Kırmızı alarm!

  • Türk Yoğun Bakım Derneği (TYBD) Başkanı Prof. Dr. İsmail Cinel, yoğun bakım doluluk oranının aslında yüzde 100 olduğunu söyledi.

 

Konuyla ilgili Sözcü’ye açıklamalarda bulunan Türk Yoğun Bakım Derneği (TYBD) Başkanı Prof. Dr. İsmail Cinel, “Aslında yoğun bakımlar dolu. Kovid olmayan hastaların yoğun bakım ihtiyacını da karşılamak zorundayız. Trafik kazaları, beyin kanamaları, kalp krizleri geçirenler yoğun bakıma ulaşması gereken hasta grubudur. Yoğun bakıma ulaşmaları Tovid hastalarının fazlalığı nedeniyle eğer süre açısından gecikiyorsa ortada bir kırmızı alarm durumu söz konusu” dedi.

Kovid-19 hastalığının tıbbi tedavisinin yanı sıra organizasyonel tedavisinin önemine vurgu yapan Cinel, şöyle devam etti: “Kısıtlamaların zamanında, etkin bir şekilde alınması bir yana, bu kararlar alındıktan sonra yansımaların 15 gün sonra görüleceği bilinmeli, ona göre davranılmalıdır. Önümüzdeki 10 günü nasıl geçireceğiz bu çok önemli. Ağır hasta sayısı her geçen gün artmaktadır. Hastalık çok yayıldı ve asemptomatik taşıyıcılar, bilmeden bulaştırıyorlar. Normalde 1 saatte yoğun bakıma ulaşılıyorken şimdi 6 saatte ulaşılıyor. Yoğun bakıma ulaşma saatleri altın saatlerdir. Erken müdahale yoğun bakımda hayat kurtarır. Pandemi çok yayıldığı için sağlık personelindeki iş gücü kaybı, geride kalan sağlık personelinin üzerine yük bindiriyor. İstediğiniz kadar yoğun bakım yatağını artırın, elemanı yetiştirme şansınız yok. Bu yüzden yoğun bakımlardaki sorun ancak sahada çözülebilir. Yoğun bakım personelinin üstüne anormal yük binmiş durumda.”

 

Sistem hızla tükeniyor

Türk Yoğun Bakım Hemşireleri Derneği Başkanı Ebru Kıraner, İstanbul’daki yoğun bakım doluluk oranının neredeyse yüzde 100’e yaklaştığını söyledi.

Associated Press (AP), ”Türkiye’nin yeni virüs verileri uzmanların en kötü korkularını teyit ediyor” başlıklı haberinde, ‘ülkenin alarm verici bir vaka artışıyla karşı karşıya olduğu, sağlık sisteminin hızla tükenmekte olduğu’ yorumunu yaptı. Haberde şu ifadeler kullanıldı: ”Sağlık Bakanı’nın yoğun bakım doluluk oranını yüzde 70 olarak vermesine rağmen İstanbul merkezli Yoğun Bakım Hemşireleri Derneği Başkanı Ebru Kıraner kentteki yoğun bakım yataklarının neredeyse tamamen dolu olduğunu, doktorların durumu kritik olan hastalara yer bulmakta zorlandığını söyledi. Kıraner, hemşire eksikliği yaşandığını ve mevcut personelin çok yorgun olduğunu ekledi.” 

AP’nin haberinde yeni verilerin ‘sağlık kuruluşlarının ve muhalefet partilerinin uzun zamandır şüphelendiği’ bir durumu teyit ettiği belirtilirken, ”Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın hükümeti bir u-dönüşü yaparak, bu hafta sadece semptomları nedeniyle tedavi gören hastaların değil, tüm pozitif korona virüsü testlerinin sayısını açıklamaya yeniden başladı. Bu da günlük vaka sayısını 30 binin üzerine çıkardı. Türkiye yeni vakalarla bir anda, Avrupa’da en az etkilenen ülkelerden birinden, en çok etkilenen ülkelerden birine dönüştü” denildi.

Vaka sayısı 50 binlerde

Haberde, ”Bu durum, hükümetin önceki verilerinin salgının boyutunu gizlediği ve şeffaflık eksikliğinin vaka artışına katkıda bulunduğu yönünde aylardır uyarıda bulunan Türk Tabipleri Birliği (TTB) için sürpriz olmadı. Ancak TTB, bakanlığın verilerinin, kendilerinin günde 50 binlik yeni vaka tahminlerine kıyasla hâlâ düşük olduğunu söylüyor” ifadeleri kullanıldı. AP’ye konuşan TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı ise hastanelerdeki doluluk oranlarının yükseldiğini, sağlık çalışanlarının çok yorgun düştüğünü ve filyasyon ekiplerinin temasların izini sürmekte zorlandığını söyleyerek, ”Bu, mükemmel bir fırtına” dedi. Fincancı, mevcut önlemleri yetersiz gördüğünü de vurgulayarak, ”Bilimin ideal süre olarak gördüğü dört hafta olmasa bile, en az iki haftalığına tam kapanmaya ihtiyacımız var” diye konuştu.

AP’nin haberinde, TTB’nin geçtiğimiz aylarda ‘hükümetin verilerini ve salgına karşı verilen tepkiyi sorguladığı için Erdoğan ve milliyetçi müttefiklerinin saldırısına maruz kaldığı’ da belirtildi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.