KJK: Özgür yaşamdan taviz vermeyeceğiz

Kadın Haberleri —

.

.

  • KJK, 8 Mart vesilesiyle yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada kadınları direnişe çağıran KJK, özgür yaşamdan asla taviz vermeyeceklerini belirterek, bütün bileşenlerini özgür kadını ve toplumu savunmaya çağırdı.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla Komalên Jinên Kurdistan (KJK) Koordinasyonu, ‘8 Mart ile hamlemizi zirveleştirelim!’ başlığı altında yazılı bir açıklama yaptı.

KJK açıklamasında, ataerkil zihniyete ve onun sömürgeci sistemine karşı direnen bütün kadınların 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutladı. Özgürlük mücadelesi yürüten kadınları selamlayan KJK, bu uğurda yaşamını yitiren kadınları da anarak, “Kadın özgürlük mücadelemiz, Saralardan Rosalara, Leylalardan Bertalara, Denizlerden Menalara bütün öncü kadınların emeği, düşünce gücü, direniş gerçeği ve anısının birikimi üzerinde büyüyüp kadın devrimi düzeyine yükseltiliyor” diye belirtti.

Eril zihniyetin yarattığı kriz

“Özgür yaşam devriminin tohumunu kadın renginde serpip yeşerten Önder Apo’yu sevgi ve özlemle selamlıyoruz” diyen KJK, insanlığın karşı karşıya kaldığı krizlere dikkat çekti. KJK şöyle dedi: Savaş, işgal, militarizm, göçertme politikaları, şiddet, yoksulluk, doğa katliamları, sömürü, ırkçılık, faşizm her yerde yükselişte. Sadece Kürdistan ve Ortadoğu’da değil, dünyanın dört bir yanında karşımıza çıkan kapitalist modernitenin bu ifade biçimleri, erkek egemen sistemin temel dayanaklarını oluşturuyor. 

Hegemon güçler savaştan güç alıyor

Hegemonya peşinde koşan güçlerin savaşlardan güç aldığını belirtin KJK, Afganistan, Kürdistan ve Ukrayna’yı örnek vererek, ataerkil-kapitalist sistemin son derece pervasız, maskesiz ve çıplak bir biçimde kendini ortaya koyduğunu kaydetti. Eril zihniyetin böyle bir pervasızlık içerisine girmesini aynı zamanda bir sıkışmışlığında göstergesi olduğunu belirten KJK, “Bu, özgürlüğe susamış biz kadınlar ve halklar açısından stratejik bir fırsat oluşturduğu gibi, içinde tehlikeler de barındırmaktadır. Dolayısıyla mühim olan, bu süreci daha güçlü örgütlülükle karşılamaktır” dedi.

Başlatılan hamlenin somut nedenleri

Kürt Halk Önderi Rêber Apo’nun, “21. yüzyıl kadın özgürlük yüzyılı olacaktır’ tespitini hatırlatan KJK, dünya çapından, demokrasinin, ekoloji ve özgürlük mücadelelerinin öncülüğünü kadınların yaptığını ifade ederek, bunun daha stratejik, örgütlü, düzeye kavuşması gerektiğini kaydetti.

KJK açıklamasında ataerkil-faşist saldırılara karşı örgütlülük düzeyini yükseltmek amacıyla, “Kadın kırımına karşı özgür kadını ve toplumu savunma zamanı” hamlesini başlattıklarını belirterek bunun nedenlerini açıkladı. İki temel boyut üzerinden açıklanan nedenlerden birincisi, başta Kürdistan olmak üzere, evrensel düzeyde elde edilmiş kadın kazanımlarına yapılan sistematik saldırılar, (kadına yönelik suikastlar, taciz, tecavüz, şiddet, kadın kırımı, Kobanê’de genç kadınların SİHA’larla hedef alınması, zindanlarda kadına yönelik taciz, tecavüz, şiddet, ölüme mahkum eden politikalar, siyasi mücadele yürüten kadınlara yapılan saldırılar, devlet eliyle yürütülen fuhuş ve uyuşturucu madde kullanımının yaygınlaştırılması) ikinci olarak da, “Başta faşist AKP-MHP rejimi olmak üzere bölgesel ve uluslararası kapitalist güçlerin Özgür Kürtlük adına toplumsallığın geliştiği alanlara yönelik saldırı ve kırım politikalarına karşı durmak, burada özgür yaşamı savunmaktır.” 

Özsavunma şarttır

KJK açıklamasında Afganistanlı kadınların durumuna da dikkat çekerek, devamla şöyle dedi: Dünyanın dört bir yanında aynı argümanlara sığınan din maskeli güçlerin bir lobi gibi hareket edip kadın kazanımlarını yok etmeye çalışmaları, öncü kadınlara yönelik suikastlar ve faillere yönelik cezasızlık politikaları, büyük artış gösteren erkek şiddeti ve katliamlar, hortlatılan cinsiyetçilik ataerkil hegemonyanın sistematik ve örgütlü saldırılarının birer yansıması olarak görülmeli. Hamlemiz öncelikle kadın kazanımlarını hedef alan bu saldırıları özsavunma ile göğüslemeye hatta kazanımlarımızı çoğaltarak cevap vermeye yöneliktir. Bu temelde başta kadınlar olmak üzere bütün toplumumuzun bu mücadelenin bir ferdi olarak geliştirilen her türlü faşist özel savaş uygulamaları karşısında örgütlenerek özsavunma geliştirmesi şarttır. Unutulmamalı ki en büyük öz savunma örgütlülüktür. Bir toplum örgütlü olduğu oranda varlığını koruyabilir ve özgürlüğünü sağlayabilir. Kadının toplumsal örgütlenme ve konfederal sistem inşa gücü olan KJK olarak 8 Mart vesilesiyle örgütlülüğümüzü yaşamın her alanında büyütme iddia ve kararlılığımızı vurguluyor, bütün örgütlü yapılarımızı bu temelde demokratik toplum sistem inşasını derinleştirerek düşman saldırılarını püskürtmeye çağırıyoruz. 

Mücadeleyi yükseltelim

KJK açıklamasında Mexmûr ve Şengal’de yaratılan özgür Kürt’ün iradesine de değinerek, Rojava-Kuzey-Doğu Suriye’de açığa çıkan ve yükselen kadın devrimine işaret etti. KJK, “Kürdistan’da özgür yaşam örgütlü kadın mücadelesi öncülüğünde inşa ediliyor. Dolayısıyla onun savunuculuğunu yapmak en çok da biz kadınların tarihsel görevidir” dedi. Açıklamada, “Özgür yaşamdan asla taviz vermeyeceğimizi vurguluyor” diyen KJK bütün bileşenlerini özgür kadını ve toplumu savunmaya, mücadeleyi yükseltemeyen çağırdı.

ANF / BEHDİNAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.