Komutan Peyman ve arkadaşları anıldı

  •  HPG, 12 Kasım 2019'da şehit düşen Peyman Bagok, Agirî Gabar ve Çavrê Cîlo'yu, şehadet yıl dönümlerinde  andı. 

 

Kurdistan Özgürlük Mücadelesi’nde özgür kadın çizgisindeki duruşlarıyla örnek birer komutan olan Peyman Bagok, Agirî Gabar ve Çavrê Cîlo, 12 Kasım 2019'da şehadete ulaştı. 

Şehadet yıl dönümleri vesilesiyle yazılı bir açıklama HPG Basın İrtibat Merkezi (BİM), Peyman Bagok (Hülya Mercan / Mêrdîn), Agirî Gabar (Xezal Temel / Şirnex) ve Çavrê Cîlo'nun (Hêlîn Karadeniz / Amed) geride bıraktığı mücadele mirasının mutlaka zaferle taçlandırılacağını vurguladı. Saygı ve minnetle anan BİM, mücadele tarihleriyle ilgili bilgiler de paylaştı. 

ARGK'den YJA Star'a kadar

Peyman Bagok (Hülya Mercan)

Peyman Bagok (Hülya Mercan), Mêrdîn'in Dêrık ilçesinin Fitnê köyünde doğdu. Yurtsever bir ailede, hem gerilla direnişi ve kahramanlığını hem de Türk devletinin katliamcı ve soykırımcı yüzünü yakından tanıyarak büyüdü. Edindiği derin yurtseverlik bilinciyle erkenden olgunlaştı, genç yaşında büyük bir sorumluluk almaktan kaçınmadı. 1991 baharında gerilla saflarına katıldı.

Öncü bir kadın gerilla olarak Kurdistan coğrafyasını adım adım gezdi, mücadele edilmemiş bir karış yer bırakmadı. Zap, Avaşîn, Xakurkê, Botan, Qendîl, Dêrsim, Heftanîn ve Metîna alanlarında yürüttüğü 28 yıllık gerillacılık hayatına büyük başarılar ve unutulmaz anılar sığdırdı. İlk yıllarda Xakurkê'de şehîd Bêrîtan’la (Gülnaz Karataş) tanışıp komutasında savaşma şansına sahip oldu. ARGK’den HPG’ye, kadın ordulaşmasının başlangıcından YAJK’a ve YJA Star’a kadar mücadenin her anına tanıklık etti, içinde yer alarak emek verdi, savaştı ve komutanlaşarak savaşa yön verdi. 

Büyük bilgi birikimi ve sınırsız tecrübesine rağmen mütevazı kişiliğiyle tanındı; yüzlerce savaşçı ve onlarca öncü komutanın yetişmesini sağlayıp Bêrîtan ruhunu ve Zîlan çizgisini aktardı. 

En kritik dönemlerde en önemli görevleri üstlendi. 2004'teki 1 Haziran Hamlesi’nin öncü komutanlarından biri olarak Dêrsîm alanına geçti ve hamleyi süreklileştirerek başarıya ulaştırmak için yoğun çaba harcadı. Başûr'a 2013'te geçmesine rağmen yüzü ve kalbi hep Bakurê Kurdistan’a dönük mücadeleye etmeyi esas aldı. 

PAJK Meclis Üyesi, HPG ve YJA Star Komuta Konseyi Üyesi olarak aldığı bütün görevleri kendisine yakışır bir şekilde başarıyla yerine getirdi; ardında tarihi bir mücadele mirası bıraktı.

Bir ayağı hep Bakur'daydı

Agirî Gabar (Xezal Temel)

Agirî Gabar (Xezal Temel), Şirnex’in Gordila köyünde dünyaya geldi; yurtsever Botî aşireti içinde kadim Botan’ın direniş kültürüyle büyüdü. 1998'de gerilla saflarına katıldı. Heybetli Zagros dağlarında soluksuz bir mücadele yürüttü. Medya Savunma Alanları, Gabar, Besta, Qendîl alanlarında YJA Star’ın öncü komutanlarından biri olarak verilen her görevi layıkıyla yerine getirme mücadelesi ve kararlığını esas aldı. 

2000'de Hêzên Taybet’e dahil oldu. Bir PKK-PAJK militanı olarak Apocu kültürü kendi özüne nakşetti ve fedailik yoğunlaşmalarıyla yaşamın her alanında fedaice bir duruş sergileyerek öncü bir komutan oldu. Kadın özgürlük bilincini, yaşamının temel doğrultusu yaptı; kişiliğini ve duruşunu bu eksende oluşturdu. 

