KJK: Her yeri özgürlük mevzisi yapalım

Kadın Haberleri —

.

.

  • KJK, 21’inci yüzyılın kadın öncülüğünde, özgürlük, demokrasi ve ekolojik mücadelelerin başarı ile yürütülmesinin yüzyılı olacağına vurgu yaptı, kadın grevlerine güçlü katılma, mücadele ivmesini yükseltme çağrısı yaptı.

HABER MERKEZİ

8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla açıklama yapan Komalên Jinên Kurdistanê, bedelleri büyük olsa da büyüyen kadın isyanıyla yeni bir çağın başladığını, ancak insanlığın mutlaka kadınların öncülüğünde hak ettiği eşit, özgür yaşamı elde edeceğini vurguladı, mücadele veren tüm kadınları selamladı.

Kapitalist modernist sistemin kadınlara yönelik tüm saldırılarının ideolojik temelli olduğu belirtilen açıklamada, şu hususlara dikkat çekildi: “Erkek egemen sistem, kadınların özgürlük taleplerini dar alanlara sıkıştırarak radikal özgürlük mücadelesinin gelişimini engellemektedir. Biz, hem kadına yönelik şiddet, kürtaj vb. gündemler üzerinden haklarımızı alacağız hem de Rojava Kadın Devriminde görüldüğü gibi, yaşamın tüm alanlarında kadınlar olarak eşit ve özgürce bir temsille katılım gerçekleştirmenin mücadelesini her yerde yürüteceğiz. Kadınlar olarak; yaşamın her boyutuna stratejik bir misyonla katılım sağlayıp, toplumu, erkeği değiştirip, dönüştüren bir yaklaşımın sahibi olacağız. Biz kadınlar egemen erkek sistemin içine çekilip iktidara entegre edilme yaklaşımlarına karşı da kapsamlı strateji ve taktiklerle karşılık vereceğiz. Egemen erkek sistemin içinde bulunduğumuz her yeri bir özgürlük mevzisi haline getireceğiz. Örgütlü kadın kimliği ve örgütlülüğü temelinde hareket edersek, bu sistem içinde erimez, tam tersine sonuç alabilir ve egemen sisteme karşı durabiliriz.”

Gittikçe iç içe bir mücadele

“Dünyada ve Kürdistan’da kadın ortaklaşması tarihin hiçbir döneminde bu kadar gelişmemişti” denilen açıklamada, yeni dönemde insanlığın yaşadığı tüm krizlere bütünlüklü bakan bir zihniyetle, çok daha iç içe ve birlikte mücadele eden bir sürecin yaşanacağı kaydedildi. Devamla, “İnsanlığın en eski sömürgesi durumunda olan kadınlar artık mevcut bu kölecil statükoyu  kabul etmemekteler. Bu nedenle yeni özgür yaşamın öznesi olarak var oluş mücadelesini amansız bir biçimde yürütmeye kararlılar. İrili, ufaklı kadın direnişleri birleşmekte bir sel olup akmaktadır. Direnişler, isyanlar, protestolar adeta bir şimşek gibi ataerkil sistemin yarattığı toplumsal cinsiyet kodlamalarını birer birer kırıp parçalamaktadır.  Bugün egemenlikli sistemi kırılmaya uğratan, işlemez kılan kadın hareketlerinin mücadeleleridir. Ataerkil sistemi parçalanma, yıkma çalışmalarımızda önemli bir eşiğe gelmiş durumdayız. Bu eşikten tüm gücümüzle yüklenelim. 8 Mart 2021 yılı itibarı ile erkek egemen sistemi geriletip, yıkıp, paramparça etme noktasına getirelim” ifadeleri yer aldı. 

Kürt kadınlar öncü

Kürt kadınların yarattığı örgütlü düzeyin ve erkek egemen sistem karşısındaki direnişinin dünya kadınları için dikkat çekici bir noktaya geldiği, öncülük misyonunu doğalında geliştirdiği belirtilen açıklamada, “Kadın özgürlük çizgimiz, felsefemiz kadınların, toplumun ruhuna bir kere işlemiştir. Canlıdır, sökülüp atılamaz. Kürt kadın hareketi gerçekleştirdiği pratikleşmelerle dünyada kabul görmekte, dikkate alınmaktadır. Rojava Kadın Devrimi dünyada önemli, tanınan, ciddiye alınan bir pozisyonu oluşturmuştur” denildi.

İvmeyi yükseltelim

Açıklamada, 2020 yılı Eylül ayında KJK’nin başlattığı ‘kadın kırımına karşı özgür kadın ve toplumu savunma zamanı’ hamlesinin önemine de değinilerek, şuna vurgu yapıldı: “8 Mart eylemliliklerimiz demokratik ulus perspektifimize uygun bir şekilde, bu hamle sloganlarıyla tüm halklardan, inançlardan kadınlarla birlikte gelişmelidir. Bu temelde Kürdistan, Ortadoğu ve dünya kadınlarını 8 Mart eylemliliklerine, kadın grevlerine güçlü ve coşkulu bir biçimde katılmaya, mücadele ivmesini yükseltmeye çağırıyoruz. Kazanan biz kadınlar olacağız. Egemen erkek sistemin yarattığı tüm yaşam düzenekleri yıkılacaktır. Kazanan Önderliğimizin özgürlük düşünceleri olacak, insanlık kazanacaktır.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.