
Kadın ve LGBTİ örgütleri, Amed Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak’ın gözaltına alınmasına karşı bir açıklama yaparak “Gültan Kışanak’ın yeri kadınların yanıdır; derhal serbest bırakılsın!” dedi.
100’e yakın kadın ve LGBTİ örgütünün imzasıyla yayınlanan bildiride, Kışanak’ın Meclis’teki Darbe Komisyonu’na konuştuğu günün akşamı yüzde 55 oyla seçildiği kentte gözaltına alındığı vurgulandı.
Açıklamada belediyelere atanan kayyumların kadın birimlerini kapatarak kadın kazanımlarını da yok ettiğinin altı çizilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Eşitlik kotasını hayata geçiren, kadına şiddet uygulayan belediye çalışanı erkeklere yaptırım uygulayan, kadını evin değil toplumsal yaşamın öznesi kılmaya çalışan yerel yapıları destekleyen Kışanak’ın gözaltına alınması aynı zamanda kadınlardan yana bir belediyeciliğin, kadın mücadelesi ve sözünün gasp edilmesi demektir.
Serbest bırakılıncaya kadar susmayacağız!
“Güçlenen, söz söyleyen, itiraz eden, boyun eğmeyen tüm kadınlara verilmiş bu gözdağını asla ve asla kabul etmiyoruz. Barış, eşitlik ve özgürlük mücadelemizin yol arkadaşı Gültan Kışanak’ı yalnız bırakmıyor, serbest bırakılıncaya, belediyelere yönelik antidemokratik uygulamalar sona erinceye kadar susmayacağımızı ilan ediyoruz.
Türk: İrademize sahip çıkıyoruz
Kışanak'ın gözaltına alınmasını "kadın iradesine darbe" şeklinde DİHA’ya yorumlayan Türkiyeli kadınlar, Amed'de kadınların darp edilerek gözaltına alınmasına ise daha fazla direnişlerini yükselterek cevap vereceklerini söyledi.
Kadınların iradesini, rengini ve sesini meclise taşıyan Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri ve belediye eşbaşkanlarına dönük saldırıların yenisine şahit olduklarını belirten Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM) Sözcüsü Pınar Türk, "Tüm bu müdahaleler ve gözaltılarına alınma biçimlerinin yanında çok değerli bir şeyi de gördük biz. Kadınların direnişini gördük. Kadınlar yerlerde sürüklenme, darp edilme ve gözaltına alınma pahasına belediyelerine sahip çıktılar ve direndiler. İrademize sahip çıkıyoruz. Çünkü o irade kendi gövdesini, halkına siper eden bir iradedir. Bu irade erkek egemen düzeni korkuturken, biz kadınlara müthiş bir güven ve inanç aşılıyor" diye konuştu.
Kav: Asla kabul etmeyeceğiz
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Temsilcisi Gülsüm Kav, Kışanak'ın gözaltına alınmasının OHAL ve savaşın kadınların yaşamını nasıl doğrudan etkilediğinin net bir örneği olduğunu söyledi. "Kadınların yıllarca emek verdikleri kazanımlar kayyımlar eliyle yok edilmek istenirken, Kışanak'ın gözaltına alınmasıyla kadınların ve tüm Diyarbakır halkının iradesi yok sayılmak isteniyor" diyen Kav, Kışanak'ın gözaltına alınmasının aynı zamanda kadınlardan yana bir belediyeciliğin ve kadınların kendini ifade hakkının gasp edilmesi ve tüm kadınlara bir gözdağı olduğunu belirtti. Kav, "Kadınlar bunu asla kabul etmeyecek, hem kendi hayatının öznesi olmak için hem haksız gözaltılara karşı demokrasi ve hukuk mücadelesi için hem de barış ve kardeşlik için sonuna kadar direnecek, mücadele edecekler" diye konuştu.
Kaplan: Kesintisiz bir direniş hattı
Yeryüzü Kadınları Sözcüsü Aylin Kaplan da yerel yönetimlere yapılan saldırının kadın özgürlük mücadelesinin kazanımlarına yapılmış bir saldırı olduğunu belirterek, şunları kaydetti: "Saldırının altında kadın iradesini kırmak ve kadın görünürlüğünden rahatsız olmak gerçekliği yatmaktadır. Kışanak'ın gözaltına alınması ve Amed'te kadınların darp edilmesi esasında tüm kadınların iradesinin bastırılmaya çalışılması anlamına gelmektedir. Yaratmaya çalıştıkları erkek imparatorluğuna kadınların vermesi gereken cevap özgücümüze dayanan örgütlü ve kesintisiz bir direniş hattıdır. Halkların iradesinin teslim alınmaya, kadınların görünmez kılınmaya çalışıldığı bir tabloda kadınlar her zamankinden daha fazla mücadeleyi yükseltecektir. Gülten Kışanak ve bugün yerellerde sesimiz olan tüm kadınlar irademizdir ve yalnız değildir."
Mersin alanlarda olacak
Kongreya Jinên Azad (KJA) Mersin İl Koordinasyonu, Amed Belediyesi eşbaşkanları ile KJA Dönem Sözcüsü Ayla Akat Ata'nın gözaltına alınmasını düzenledikleri basın toplantısıyla kınadı.
Toplantıda konuşan KJA üyesi Çiğdem Göksoy, Amed'te tüm saldırılara karşı kadınların örgütlü gücünün ve direnişçi ruhunun yeniden açığa çıktığını belirterek, AKP hükümetinin kadınları yok etme, cezalandırma, korkutma ve sindirme politikalarına karşı alanlarda olacaklarını kaydetti.
Gözaltına alınan bütün seçilmişlerin derhal srebest bırakılmasını isteyen Göksoy, tüm kadınları iktidarın faşizan uygulamalarına karşı alanlara çıkmaya çağırdı.
Saldırgan polislere suç duyurusu
Amed Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Kışanak ve Anlı’nın gözaltına alınması ardından başlayan protesto eylemlerinde polis tarafından darp edilen HDP Amed Milletvekili Feleknas Uca ile İmralı Heyeti üyesi Ceylan Bağrıyanık, saldırgan polislerden şikayetçi olmak için darp raporu aldı.
Eşbaşkanların gözaltına alınması ardından belediye önünde başlayan protesto eyleminde önceki gün yapılan müdahalelerde HDP’li vekiller darp edilmişti. Polislerin cop, kalkan ve tazyikli suyla müdahale ettiği sırada İmralı Heyeti’nde bulunan KJA üyesi Ceylan Bağrıyanık polisler tarafından metrelerce yerde sürüklenirken, HDP Amed Milletvekili Feleknas Uca ise, polisler tarafından kalkan ve coplarla darp edildi. Darp raporu alan Uca ve Bağrıyanık, saldırgan polisler hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunacak.
Konuya dair konuşan Feleknas Uca, saldırıya ilişkin tüm fotoğrafları topladıklarını, kadınlara yönelik saldırının hesabını soracaklarını ve mücadelelerini büyütecekleri mesajını verdi.
HABER MERKEZİ