Konya katliamına öfke: Bitiremezsiniz!

Yurt Dışı Haberleri —

Konya katliamı diasporadaki Kürtler tarafından protesto edildi

Konya katliamı diasporadaki Kürtler tarafından protesto edildi

  • Konya Meram’da aynı aileden 7 Kürt’ün ırkçı bir Türk tarafından katledilmesi yurtdışında yaşayan Kürdistanlıların büyük öfkesine neden oldu. Katliamlar tarihine dikkat çekilen eylemlerde, “Kürt varlığını bitiremezsiniz” mesajı verildi.

 

AKP/MHP iktidarının teşvikiyle ırkçı bir Türk, Konya Meram’da yaşayan Karslı Dedeoğulu ailesine saldırdı, 7 kişiyi katletti, evlerini ateşe verdi. Katliam yurtdışında yaşayan Kürdistanlılar ve dostlarının büyük öfkesine yol açtı. Onlarca merkezde alanlara çıkan halk, “bitiremezsiniz” mesajını verdi.

BERLİN

Alexanderplatz'da “Faşizme geçit yok” sloganıyla düzenlenen eylemde konuşan siyasetçi Sibel Yiğitalp, Kürtlerin bilinçli bir şekilde hedef gösterildiğini söyledi.
Gazeteci Hayko Bağdat ise, “Bu bir katliamdır 7 kişilik bir aileyi DAİŞ gibi Taliban gibi öldürdüler, öldürdükten sonra evlerini yaktılar. Biz HDP'yiz, mücadelemiz için daha çok çalışacağız ve mücadeleyi daha çok büyüteceğiz” dedi.
Nav- Berlin Eşbaşkanı Hüseyin Yılmaz ise “ 100 yıldır bu katliamlar sürüyor, son 40 yılda bu katliamlara karşı büyük bir direniş yürütüldü. Kürt halkı Konya'daki Kürt katliamı iyi anlamalı ve birlik olmalıdır” diye belirtti.

DÜSSELDORF

DGB Haus önünde buluşan halk sık sık “Şehit namirin” sloganları attı. KON-MED Eşbaşkanı Zübeyde Zümrüt “Katliamı kınamak yetmez. Uluslararası güçler gelip bizi katliamlara karşı korumaz ve korumuyorlar da. Kendi gücümüze güvenmeli ve ona göre örgütlenmeliyiz” dedi.

YJK-E Eş Sözcülerinden Ayten Kaplan ise Kürt halkının uzun yıllardır kendi ulusal hakları için mücadele verdiğini, bu nedenle de tutuklandığını veya katledildiğini söyledi.

CÎK Eşbaşkanı Hafız Turhallı da “Mezopotamya ve Ortadoğu'da iki hat savaşıyor. Kürdistan halkı özgürlüğün, toleransın, kardeşliğin hattını temsil ediyor. Türk devleti ise faşizmi temsil ediyor. Kendine 'Ben özgürlüklerden yanayım' diyenler Kürt halkının yanında olmalıdır” ifadelerini kullandı.

MLKP adına konuşan Şafak İldan Deniz ise, “Katliamların hesabını mahşere bırakmayacağız. Biz kazanacağız.”

NÜRNBERG

Hallplatz’da düzenlenen eylemde “Faşizme karşı hep birlikte” pankartı taşındı. Eylemde sık sık, “Katil Erdoğan” sloganları atıldı. Eylemde konuşan Nürnberg Medya Halk Evi Eşbaşkanı Hikmet Gencer, "Konya Meram'daki katliam bizzat faşist devletin özel savaş yöntemleriyle gerçekleşmiştir"dedi.

DARMSTADT

KON-MED çağrısı üzerine kentte bir miting düzenlendi, katliam lanetlendi. Eylemde sık sık, “Edî bese”, “Terörist Türkiye”, “Katil AKP” sloganları atıldı.

MÜNİH

Münih'te de AKP-MHP'li faşistlerin gerçekleştirdiği katliam protesto edildi. Eylemde yapılan konuşmalarda ise katliamın adresinin belli olduğu belirtildi. Eylemde “Şehid namirin”, “Katil Erdoğan”, “Yaşasın dayanışma” sloganları atıldı.

FRANKFURT

Kürdistanlılar ve dostları Konya’daki katliama karşı alanlardaydı. Frankfurt Hauptwache’de bir araya gelen halk, katliamı protesto etti. Yapılan konuşmalarda Konya katliamının Kürtlerin öz savunmasını örgütlemesi gerekliliğini bir kez daha koyduğu belirtildi.

KASSEL

Kentte belediye binası önünde bir araya gelen Kürdistanlılar ve enternasyonalistler Konya’da katledilen Dedeoğulları ailesini andı. Bildirilerin okunduğu eylemde “Biji berxwedana Kurdistan”, “Faşizme karşı omuz omuza” sloganları atıldı.

