Kızım Kürt halkının şehididir

Mercan Erkol

Mercan Erkol

  • Şenyayla bölgesinde şehit düşen Mercan Erkol’ün cenazesi, 6 yıldır ailesine verilmiyor. Baba Erkol, "Meseleleri hakaret ve zulüm etmek. O, Kürt halkının şehididir. Cenazemizin Diyarbakır’da veya Van’da olmasının bir önemi yok. Kızımın kemiklerinden vazgeçmeyeceğim, sonuna kadar mücadele edeceğim" dedi.

 

Amed'in Kulp ilçesi ve Muş sınırları arasındaki Şenyayla bölgesinde 16 Kasım 2017'de çıkan çatışmada şehit düşen HPG’li Mercan Erkol'ün (Beritan Tolhildan) cenazesi, tüm girişimlere rağmen ailesine verilmiyor. Baba Hesin Erkol, 17 Mart 2019’da kimlik bilgilerinin açıklanmasıyla Diyarbakır İl Jandarma Komutanlığına başvurdu. Daha sonra Kulp Cumhuriyet Başsavcılığı üzerinden de girişimlerde bulunan baba Erkol, DNA testi için Dicle Üniversitesi Hastanesi’ne kan örneği verdi. İl Jandarma Komutanlığı, dört ay sonra baba Erkol’u arayarak cenazelerini alabileceklerini iletti. Bunun üzerine Amed'e giderek, asker ve polislerle birlikte Yeniköy Mezarlığı’na götürüldü, ancak gösterilen mezarda bulunan üç cenazenin kime ait olduğu bilinmediği gerekçesiyle mezarın açılmaması yönünde karar verildi. 

Diyarbakır Biyolojik İnceleme Şube Müdürlüğünde 2019'da yazılan, ilgili jandarma ve savcılığa gönderilen cinsiyeti belirleyen ‘uzmanlık raporu’nun kaybedildiği belirlendi. Erkol Ailesi, avukatları aracılığıyla 18 Ağustos 2020'de Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığına dosya akıbetinin açıklanması, soruşturmanın etkili bir şekilde yürütülmesi ve cenazenin bir an önce verilmesi için tekrar yazılı başvuruda bulundu. Diyarbakır Kriminal Polis Laboratuvarı Müdürlüğü, 19 Ağustos 2020'de ek rapor hazırlayarak, Kayapınar İlçe Jandarma Komutanlığına ve Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığına gönderdi.

Hesin Erkol

Her mezarda üç cenaze

Ailenin başvurusu sonucu tamamlanan rapor üzerine savcılık, mezarlık krokisi talebinde bulundu. Yeniköy Asri Mezarlığı’ndaki “Kimsesizler Mezarlığı” bölümünde iki farklı mezarın bulunduğu ve her birinde üç cenazesinin olduğu ortaya çıktı. Söz konusu iki mezarlığın “Kulp Şenyayla 3 Erkek” ve “Kulp Şenyayla 3 Ceset Parçaları” şeklinde numaralandırıldığı belirlendi. 19 Kasım 2017'deki uzmanlık ve otopsi raporundan yola çıkılarak Erkol’ün cenazesinin, “Kulp Şenyayla 3 Ceset Parçaları” isimli mezarda olduğu belirlendi.

Üzerinden iki yıl geçti

Mezarlık ve yer tespiti de yapıldıktan sonra mezarın açılıp cenazenin aileye teslim edilebilmesi gerekiyordu, ancak dosyayı takip eden savcı, Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Mezarlık Müdürlüğüne gönderilen ilgili evrakın kendi alanı dışında bulduğunu ileri sürerek işlemi askıya aldı. Erkol’ün cenazesi, 19 Aralık 2020’deki bu gelişme sonrası iki yıldır bekletiliyor. 

Hakaret ve zulüm için

Baba Erkol, tüm girişimlere rağmen hem kendilerine hem de cenazeye hakaret edildiğini belirterek, şunları söyledi: "Sanki bilmiyorlar mı hangi kemiklerin kime ait olduğunu? Biliyorlar ama meseleleri hakaret ve zulüm etmek. Amaçları aileleri üzmek ama yaptıklarıyla canımız acımaz. O, Kürt halkının şehididir. Cenazemizin Diyarbakır’da veya Van’da olmasının bir önemi yok ama istediğimiz burada bir mezarının olması ve dini vecibeleri yerine getirerek bazı günlerde mezarına gitmemizdir. Onun için kızımın kemiklerinden vazgeçmeyeceğim, sonuna kadar mücadele edeceğim." VAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.