Kolombiya ulusal greve gidiyor

Dünya Haberleri —

foto: AFP/Kolombiya

foto: AFP/Kolombiya

  • Kolombiya'da hükümet karşıtı eylemler kesintisiz devam ederken Ulusal Grev Komitesi, Devlet Başkanı Ivan Duque görüştü. Taleplerde uzlaşı sağlanamaması üzerine Komite tüm sektörlere ulusal greve gitme çağrısı yaptı.

 

Kolombiya’da yoksulluğa, zamlara ve polis cinayetlerine karşı 28 Nisan’da başlayan gösteriler devam ederken,  Ulusal Grev Komitesi, Devlet Başkanı Ivan Duque bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede fikir birliğinin sağlanamaması üzerine Ulusal Grev Komitesi, tüm sektörlere ulusal greve gitme çağrısı yaptı.

Latin Amerika ülkesi Kolombiya’da uzun süredir yoksulluğa, adaletsizliğe ve polis cinayetlerine karşı tepkili olan halk, ‘vergi reformu yasası’ ardından başkaldırdı. Koronavirüs salgını sürecinde ülkedeki işsizlik ve yoksulluk artarken, sağcı hükümet pandeminin faturasını zaten yoksul olan halka kesmeye çalışıyor. İktidarın neoliberal politikalarına ve faşizm fırsatçılığına tepki gösteren onbinlerce kişi 28 Nisan’dan beri sokakları terk etmiyor. Başkent Bogota'nın yanı sıra Medellin ve Cali kentleri ile birlikte birçok kentte gösteriler devam ediyor. Eylemcilere karşı özellikle İsyan Karşıtı Mobilize Birlikler’inin (ESMAD) acımasız saldırıları gündeme oturdu.

Uluslararası Af Örgütü, polis zulmüne tepki göstererek, yetkilileri eylemcilere yönelik zulme ve kent merkezlerindeki askerileşmeye derhal son vermeye çağırdı. Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği ise Kolombiya hükümetine şiddetinin derhal durdurulması çağrısı yaptı.

Kolombiya’da şimdiye kadar kolluk güçlerinin saldırıları sonucu 50’ye yakın insanın hayatını kaybettiği ve birçok kişiden ise haber alınamadığı belirtiliyor. 

BOGOTA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.