KON-MED yeni döneme hazır

Yurt Dışı Haberleri —

KON-MED 3. Olağan kongresi

KON-MED 3. Olağan kongresi

  • Almanya’da Kurdistani toplulukların çatı örgütü Kurdistanlı Toplumlar Konfederasyonu (KON-MED) 400 delegenin buluşması ile 3. Olağan kongresini gerçekleştirdi. Yeni Eşbaşkanlar Emine Ruken Akça ve  Kerem Gök oldu. 
  • 61 meclis, 23 komün, 78 spor kulübü ve 49 dernek ile 250’yi aşkın kurumun temsilcilerinin bir araya geldiği kongrede,  yeni eşbaşkanlarını seçen KON-MED Kürt kriminalizasyonuna karşı aktif mücadele mesajı verildi. 
  • KON-MED yeniden inşaa sürecini öncelikli görev olarak belirledi. Bunun için 6 kişilik bir divan seçilirken, yönetime 29, denetlemeye 5, disiplinde ise 5 kişi olmak üzere 45 kişilik geniş bir yönetim oluşturuldu.

REWŞAN DENİZ/KÖLN

Almanya’daki en büyük Kurdistani kurum olan Almanya’daki Kurdistanlı Toplumlar Konfederasyonu (KON-MED), 3. olağan kongresini gerçekleştirdi. Bergisch Gladbach kentinde gerçekleştirilen kongre, 23 Aralık 2022’de Paris’te katledilen Evîn Goyî’ye adanırken, salonda Türk devletinin SİHA ile katlettiği Qamişlo Kantonu Eşbaşkanı Yusra Derwêş, Fırat Daniel ile Reyhan Amûde, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve 1998’de şehit düşen Alman Andrea Wolf’un(Ronahî) fotoğrafları asıldı.
Kongre, KON-MED’e bağlı FED-KURD, FED-MED, FED-DEM, FCDK-KAWA ve FED-GEL federasyonlarına bağlı yüzlerce meclis ve dernek temsilcilerinin katılımı ile öneri ve eleştiri temelinde gerçekleştirilen tartışmalar ışığında yapıldı. KON-MED’e bağlı 61 meclis, 23 komün, 78 spor kulübü, 49 derneğin de içinde olduğu 250’yi aşkın kurum temsilcilik ve 4 bin 500’ü aşkın üyesi var. Kongreye kurum temsilcilerinden 400 delege katıldı. Kongre, saygı duruşun ardından KON-MED Eşbaşkanları Zübeyde Zümrüt ve Engin Sever’in açılış konuşmalarıyla başladı.

Mücadeleyi yükselteceğiz
Zübeyde Zümrüt katledilen Evîn Goyî ile Nagihan Akarsel şahsında kadın hareketinin hedeflendiğini belirterek, “Evîn’in mücadelesini sürdüreceğiz, intikamını alacağız” dedi. Engin Sever ise,  Almanya’nın Kürt kurumlarına yönelik baskılarına dikkat çekerek, “Kürtler, demokrasi ve özgürlük mücadelesi yürütüyor. Alman hükümeti Kürtlerin demokrasi mücadelesini kriminalize etmekten vazgeçmeli” dedi.

Tüm halkların özgürlüğü için
KNK Dış İlişkiler Sözcüsü Nilüfer Koç, Kürtlerin mücadelesinin evrenselleştiğini belirterek 15 Haziran’da Xakurkê’ye bağlı Girê Şehîd Şahîn’da şehit düşen Asya, Azad ve Koçer’i hatırlatarak, “Andrea Wolf’da bu harekette kendini buldu ve şehit düştü. Dünya devrimleri iç savaşların ve katliamların ardından gelişti. Ancak Kürt Özgürlük Hareketi kadınlara, gençlere ve halklara yönelik yeni söylemler ve modeller sunuyor. Biz sadece kendi özgürlüğümüzü değil, dünya halkların özgürlüğünü istiyoruz” dedi.
 PJAK Temsilcisi İbrahim Alapur ise, “Jin Jiyan Azadî, Önder Apo’nun felsefesidir. Bu felsefe ile Kürt kadınlarının Rojhilat’a yükselttikleri mücadele, bugün tüm dünyada kabul görmüştür” dedi. 

