protesto edildi. 
Stockholm’de eylemciler, Türk devletini kimyasal saldırılarına ilişkin hazırlanan bir dosyayı, Dışişleri Bakanlığı’na sundu.
Kopenhag'da BM binası önünde düzenlenen eylemde, Türk devletini kimyasal saldırılarına ilişkin hazırlanan bildiri okudu, ardından dosya mail yolu ile BM kurumlarına ulaştırıldı. 
Oslo’da, Türk devletinin kimyasal gaz kullanımına karşı Norveç hükümeti, BM ve NATO "harekete geç" çağrısı yapıldı. 


Kürdistanlılar OPCW önündeydi

Hollanda, Belçika ve Almanya’da yaşayan Kürtler’in bir araya gelerek Hollanda Parlamentosu önünde düzenlediği eylemde, Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW) binasına kadar yürüyüş gerçekleştirildi. Yaklaşık 4 kilometre yürüyen eylemciler, sembolik olarak kimyasal gaz maskesi taşıdı.
Yürüyüş boyunca KCDK-E bildiri okunurken eylemciler, “Kimyasal Erdoğan“ sloganı attı. Eylemciler yol boyu taşıdıkları pankartları OPCW binası önünde de açarak miting düzenledi. 
OPCW önünde KCDK-E Eşbaşkanı Yüksel Koç, KNK‘li Tahir Kemalizade, Siyasetçiler Hatip Dicle ve Nursel Aydoğan, CÎK Başkanı Ahmet Hafız Turhallı, NAV-YEK‘ten Hacı Çelik, DGB Temsilcisi Gürbüz Yoldaş birer konuşma yaptı.
Kürdistan‘ın farklı tarih ve yerlerinde sistemli bir şekilde kimyasal kullanıldığına dikkat çekilen konuşmalarda, “Dün Kimyasal Ali vardı, bugün ise Kimyasal Erdoğan var. Destekçileri de sessizlik içinde olan uluslararası kurumlardır“ denildi.
Hiçbir savaş hukukuna uymayan Türk devletinin acizlik içinde kaldığı için kimyasal silaha başvurduğunun altı çizilen konuşmalarda, OPCW‘ye ve ilgili kurumlara Kürt halkına karşı kullanılan kimyasal silahlar konusunda kendi yasalarına uyma çağrısı yapıldı.

HABER MERKEZİ

Viyana

 

Stuttgart
paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.