Kitapla geçen yarım asır

Toplum/Yaşam Haberleri —

Selim Sevim

Selim Sevim

  • İnce Memed ile başlayan kitap serüveniyle 1980’de köyünde kütüphane kurmak isteyen ancak darbeciler tarafından engellenen 80 yaşındaki Selim Sevim, 30 yıldır sokaklarda kitap satıyor. 

Ankara’da Kocatepe Cami’nin karşısında her gün kitap tezgahını açan Selim Sevim, bir öğretmenin Yaşar Kemal’in İnce Memed kitabını kendisine hediye etmesinden sonra bir daha kitaplardan bağını kopmadığını söyledi.

Sevim, “Eskiden her gece birinin evinde toplanıp, sırayla kitap okurduk. Ateşte nohut, mısır, yumurta pişirirdik. Kitap üzerine sohbet ederdik, güzel günlerdi. Yaşamımdan memnunum, her gün gazete okurum. Okumaktan hiç vazgeçmedim” dedi.

Solcu olduğum için…

Ankara Üniversitesi Dil, Tarih ve Coğrafya Fakültesi Edebiyat Bölümü’nden 1971 yılında mezun olduğunu söyleyen Sevim, “Tayinim Erzurum'a çıktı. Solcu olduğum için ben gitmeden benimle ilgili haber gitmiş. Ben de gitmekten vazgeçtim. Mesleğimi hiç yapmadım ama hep okudum. Ben 68 kuşağındanım. Hem çalışmam, hem de ideolojimi savunmam gerekiyordu” dedi.

Darbeciler engelledi

Yıllar içinde binlerce kitap biriktiren Sevim, biriktirdiği kitapları memleketi Hatay’da köyüne gönderdi: “80'li yıllardı. Kenan Evren'in sıkı baskısı vardı. Darbe dönemi olduğu için yolda çevirdiler. Yasaklı kitap diyerek kitapları ayırdılar. Köydekiler kitapları toprağa gömdüler.” 

Sevim, “Önce üretim gerekiyor. Üretim, paylaşım sonra tüketim. Marksizmin temeli de budur, üretmek. Gelecekte umut var ama yine de temkinli davranmak lazım. Gençlere mesajım okusunlar, okusunlar, okusunlar” dedi.

ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.