KON-MED Eşbaşkanları Emine Ruken AKÇA ve KEREM GÖK

Kürtçe eğitim artmalı
Konuşmaların tamamlanmasından sonra yıllık faaliyet raporları okundu. Raporda Kürtçe eğitimde belirli bir seviyeye gelindiği ama yeterli olmadığı vurgulanarak, “NRW, Hamburg, Niedersachsen, Berlin ve Bremen eyaletlerinde 16 şehirde okullarda, Kürt dil kurumu tarafından yaklaşık 2000 öğrenciye Kürtçe öğrenim ve öğretim hizmeti verilmekte” denilerek eğitim verilen yerlerin sayısının arttırılması için kampanya başlatılacağı belirtildi.

Gençleri destekleyeceğiz
Kürt futbol takımlarının ve başarılarının arttığı belirtilen raporda, “Futbol kulüpleri ve çeşitli dallarda bireysel etkinlik gösteren sporcularımızı örgütlemede yeterli olamadık. Meclislerimiz gençlere sahip çıkarak, çalışmalarını desteklemeli” denildi.

Halkla bir arada
Meclis, federasyon ve konfederasyon sisteminin geliştirilerek sürdürülmesinin kurumsallaşmaya bağlı olduğu belirtilerek, “Meclis ve federasyonlarımız halkımızın her tür sorunu ile ilgilenmeli. Komisyonlar halkın ihtiyaçlarını karşılama ve giderme iradeleridir. Halka gitmeli, bire bir, yüz yüze ilişkilenmeyi esas almalı” diye belirtildi.

Kasım eylem ayı
Delegeler ve katılımcılar söz alarak, görüş, eleştiri ve önerilerini dile getirildi. Kongrelerin delegeler dışında, halkla birlikte yapılması önerilerek, basın ve hukuk alanlarda bu konuda en az bir uzmanın yer alması gerektiği belirtildi. TJK-E sözcüsü Ayten Kaplan, Azadî ve MAF-DAD ile  PKK yasağına karşı 30. yılında farklı etkinlikler yapacaklarını belirterek, “Biz Alman devletine bu yasağı kabul etmediğimizi tam anlatamadık. Yasağın 30. yılında Kasım’da bir ay boyunca farklı eylem ve etkinlikler yapacağız. Ayrıca 27 Kasım için Berlin yada Düsseldorf’ta merkezi bir yürüyüş planlanıyor” dedi.

Temel gündem Önderliğimizin özgürlüğü
Kongrede alınan kararlar kapsamında Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğünün temel gündem olarak belirlenirken, “Dem dema Azadîyê ye” kampanası kapsamında Öcalan’ın paradigmasının anlatılacağı eylem ve etkinlikler yapılacağı belirtildi. 

* Dört parça Kurdistan’da halkımızın mücadelesine destek verme ve yaşadıklarını uluslararası arenada tanıtılması. Bu kapsamda AKP-MHP faşizmi ve KDP ihanetinin ifşası için diplomatik faaliyetler yürütülmesi

* Kadın özgürlüğünü esas alınarak, kadın katliamları, kadına yönelik her türlü şiddete ve ayrımcılığa karşı aktif olarak mücadele edilmesi. YJK-E bu planlamaları asli işi olarak görmesi

