Kobanê Davası’nda hukuk resti

  • Savcı, Kobanê Davası’nda heyetin duruşma periyodunu değiştirmemesi ısrarı üzerine duruşmaya katılmayan avukatlar hakkında suç duyurusunda bulunulmasını istedi. Mahkeme Başkanlığına da HDP binaları neden yakılmadı” diyen Yıldıray Kaya atandı. Avukatlar ise mahkeme heyetine ilişkin HSK’ye suç duyurusunda bulundu.

DAİŞ’in Kobanê’ye yönelik saldırıları üzerine 6-8 Ekim 2014’te yaşanan protestolar gerekçesiyle 21’i tutuklu 108 isim hakkında açılan Kobanê Davası’nın 6. duruşması 3. oturumunda Sincan Cezaevi Kampüsü’nde görülmeye başlandı.Dava avukatları ile tutuklu yargılanan siyasetçiler mazeret bildirerek duruşmaya katılmadı.

 İddia makamı mazeret taleplerinin reddine, avukatlar hakkında suç duyurusunda bulunulmasına, tutuksuzların adli kontrollerinin devamına ve tutuklu yargılananların tutukluluk hallerinin devamına karar verilmesini talep etti. Mahkeme başkanı, duruşmaya ara verdi.

Kobanê Davası için özel olarak görevlendirilen Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Bahtiyar Çolak’ın Hakim ve Savcılar Kurulu (HSK) kararıyla 4 Kasım’da görevden alınmasının ardından mahkeme üyelerinden Yıldıray Kaya mahkeme başkanlığına atandı. Yeri boşalan üye yerine ise itirazların yapıldığı üst mahkeme olan Ankara 23’üncü Ağır Ceza Mahkemesi üyelerinden Murat Dönmez getirildi.

MA’ya konuşan dava avukatlarından Cahit Kırkazak, başından itibaren davanın bir kumpas olduğunu ve bir ajandaya bağlı olarak bitirilmeye çalışıldığını söyledi. Kırkazak, “Bu ajandanın esas meselesi siyasi saikle yapılan yargılama da HDP’nin kapatılmasına gerekçe yapılmak istenmesi. Bunun için önümüzde seriye bağlanmış bir dava pratiği getirildi” dedi.Mahkeme başkanının 4 Kasım’da HSK kararıyla görevden alındığını hatırlatan Kırkazak, önceki duruşmalarda “HDP binaları neden yakılmadı” diyen üyenin mahkeme başkanı olarak atandığını söyledi. Kırkazak, “Artık karşımızda dosya içindeki belgeler ve AİHM’nin de sabit kararıyla birlikte siyasal yargılamanın siyasal iktidarın bir temsiliyeti duruyor. Biz onların hangi motivasyonla hareket ettiklerini biliyoruz. Onların bizi çektiği zemine gelmeyeceğiz. Adil yargılama hakkını koruyacak şekilde kararlılığımızı sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.

HSK’ye şikayet

Mahkeme heyetinin değişmesinin ardından duruşmaya en az 2 ay ara verilmesi ve 2 hafta süren duruşma periyodunun yeniden düzenlenmesini talep eden dava avukatlarının taleplerinin reddedilmesi üzerine mahkeme başkanı ve üyeleri hakkında “Avukatlık faaliyetlerinin yürütme imkanlarının Mahkeme Başkan ve heyeti tarafından ortadan kaldırılması, savunma ve adil yargılanma haklarının ihlali” nedeniyle HSK’ye suç duyurusunda bulundu.

7 başlıkta ihlaller

Avukatlar tarafından HSK’ye gönderilmek üzere Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanlığı’na sunulan 15 sayfalık şikayet dilekçesinde, 7 temel başlık üzerinde duruldu. “Açıklamalar”, “Savunma Hakkına Dair Genel Bilgiler”, “Yargılamanın Hakkaniyete Uygun Olması”, “Savunmasını Hazırlamak İçin Gerekli Zaman ve Kolaylıklara Sahip Olma Hakkı”, “Savunma Hakkı İhlalinin Hukuka Kesin Aykırılık Hali Olması”, “Savunma ve Adil Yargılanma Hakkını İhlal Eden Sistematik Tutumun Siyasi Saikine İlişkin Açıklama” ve “Sonuç ve Talep” başlıklar yer alırken, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) maddelerine dikkat çekildi. Dilekçede, yargılama başladığı günden bu yana iktidar ve ortakları tarafından yargıya müdahale anlamına gelen beyanlara da yer verildi.  ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.