Kırmızı Kilise kaderine terk  edildi

Toplum/Yaşam Haberleri —

  • Onuncu yüzyılda yapıldığı belirtilen “Kırmızı Ermeni Kilisesi” tamamen yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya. Korunması gereken kilise gördüğü zararlara ve define avcılarına rağmen ayakta durmaya çalışıyor. 

Van’ın Gevaş ilçesine bağlı Göründü (Mehrabed) Mahallesi’nde bulunan tarihi Garmravank Manastırı içerisinde inşa edilen Kırmızı Kilise (Surp Asdvadzadzin Ermeni Kilisesi) kaderine terk edildi. Göründü Mahallesi’nin yaklaşık 5 kilometre güneyinde, Akdamar Adası’na bakan yüksek dağlar arasında inşa edilen kilise kimi kaynaklar tarafından Vaspuragan Kralı 1. Kakig tarafından 10’uncu yüzyılda yapıldığı söyleniyor. Kimi kaynaklar ise kilisenin 13’üncü yüzyılda yapıldığına yer verirken, tarih içerisinde birçok kez tahrip edilen kilise günümüzde de restore edilmeden yarısı yıkılmış halde ayakta duruyor.

1895 yılında yaşanan Hamidiye katliamlarında zarar gören kilise bunun yanısıra 1915 yılında yaşanan Ermeni soykırımında büyük hasar gördü. Kırım zamanında kiliselerdeki Ermeni cemaatlerinin sürgün edilmesi ya da öldürülmesinin ardından boş bırakıldı.

Define avcıları kiliseyi mesken edindi

Boş bırakılmasının ardından define avcılarının mesken edindiği kilisede onlarca çukur oluşmuş durumda. Definecilerin kazıp tahrip ettiği kilise kaderine terk edilirken, koruma altında tutan Kültür ve Turizm Bakanlığının kilise için bir onarım çalışması yürütmemesi ise dikkatlerden kaçmıyor.

JİNHA/VAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.