Konsolosluklar 'endişeden' kapandı

İstanbul'daki Almanya Başkonsolosluğu

İstanbul'daki Almanya Başkonsolosluğu

  • Almanya, İngiltere, Hollanda ve İsviçre, Türkiye’de bulunan konsolosluklarını kapatırken, ABD'nin ardından Kanada da vatandaşlarına “saldırı olabileceği" uyarısında bulundu.

Almanya, İngiltere, İsviçre ve Hollanda, güvenlik endişeleri nedeniyle İstanbul'da bulunan başkonsolosluklarını kapattı. Almanya'nın İstanbul Başkonsolosluğu, "güvenlik endişesi" nedeniyle bir günlüğüne kapalı olacağını duyurdu. Konsolosluğu sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, "Başkonsolosluğumuz güvenlik nedeniyle bugün (1 Şubat) kapalı olacaktır. Vize ve pasaport işlemleri için verilen randevular iptal edilecektir. Anlayışınız için teşekkür ederiz" mesajı yer aldı.

İstanbul Beyoğlu’nda bulunan Hollanda Başkonsolosluğu, 'olası protesto gösterileri ve batılı hedeflere yönelik artan tehdit' gerekçe gösterilerek geçici süreyle ziyarete kapatıldı. Başkonsolosluk'tan karara ilişkin yapılan açıklamada şunlar kaydedildi: "İstanbul'daki Hollanda Başkonsolosluğu çevresinde olası protestolar ve batılı hedeflere yönelik artan tehdit nedeniyle, İstanbul'daki Hollanda Başkonsolosluğu, 30 Ocak 2023 tarihinden itibaren geçici olarak ziyarete kapatılacaktır."

İsviçre Başkonsolosluğu da ikinci bir duyuruya kadar kapalı olacağını duyurdu. Vize ve pasaport işlemleri için randevular iptal edildi. 

İngiltere Dışişleri Bakanlığı ise daha önce daha önce “Batılı ülke vatandaşlarının, özellikle büyük şehirlerde, saldırıların hedefi olma veya saldırılara maruz kalma ihtimali bulunmaktadır. Şu anda İstanbul’da kiliselere, sinagoglara, Büyükelçiliklere/Konsolosluklara ve Batılıların uğrak yeri olan diğer yerlere yönelik terör saldırıları tehdidi artmış durumdadır. İstanbul’daki İngiliz Başkonsolosluğu da şu anda önlem olarak halka açık değildir. Vatandaşlarımızdan dikkatli olmalı ve yerel güvenlik yetkililerinin tavsiyelerine uymalarını, medyada çıkan haberleri takip etmelerini ve güncel uyarıları takip etmelerini önermekteyiz” açıklamasında bulunmuştu. 

ABD Türkiye Büyükelçiliği de Türkiye'de bulunan vatandaşları için 27 Ocak'ta yayınlanan seyahat uyarısının güncellendiğini belirterek, "ABD hükümeti vatandaşlarını, İstanbul'daki kiliselere, sinagoglara, diplomatik misyonlara veya özellikle Beyoğlu, Galata, Taksim ve İstiklal bölgeleri gibi Batılıların uğrak yeri olan diğer yerlere teröristlerin olası misilleme saldırılarına karşı uyarıyor" dedi.

Danimarkalı aşırı sağcı Sıkı Yön Partisi (Stram Kurs) lideri Rasmus Paludan, 21 Ocak'ta Türkiye'nin Stockholm Büyükelçiliği önünde Kur'an-ı Kerim yakmıştı. Ardından aynı eylemi Danimarka'da da bir caminin karşısında yapmıştı. Bunu üzerine ABD, Almanya, Belçika, Fransa, Belçika, İspanya, İsveç ve İtalya, 'terör tehdidi' gerekçesiyle Türkiye'ye karşı seyahat uyarıları yayınlamıştı. İSTANBUL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.