Kontrolsüz salgın yönetimi

  • SES Mardin Şubesi, kentte vaka sayısının 5 bine yaklaştığını, 200 sağlıkçının enfekte olduğunu ve hastanelerin dolduğunu açıklayarak, Türk Sağlık Bakanlığı verileriyle sağlık örgütlerinin tespitleri arasında fark olduğunu kaydetti.  

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Mardin Şubesi, kentteki koronavirüs (Kovid-19) salgını tablosuna ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, “normalleşme” süreci sonrası kısıtlamaların kaldırılmasıyla birlikte “kontrolsüz salgın yönetimine” geçiş yapıldığı vurgulandı.   

Salgın kontrolden çıktı 

Kentteki vaka sayılarında beklenenin çok üstünde bir artış yaşandığına dikkat çekilen açıklamada,  “Salgının başında bütün planlamaların yapıldığı ve önlemlerin alınmasında belli bir seviyeye gelinen ilimizde, ‘Normalleşme!’ sonrası salgın yönetimi kontrolden çıkmış ve toplam vaka sayımız 5 bine yaklaşmıştır” bilgisine yer verildi. 

Hastaneler doldu

Kentte pandemi hastanesi ilan edilmeyen hastanelerde dahi salgına yakalananların yatışlarının yapıldığı ifade edilen açıklamada, ”Hastanelerdeki servis ve yoğun bakımların neredeyse tamamı dolmuş ve artık hastaların başka illere sevk edilmesi söz konusudur. Bu durum hem başka hastalığı olan kişilerin hastanelere başvurmasını kısıtlamakta hem de hastanelerde yatışlı olan hastaların aldığı sağlık hizmetinin kalite ve niteliğini azaltmaktadır. Ayrıca artan vaka sayıları nedeniyle tedavide kullanılan bazı ilaçların ve sağlık emekçilerine yönelik kişisel koruyucu donanımların temininde de aksaklıklar ortaya çıkmaktadır” denildi. 

Gerçek sayı daha yüksek 

”Sağlık emekçilerinin vakalar ile temaslarının artmasına paralel olarak enfekte olan sağlıkçı sayımız da 200’ü bulmuştur” bilgisinin paylaşıldığı açıklamada, kentte son olarak 150 vakanın tespit edildiği ve test sayısında da düşüş yaşandığı kaydedildi. Açıklamada, gerçek vaka sayısının, tespit edilenin çok üzerinde olduğuna işaret edilerek, “Diğer bölge illerindeki sağlık emekçileri örgütlerinden aldığımız bilgi itibariyle sadece bölgedeki vaka sayısının binin üzerinde olduğunu tespit ettiğimiz günlerde bile Sağlık Bakanlığı’nın bin vaka açıkladığını görüyoruz. Sağlık Bakanlığı tarafından günlük verilen tablodaki vaka sayılarının sadece hastaneye yatışı yapılan vaka sayısı olabileceği konusunda ciddi tespitlerimiz var. Ayrıca, özünde vakaların kaynağını bulmaya yönelik yapılması gereken filyasyon çalışmaları da maalesef ki etkinliğini yitirmiş durumdadır. Tespit edilen temaslılara test uygulanmayıp, kişiler sadece karantinaya alınmaktadır. Ancak, insanların ekonomik ve psikolojik durumlarının önemsemeden 14 gün karantinaya alınması nedeniyle artık vakaların gerçek temaslıların bilgisini vermediğini, temaslıların karantina uygulamalarını yerine getirmediklerini görüyoruz. Sağlık emekçilerinin enfekte olmasının ve ne yazık ki hayatlarını kaybetmelerinin yanında halk da artık psikolojik, ekonomik ve sosyal yönden bir bıkkınlık yaşamaktadır” ifadelerine yer verildi.

 MARDİN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2026 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.