KON-MED eşbaşkanlığına seçilen 27 yaşındaki Leyla Acar, Kadın ve gençlik kurumları ile birlikte mücadele etmeyi esas alacaklarını belirterek, gençlerin kendilerini geliştirebileceği dil kursları, konferanslar, eğitimler düzenleyeceklerini söyledi.
w Acar, “İstiyoruz ki Kürt gençleri bu ülkede kendilerini kültür ve sanatları ile daha fazla ifade edebilsinler ve varlıklarını korusunlar. Onlar ne kadar gelişirse biz de onlarla gelişiyoruz. Genç başladık, genç devam edeceğiz” dedi.
PERVİN YERLİKAYA / GİESSEN
Almanya’nın Köln şehrinde 5 Mayıs’ta kuruluş kongresini gerçekleştiren KON-MED (Konfederasyona Civakên Kurdistanî ya Almanya/ Almanya Kürdistanlı Topluluklar Konfederasyonu), eşbaşkanlarını ve yönetimini seçerek çalışmalarına başladı. KON-MED eşbaşkanlığına seçilen Leyla Acar, uzun yıllardır yürüttüğü çalışmalarla Almanya’daki Kürdistanlılar tarafından tanınan bir isim. Yaşadığı Nisêbîn’de köy baskınları sonrasında küçücük yaşta ailesiyle birlikte yurtdışına göç etmek zorunda kalan Acar, o günden bu yana Almanya’da yaşıyor. Geçmişte Kürdistan Öğrenciler Birliği (YXK) bünyesinde çalışmalar da yürüten Leyla Acar, şimdi 27 yaşında bir genç. Acar, bugüne kadar yürüttüğü çalışmaları ve KON-MED Eşbaşkanı olarak yapmayı planladıkları çalışmaları gazetemize anlattı.
YXK ile başladı
Acar, önceki yaşamına ve YXK’deki çalışmalarına dair şunları belirtti: “1995 yılında Türk devletinin köylerimize baskı yapması sonrasında Almanya’ya geldik. 4 yaşındaydım. Geldik ama mücadelemizden vazgeçmedik, halen ailece çalışmalar içerisinde yer alıyoruz. Ailemden olmasaydı yurtseverliğin farkında bile olmazdım. Çocukluğumdan beri beni bu kavgada tuttuğu için şimdi daha fazla kendimi mücadeleye ait hissediyorum. Giessen’de YXK çalışmalarını yürütüyordum. YXK benim için çok önemliydi. Kürtlerle dayanışma içinde olan bütün kurumlarla birlikte etkinlikler gerçekleştiriyorduk. Bu çalışmalarda kendimi gerçekten geliştirdim. Burada birçok Kürt genci kendini anadiliyle ifade etmekte zorlanıyor. Ama ben YXK ile siyasi bilinç ve Kürdistan’a dair bilgiler edindim.”
Acar, YXK’den sonra ise meclis çalışmalarında yer aldığını belirterek, son iki yıl Giessen Kadın Meclisi’nin sözcülüğünü üstlendiğini aktardı.
‘Genç devam edeceğiz’
4-5 Mayıs tarihleri arasında Almanya’nın Essen kentinde bir araya gelen Kürdistanlılar, kurdukları 5 ayrı federasyonu tek konfederasyon çatısı altında topladı. KON-MED adıyla örgütlenen konfederasyonun eşbaşkanlığına ise Leyla Acar ve Tahir Koçer seçildi. Eşbaşkan Acar, yatay örgütlenme esasıyla kurulan KON-MED’de gençlere yönelik hedefledikleri çalışmalara ilişkin şunları söyledi:
“Kadın ve gençlik kurumları ile birlikte mücadele etmeyi esas alacağız. Dil kursları, konferanslar, eğitimler olacak. İstiyoruz ki gençliğimiz kendisini geliştirsin. Bu ülkede Kürt gençleri kendilerini kültür ve sanatları ile daha fazla ifade edebilsinler ve varlıklarını korusunlar. Biz de onlara destek olacağız. Onlar ne kadar gelişirse biz de onlarla gelişiyoruz. Genç başladık, genç devam edeceğiz.”
Bu hareket politik kadını açığa çıkardı
Bu halkın kadınları olarak kendilerini artık her konuda savunabilecek ve öncülük yapacak pozisyona kavuştuklarını ifade eden Acar, şöyle konuştu: “Kürt özgürlük hareketinin içinde var olan kadın örgütlüğünün dünyada bir benzeri yoktur. Bunun en somut karşılığı Rojava’da kadın öncülüğünde DAİŞ’e karşı yürütülen mücadeledir. Biz Kürt kadınları artık kendimizi evimizden tutalım, yaşamın her alanında öncülük yapabilecek ve kendimizi savunabilecek güçteyiz. Biz bütün dünyaya Rojava devrimi ile Kürt kadının mücadeleci ve öncü yönünü gösterdik. Bundan dolayıdır ki, bütün dünya Kürt kadını şahsında açığa çıkan iradeyi hayranlıkla takip ediyor. Çünkü Önderlik yaşam felsefesi, kendi doğasından kopmamış politik kadını açığa çıkaran bir paradigmadır.”