Koalisyon görüşmeleri: Asgari ücret 12 euro

Dünya Haberleri —

 SPD, FDP ve Yeşiller partisi 12 maddede uzlaştı / foto: AFP

SPD, FDP ve Yeşiller partisi 12 maddede uzlaştı / foto: AFP

  • Almanya’da yeni hükümeti kurmak için koalisyon görüşmelerini sürdüren SPD, FDP ve Yeşiller partisi vergilerin artırılmaması ve saatlik asgari ücretin 12 euro olması konusunda anlaştı.

 

26 Eylül seçimleri ardından yeni hükümetin kurulması için ön görüşmelere devam eden Sosyal Demokratlar (SPD), Hür Demokratik Parti (FDP) ve Yeşiller (Die Grünen) ülkede saatlik asgari ücretin 12 euroya çıkarılması ve yeni vergi artışına gidilmemesi konusunda uzlaşıya vardı.

Her üç partinin ortaklaştığı 12 sayfalık anlaşmaya göre; kömür santrallerinin 2030 yılına kadar kapatılması, yenilenebilir enerjiye geçiş döneminde elektrik ücretine eklenen vergilerin düşürülmesi, “Hartz IV” olarak adlandırılan işsizlik parası yerine “vatandaşlık parası” olarak isimlendirilen yeni sisteme geçilmesi hedeflendi.

Otobanlarda hız limiti olmayacak

Ülkede çokça tartışılan ve özellikle Yeşiller partisi tarafından dayatılan otobanlara hız limiti getirilmesi konusunda da uzlaşı sağlandı. Buna göre, otobanlarda hız sınırı olmayacak, emeklilik sistemi daha da güçlendirilecek, Federal Meclis ve Avrupa Parlamentosu’na seçilme yaşı 16’ya indirilecek.

400 bin yeni konut inşa edilecek

Almanya’nın en büyük sorunları arasında yer alan ve sık sık protesto edilen konut yetersizliğini gidermek amacıyla “Her yıl 400 bin yeni evin yapılması” maddesi anlaşmada yer aldı.

BERLİN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.