Antalya L Tipi Kapalı Cezaevi’nde yaşanan hak ihlalleri İHD İstanbul Hapishaneler Komisyonu tarafından raporlaştırıldı.

Komisyon üyesi Avukat Nagehan Avçil’in cezaevine yaptığı ziyaret sonrası hazırlanan raporda, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında ilan edilen OHAL ile hak ihlalleri ve bununla birlikte cezaevinde kalan tutuklu yakınlarının yaptığı başvurularının da arttığına dikkat çekildi.

Antalya L Tipi Cezaevi’nin OHAL’in hemen sonrasında işkence ile gündeme geldiği ve hak ihlallerinin arttığına yer verilen raporda, “OHAL’den bu yana mahpuslara aileleri ve yakınları tarafından gönderilen kitaplar teslim edilmemekte, hapishane idaresi mahpusların talep ettiği kitapları aylar sonra temin etmektedir. Mahpuslara temin edilen kitapların piyasadaki fiyatından iki katı fiyatına satıldığı mahpuslar tarafından bildirilmektedir” bilgisi yer aldı.

Cezaevi Müdürü Tuncay Avanaş ile gerçekleştirilen görüşmede, bu iddianın da sorulduğu ve “Piyasadaki fiyattan bir miktar yüksek olabilir” yanıtı alındığı paylaşıldı. Yine uygulamayla ilgili cezaevi yönetiminin avukatlara kanuni bir gerekçe sunamadığı belirtilen raporda, yapılan görüşmenin Cezaevi Müdürü Avanaş’ın “saldırgan tavrı ve üslubu ve nezaket dışı söylemleri” nedeniyle yarıda sonlandırıldığı kaydedildi.

Raporda, tutukluların aile telefon görüşmelerinin idarenin keyfi tutumuna bağlı olduğu, açık görüş haklarının da iki ayda bir uygulandığı belirtildi.

Rapora göre Evrensel, Birgün ve Yeni Yaşam gazeteleri ile aileleri tarafından gönderilen kitaplar tutuklulara verilmiyor.

Raporda, tutsak yakınlarının sık sık yaşanan kötü muamele vakalarına ilişkin hukuki başvurularda bulunduğu Antalya L Tipi Hapishanesi’nin OHAL’in başlangıcı ile birlikte ciddi işkence iddiaları ile gündeme geldiği de hatırlatıldı.

MA/İSTANBUL