GIESSEN

Faşist katliamın kınandığı bir diğer kent ise Giessen oldu. Yapılan konuşmalarda “Türk devletinin Kürtleri hedef göstererek, planlayarak yapmış olduğu katliam” sert bir dille kınandı.

HILDESHEIM

Konya katliamının kınandığı kentte, bildiriler okundu, yapılan konuşmalarda Kürt halkına “Nerede olursanız olun, öz savunmazını yapın” çağrısı yapıldı.

Kürtler özsavunmasını almalı

Fransa’nın birçok kentinde düzenlenen eylemlerde, Dedeoğlu ailesine yönelik ırkçı katliam protesto edildi, AKP/MHP faşizmine karşıt Kürtlerin özsavunmasını alması gerektiği belirtildi. 

PARİS

Başkent Paris’te düzenlenen eylemde basın açıklaması okundu: “AKP-MHP faşist ittifakının Kürtleri korkutma ve sindirme politikaları hiçbir zaman işe yaramayacaktır. Bu katliamın sahibi sadece AKP-MHP faşist ittifakı değil, bu katliama sesiz kalan her kesimdir. Hiçbir kimsenin Kürtlerin özgürlüğe olan inancını yok etmeye gücü yetmeyecektir. Kürtler direnişlerini her yerde ve her zaman sürdürmeye devam edecektir" denildi. 

Paris’in Drancy ve Villeneuve Saint Georges banliyölerinde de aynı amaçla eylemler düzenlendi. Yapılan açıklamalarda “Bu katliam ilk de değil son da değil yıllarca Kürtler sistematik şekilde katliamdan geçiyor. Bizleri öldürerek bitiremeyeceklerini bilmelidirler. Kürt halkı asla AKP-MHP faşizmine karşı boyun eğmedi ve eğmeyecek de” ifadeleri kullanıldı.

EVRY

DKTM’den Grigny Garı’na kadar düzenlenen yürüyüşte sık sık, “Kürdistan faşizme mezar olacak”, “Bijî Serok Apo”, “Bijî berxwedana gerilla” sloganları atıldı. Eylem katliama ilişkin yapılan konuşmalar ardından son buldu.

TOULOUSE

Kentte düzenlenen bir eylem ile katliam protesto edildi,  Kürt halkı yönelik uygulanan katliam politikasının bir an önce son bulması gerektiği belirtildi.

RENNES

Konya katliamına karşı düzenlenen yürüyüşte  “Kahrolsun AKP-MHP faşizmi”, “Katil Erdoğan”, “Bijî Serok Apo”, “İntikam, intikam" sloganları atıldı, bildiriler dağıtıldı. Yapılan konuşmalarda Kürt halkının hiçbir diktatörlüğe boyun eğmediği gibi AKP-MHP faşizmine de boyun eğmeyeceği belirtildi.

MONTPELLIER

AKP-MHP'li faşistlerin gerçekleştirdiği katliam kentte protesto edildi. Eylemde sık sık, "Katil Erdoğan", “Faşist Türkiye” sloganı atıldı. Yapılan konuşmalarda “planlı ve organizeli katliama”  dikkat çekildi ve sorumlusunun Türk devleti olduğu kaydedildi. Ayrıca Kürt halkının öz savunmasını geliştirmesi gerektiği ifade edildi. Eylem, Fransızca bildirinin okunması ardından sloganlarla sona erdi.

MARSILYA

Fransa'nın Marsilya kentinde Konya'daki ırkçı katliama karşı miting düzenlendi. Avrupa temsilciliği önünde bir araya gelerek Kürtler ve dostları, "Dünya üç maymunu oynuyor", "TC Konya'da 7 kişiyi katletti" yazılı pankartları taşıdı.

Eylemde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan posterleri ve PKK flamaları da taşınırken, sık sık "Katil Erdoğan, işbirlikçi Avrupa", "Katliamlara sessiz kalma" sloganları atıldı. DTM adına yapılan konuşmalarda direnişe ve öz savunmaya dikkat çekildi. Fransızca bildirinin okunduğu eylem sloganlarla sona erdi.

BORDEAUX

Kent merkezinde düzenlenen eylemde konuşmalar yapıldı ve katliamın faşist AKP-MHP zihniyetinin talimatı ile gerçekleştiği vurgulandı.  Daha sonra eylemciler sloganlarla yürüyüşe geçti.

STRASBOURG

Strasbourg Garı önünde bir araya gelen Kürtler ve dostları taşıdıkları dövizlerle Kürtlere dönük katliamların devlet eliyle organize edildiğine vurgu yaptı. “Kürtler soykırımdan geçiriliyor” ,”Türk faşizmi soykırım hazırlığında”, “7 Kürt, Faşist Türk devleti tarafından infaz edildi” dövizlerinin açıldığı mitingde sık sık “Kürdistan faşizme mezar olacak” sloganları atıldı.