Hukuki ve diploması çalışmaları artacak
* Almanya'daki Kürt halkının ihtiyaçları açısından yerel, federal, eyalet vb. kurum ve kuruluşlara Kürt katılımını teşvik edilmesi ve desteklenmesi
* Hukuki, siyasi ve diplomatik çalışmalar ile PKK ve Kürt örgütlerinin sembol ve bayrakları üzerindeki yasaklara ve siyasilerin tutuklanmasına son verilmesi
*  Federasyon, Konfederasyon ve DTKM ile resmi veya hukuki ilişkilerde bulunan en az bir avukat bulundurması

Kültürel alan genişlemeli
* Kürtçe ana dilinin Almanya genelindeki tüm okullarda öğretilmesi onaylatılmalı
* Gençliği her alanda örgütlemek ve harekete geçirmek için tüm imkanlar seferber edilmesi
- Spor kulüpleri ve spor yapan bireyler örgütlenmeli ve alanlarında başarılı olmaları için her türlü imkan sağlanmalı
* Meclisler, Federasyon ve TEV-ÇAND ortak çalışması ile en az her eyalette Kültür Haftası düzenlenmesi
* Kürt kurumları, folklor, edebiyat, tiyatro ve Kürt sinemasını geliştirilmeli ve öncelikle çocuklar için bu çalışmalara öncelik verilmesi

Dernekler
* Yerleri olmayan meclislerin ivedikle bir yer tutmalı
* Her federasyon, bileşenleri ve halkevleri ile üç ayda bir ikişer günlük eğitimler düzenlemeli
* KON-MED üye sayısını 50 bine çıkartılması
* DTKM, Federasyon, Konfederasyonların basın sözcüsü ve dijital medya komisyonu hayata geçirilmesi 

Ödüller verildi
KON-MED tarafından farklı alanlarda çalışma yürüten kurum ve kişilere başarılarından dolayı ödüller verildi. Kurumsal başarı ve sistemin işletilmesi gibi özellikler dikkate alınarak, FCDK-KAWA Eşbaşkanları çalışma disiplini, Böblingen Meclisi ise en çok üye yaptığı için ödül aldı. Meschede ve Berlin DKTM’leri, Kiel Meclisi Spor Kulübü, Hamburg Kültür Komitesi, FED-MED Eşbaşkanları, Aurich Şehid Zelal Kadın meclisi, YJK-E kurumları da yürüttükleri örnek faaliyetlerden dolayı ödüle layık görüldü.
Ayrıca depremzedeler için kumbaralarındaki paraları bağışlayan Dinslaken’den Azad, Heilbronn’dan Birhat, Duisburg’tan Adar isimli çocuklara ve  yardım çalışmalarını öncülük eden Heilbronn DKTM’ye ödül verildi. Emek boyutunda ise Köln kentinde Hüseyin, Hanau’dan Ömer, Almanya’da resmi çalışmaları yapan Sait Öztürk ödüle layık bulunurken, Dostluk Ödülü ise Sosyolog Norman Peach’e verildi.

Yeni ve geniş bir yönetim
Ödül töreninden sonra yapılan oylama ile KON-MED Eşbaşkanlığına DBP Amed eski il eşbaşkanı Emine Ruken Akça ve FED-KURD geçen dönem eşbaşkanı Kerem Gök seçildi. Yeniden inşaa süreci kapsamında 6 kişilik bir divan seçilirken, yönetime 29, denetleme 5, disiplinde ise 5 kişi olmak üzere 45 kişilik geniş bir yönetim oluşturuldu. Eşbaşkanlardan Ruken Akça, bu göreve layık olmaya çalışacaklarını belirterek, “Bu kongrede dile getirilen öneri ve eleştirileri dikkate alarak çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi. Kerem Gök ise Kürt halkının hassas bir dönemden geçtiğini söyleyerek, “Bölge ve kapitalist devletler, Özgürlük Hareketi’nin şahsında Kürt halkının kazanımlarına saldırıyor. Bu görevde Önder Apo’ya layık olacağız. Şehitlerin anılarına layık olacağız” dedi.

Fotograflar: Deniz BABİR ve Hakan TÜRKMEN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.