Kobanê davası başlıyor

HDP GENCLIK

HDP GENCLIK

  • AKP lideri Erdoğan'ın talimatıyla aralarında HDP eski Eşbaşkanları Selahattin Demirtaş ile Figen Yüksekdağ'ın da bulunduğu 28'i tutuklu toplam 108 kişi hakkında açılan dava bugün başlıyor.

YILMAZ KAYA

 

AKP lideri Erdoğan'ın talimatıyla aralarında HDP eski Eşbaşkanları Selahattin Demirtaş ile Figen Yüksekdağ'ın da bulunduğu 28'i tutuklu toplam 108 kişi hakkında açılan dava bugün başlıyor.

İddianamede, toplam 51 kişinin öldürüldüğü olaylarda, polis, asker, korucu ve Hüda Par taraftarlarınca öldürülenler hakkında hiçbir dava açılmaz iken, "Kobanê düştü düşüyor' diyerek kitleyi tahrik eden Erdoğan'ın yerine HDP'liler suçlanıyor.

Dava, 10 Temmuz 1991 tarihinde 23 sivilin öldürüldüğü Vedat Aydın cenaze töreni ile 1992 yılında Newroz kutlamaları sırasında resmi açıklamalara göre 94 kişinin öldürüldüğü davaları hatırlattı. İki davada da katledilenler aklanırken, mağdurlar suçlanarak yargılandı. DGM'lerde yargılanmalarına rağmen, yüzlerce kişi aylar sonra beraat etti.

 

Kobanê protestoları Eylül ayında başlamıştı

15 Eylül 2014 tarihinde DAİŞ’in Kobanê’ye yönelik topyekün saldırısı ve buna tüm dünyanın sessiz kalması, birçok kentte protestolara neden oldu.

Eylül ayından başlayıp Ekim ayının ilk haftasına kadar Türkiye'nin birçok kentinde yapılan dayanışma ve destek gösterinde herhangi bir ölüm ve yaralanma olmaz iken, Erdoğan'ın 7 Ekim 2014 Antep'te yapmış olduğu konuşmada "Kobanê düştü düşüyor" sözleri ilk ölümleri de beraberinde getirdi. Yapılan gösterilerde ilk olarak Muş'un Varto ilçesinde 25 yaşındaki Hakan Buksur polis panzerinden açılan ateş sonucu öldürüldü.

 

Sadece 4 cinayet hakkında dava açıldı

Gösterilere polis ve askerin sert müdahalesine karşılık verince şiddetli çatışmalar yaşandı. Aynı şekilde Amed, Batman, Siirt ve Mardin'de de Hüda Par'lı gruplar da sokağa çıkarak göstericilere karşı provokatif saldırılarda bulunup silah kullanınca karşılıklı ölümler yaşandı. Öldürülenlerden 27'si HDP üyesi veya sempatizanıydı.

Kobanê olayları sırasında 51 kişi yaşamını yitirirken, bunlardan sadece öldürülen 4 Hüda Par'lı için dava açıldı. Öldürülen diğer siviller hakkında şimdiye kadar hiçbir dava açılmış değil. Erdoğan'ın talimatıyla açılan Kobanê protestoları davasında aralarında Selahattin Demirtaş ile Figen Yüksekdağ'ın da bulunduğu 28'i tutuklu toplam 108 kişi hakkında, "Cinayet, halkı kin ve nefret yayarak isyana teşvik, yasadışı örgüt üyeliği" gibi suçlardan ağırlaştırılmış müebbet hapis ile 10 yıl arasında değişen hapis cezası isteniyor.

 

Vedat Aydın ve 92 Newroz'unu hatırlatıyor

10 Temmuz 1991 tarihinde Jitem tarafından işkence edilerek öldürülen kapatılan HEP Amed İl Başkanı Vedat Aydın'ın cenaze töreni sırasında halkın üzerine 3 ayrı bölgede açılan ateş sonucu 23 kişi yaşamını yitirmiş, yaklaşık 2 bin kişi de yaralanmıştı.

Olayların ardından Kürtler suçlanmış ve yapılan operasyonlarda aralarında gazeteci, politikacı ve insan hakları savunucularının da bulunduğu yüze yakın kişi tutuklanmıştı. DGM'lerde yapılan yargılamalarda daha sonra tüm tutuklular beraat etmiş, ancak öldürülen 23 kişi hakkında hiçbir soruşturma açılmamıştı.

 

Newroz katliamında da yargılanan Kürtler oldu

Aynı şekilde 1992 Newroz kutlamalarında Şırnak, Cizre, Nusaybin ve Yüksekova'da yaşanan olaylarda biri polis olmak üzere 94 kişi yaşamını yitirdi, yüzlerce kişi ise yaralandı. Yapılan ev baskınlarında İHD Şırnak Şube Başkanı Sekvan Aytu, Van Şube Başkanı Yavuz Binbay, Şırnak Belediye Başkanı Ahmet Hamdi Yıldırım, HEP İl Başkanı Feyzullah Demir'in de aralarında bulunduğu insan hakları savunucuları ve politikacılar tutuklandı. Amed DGM'de yapılan yargılamalarda tutuklular yaşanan ölümlerden sorumlu tutulurken, ilerleyen aylarda tamamı beraat ederek tahliye edildiler.

 

 

Demirtaş davaya nasıl dahil edildi?

AİHM'in 20 Kasım 2018 tarihinde, Demirtaş'ın siyasi gerekçelerle tutuklu olduğunu belirleyerek, derhal serbest bırakılmasını talep etmesinden bir gün sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan, "AİHM terör sevicidir. Karar bizi bağlamaz, karşı hamlemizi yapar, işi bitiririz" diyerek Demirtaş'ın serbest bırakılmayacağının sinyalini verdi. 

Ve Kobanê olayları iddianamesi raflardan indirildi. Erdoğan, Demirtaş'ın serbest bırakılmayacağını açık açık meydanlarda duyurdu ve 6 yıl aradan sonra dosya raflardan indirildi. 3 bin 530 sayfa ve 324 klasörden oluşan iddianame bir hafta içinde mahkemece kabul edildi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.