Yapılan konuşmalarda Türk devletinin kuruluş ideolojisinin “faşizm” olduğuna dikkat çekilerek, Türk devletinin kuruluş tarihinin başlangıcından bugüne katliamlar tarihi olduğuna vurgu yapıldı.

Faşist politikaların sonucu

İngiltere’nin başkenti Londra’da Konya’da Dedeoğlu ailesine yönelik AKP-MHP’lilerin gerçekleştirdiği katliam protesto edildi.

Britanya Demokratik Güç Birliği’nin çağrısı ile düzenlenen eyleme yüzlerce kişi katıldı. Londra Manor House Kütüphanesi önünde düzenlenen eylemde katliamda yaşamını yitirenlerin fotoğrafları taşındı. “Kurdish lives matter” (Kürtlerin hayatı değerlidir) pankart ve dövizleri dikkat çekti.

Eylemde konuşan Britanya Alevi Federasyonu Genel Başkanı İsrafil Erbil, Konya’da Kürt aileye dönük saldırının Türkiye’nin geldiği durumu gözler önüne serdiğini belirterek “Türk devleti kendinden olmayan herkesi katliama uğratıyor” dedi.

Demokratik Güç Birliği (DGB) adına yapılan açıklamada ise Konya katliamının AKP-MHP iktidarının sürdürdüğü faşist politikaların sonucu olduğu vurgulandı.

Kürt siyasetçi Osman Baydemir de“Meram’daki katliam ile bir kez daha tek dil tek millet zihniyetini ortaya koydular” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından halk alkış ve sloganlar eşliğinde Haringey bölgesine doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüşe çevredekiler yoğun ilgi gösterirken, slogan ve alkışlar dinmedi.

Viyana’dan Oslo’ya

Avusturya’nın başkenti Viyana, Hollanda’nın Den Haag, Finlandiya’nın başkenti Helsinki, Norveç’in başkenti Oslo kentlerinde de Konya katliamına tepki eylemleri düzenlendi. AKP/MHP iktidarının lanetlendiği sloganların atıldığı eylemde, uluslararası topluma katliamlara tepki gösterme ve Türk devletine tavır alma çağrısı yapıldı.

 

İsviçre: Direnişle cevap olacağız

Kürdistan halkı ve dostları, AKP-MHP’li faşistlerin saldırısı sonucu Konya’da gerçekleştirilen katliamı protesto etmek için İsviçre’nin Luzern, Bern, Lozan, Cenevre, Zürih, Basel ile Bellinzona kentlerinde alanlara çıktı.

LUZERN

Konya katliamına karşı alanlara çıkan halk “Terörist Türkiye, Katil Erdoğan”, “Dün Şengal'de DAİŞ, bugün Türk devleti” yazılı pankart ve dövizlerle yürüyüşe geçti. Kurplatz’da düzenlenen mitingde ırkçılık karşıtı konuşmalar yapıldı. Okunan bildiriler ve atılan sloganlar ardından eylem son buldu.

BERN

Bahhofpolatz bir araya gelen halk Konya’da katledilen 7 kişinin isimlerinin yazılı olduğu dövizler taşıdı. Bern Demokratik Kürt Toplumu Eşbaşkanı Burhan Kocamaz  “Kürt halkını hedef alan ırkçı saldırılara karşı her yerde Türk devletinin katliamcı yüzünü teşhir edeceğiz” dedi. Kürt siyasetçi Nejdet Atalay ise “Kürt halkına yönelen soykırım saldırılarına karşı bizler bulunduğumuz her yerde özsavunmamızı ortaya koyarak faşizme geçit vermeyeceğiz” diye konuştu.

ZÜRİH

Staufacher’da düzenlenen eyleme Birleşik Mücadele Güçleri ile İsviçreli demokrasi güçleri de katıldı. Eylemde AKP/MHP faşizminin Kürt halkını hedef alan katliam saldırılarına karşı mücadeleyi yükseltme çağrıları yapıldı.

CENEVRE

Mont-Blankm postanesi önünde düzenlenen eylemde bildiriler okundu, katliamın teşhir edildiği konuşmalar ardından kitle sloganlarla yürüyüşe geçti. Eylem sloganlarla sona erdi.

LOZAN

St. Laurent kilisesi önünde bir miting düzenlendi. AKP-MHP faşizminin katliam politikalarına karşı başta İsviçre devleti ve Avrupa devletlerinin vermiş olduğu desteğin protesto edildiği eylemde Fransızca bildiriler okundu.

Konya’daki katliam Basel ve Bellinzona kentlerinde de protesto edildi.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.