PKK’nin iç tasfiyecilikle teslim alınıp yok edilmek istendiği zorlu süreçlerde Apocu militanlık çizgisinde ısrar etti, bu tasfiyeci çabaların boşa çıkarılması için önemli bir emek verdi. 1 Haziran Hamlesi öncesi bir YJA Star komutanı olarak Botan'a döndü. 1 Haziran Hamlesi çerçevesinde Botan’da düşmana ağır darbelerin vurulduğu birçok eylemi koordine etti, içinde yer aldı. Savaşçı kişiliği ve cesaretiyle düşmanın yüreğine korku saldı. Uzun yıllar Botan alanında kaldıktan sonra Medya Savunma Alanları’na geçerek PKK Ocak eğitimi aldı. 

Türk devletinin yeniden savaş ilanıyla soykırım uygulamalarını zirveye çıkardığı 2015'te tekrar Bakurê Kurdistan’a geçti. Düşmanın tüm saldırılarına karşı fedai militanlık çizgisinde savaşarak yeni dönem komuta özelliklerini temsil etmeyi başardı. Mücadele sırasında iki kez yaralanmasına rağmen hızla iyileşip mücadeleye dönerek en ön saflarda tekrar yerini aldı. Savaşın en yoğun olduğu alanlarda komuta görevini layıkıyla yerine getirdi. Şehadete ulaştığı ana kadar fedaice bir duruşla örnek bir katılım sergiledi.

Öfkesini mücadeleye kanalize etti

Çavrê Cîlo (Hêlîn Karadeniz)

Çavrê Cîlo (Hêlîn Karadeniz), Amed'de Kurdistan Özgürlük Mücadelesi’nde bedel veren bir ailede doğdu. Yaşadığı çevrenin ve ağabeyinin gerilla olmasının da etkisiyle küçüklüğünden itibaren PKK’yi tanıdı. Ağabeyi Kurtay Amed'in (Osman Karadeniz) izinden gidip gerilla olmanın hayalini kurdu. Gençlik dönemlerine ulaştığında düşman gerçekliğini daha iyi anlamaya başladı. Gençlik çalışmalarına katıldı; militan duruşu, keskin söylemi ve yaratıcı fikirleriyle öncü oldu. 

Savaşın yoğun yaşandığı 2011'de gerilla saflarına Avaşîn alanından katıldı, yeni savaşçılar eğitimini de burada aldı. Bir YJA Star gerillası olarak kadının birçok şey yapabileceğine olan inancıyla özellikle savaş sanatına yoğunlaştı. Yaklaşık üç yıl boyunca mücadele ettiği Avaşîn alanından yetkin bir gerilla olarak ayrılıp Garê'ye geçti. Burada aldığı eğitimlerle özellikle suikast branşında uzmanlaştı.

Eğitimini büyük bir başarıyla tamamladıktan sonra tekrar Avaşîn alanına artık öncü bir YJA Star komutanı olarak döndü. Takım komutanlığı görevi üstlendi; Avaşîn alanında geliştirilen birçok eyleme bizzat katıldı. Ağabeyi Kurtay'ın 2015'te Mêrdîn alanında şehadete ulaşması, öfkeyini daha fazla büyüttü. Bu öfkesini mücadeleye kanalize etmeyi başardı. Kendisini günden güne Önder Apo ve şehitler çizgisinde derinleştirdi, ideolojik netlik ve skeri yetenekle donattı; yeni dönemin öncü kadın komutanlarından oldu. 

Başta ağabeyi olmak üzere tüm şehitlerin intikamını almak, düşmana hakim olduğu yerlerde vurmak için Bakurê Kurdistan’a gitmekte ısrar etti. Bakûrê Kurdistan’da Devrimci Halk Savaşı’na öncülük yapmak için birlikte çalışma yürüttüğü komutanı Peyman Bagok'un engin tecrübelerinden ve birikimlerinden de yararlandı. Kadın Özgürlük Çizgisine olan inancı ve bağlılığı, Apocu ideolojideki derinliği ve askerlikteki keskinlik ve yeteneğiyle Demokratik Modernite gerillacılığının öncü ve fedai bir YJA Star komutanıydı. n BEHDİNAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.