
Öcalan'ın 14 yıl önce uluslararası komplo ile Suriye'den çıkarıldığını hatırlatan Demirtaş, Öcalan'ı özgürlüğüne kavuşması önerilerinin ciddiye alınmasını istedi.
Demirtaş, partisinin Grup Toplantısı'nda gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. AKP iktidarının Batı Kürdistan'ı tehdit olarap algılayıp tezkere çıkardığını belirten Demirtaş, "Asıl neden oradaki Kürtlerin bir oluşuma gitmesidir. Türkiye Irak'ta savaşmayıp da neyi kaybetti. Orada rahatsız olduğu şey Federe Kürdistan Bölgesi'nin oluşmasıdır" dedi.
Çok açık bir Kürt düşmanlığı üzerine kurulu savaş tezkeresinin, Türkiye'ye karşı provokasyonların zeminini güçlendirdiğini kaydeden Demirtaş, "Biz hem sana hem de Esad'a karşıyız? Bizim savaş karşıtı politikamız ve mücadelemiz devam edecektir. Oradaki halk kendisini nasıl yönetecekse sen ona saygı duyacaksın" diye konuştu.
Türkiye rehin alındı
Öcalan'ın 9 Ekim 1998'de Suriye'den çıkarılmasının yıldönümü olduğunu da hatırlatan Demirtaş, konuşmasını şöyle sürdürdü: "O gün de Suriye ile benzer bir noktadaydı Türkiye. O gün de Genelkurmay Başkanı Hatay'dan Suriye'ye mesaj veriyordu. Türkiye, Öcalan'ın Suriye'den çıkarılması karşılığında uluslararası güçler tarafından rehin alınmıştır. Bunun için batılı devletlerle gizli protokoller yapmıştır. Kürtler ile oturup konuşsa, en kazançlı Türkiye çıkacaktır. 45 dakika çıkıp niye savaşmamız gerekiyor diye konuşmak yerine 45 dakika çıkıp, Kürtlerle niye barışmak gerektiğini konuşsa, o zaman Türkiye'nin sorunları çözülebilir. 9 Ekim uluslararası komplo tezgahından kurtulunması gerekmektedir. Önerimiz serin kanlı bir şekilde tartışılmalıdır. Sayın Öcalan'ı serbest bırakırsanız, özgürlüğüne kavuşursa Türkiye'nin eli güçlenir ve Türkiye'deki sorunların çözümünde aktif olarak rol alır. Ciddi bir gelecek vizyonu ile bunun tartışılması lazım."
Başbakan Erdoğan'ın "Anadilde eğitim olmaz" yönündeki açıklamasına da yanıt veren Demirtaş, "Başbakan'a hatırlatmak istiyorum. Almanya'da bir Türkiye yoktur, Fransa'da bir Türkiye yoktur, ama Türkiye'de Kürdistan vardır. Onun için anadilde eğitim hakkı olması lazım. Başbakan'ın bunu anlaması gerekiyor. Şov yapan bir Başbakan'dan ürküyoruz artık. Bir umut görmüyoruz artık. Bu kadar tutarsız, bu kadar çelişkilerle dolu. Çizgiyi yitirmiş, Çankaya hayali dışında başka bir amacı kalmamış birinden ne beklenir artık" dedi.
AKP iktidarının 10 yıllık döneminde dile getirdiği Türkiye'nin hiçbir temel sorununu çözemediğini belirten Demirtaş, AB sürecinin de askıya alındığını söyledi.
ANKARA