Urfa'nın Siverek İçesi'nde yer alan Ayvanat bahçeleri bölgesindeki bir inşaat kazısında 30'a yakın insanın kemiklerine rastlandı. 1990'lı yıllarda mesire alanı olarak kullanılan ve korucuların denetiminde olduğu belirtilen bölgeden çıkan kemikler, önceki gün Siverek Cumhuriyet Savcılığı tarafından kazı alanından toplanarak, Adli Tıp Kurumu'na gönderildi. Kemiklere rastlanılması sonrası 1990'lı yıllarda kaçırılıp kaybedilen bir yurttaşın ailesinin müracaatı üzerine, alanda incelemelerde bulunduklarını belirten İHD Urfa Şube Başkanı Cemal Babaoğlu, kemiklerin ilk incelemesinde söz konusu yıllara ait oldukları kanaatine vardıklarını belirtti.

İncelemeden sonra savcılığa giden İHD yetkilileri, kemiklerin 1990'lı yıllarda kaybedilen yurttaşlar ile alakası olabileceğini bildirdi. Kendilerinde bilgi ve belgelerin olduğunu, istenirse kaybedilenlerin yakınlarından DNA testi için kan örneği alınabileceğini ilettiklerini ifade eden Babaoğlu, "Bu kemiklerin 16 ile 20 yıllık olabileceği kanaatine vardık. Bu tarihte gözaltında kaybedilen yurttaşların kaybedildiği tarihe işaret ediyor" şeklinde konuştu.

'Devlet kendisi ile yüzleşmeli'

"Dileriz karanlık yılları aydınlatır'' diyen Babaoğlu, kemiklerin bulunduğu bölgenin Golijlar denilen, korucuların hakim olduğu bir bölge olduğunu vurgulayarak, ''O bölge Siverekliler açısından da sürekli gizemini korudu ve mecburiyet harici kimse o bölgeye gitmedi. Konu her ayrıntısı ile çözülmeli ve kaybedilen yurttaşların bir mezarının olması sağlanmalıdır. Devlet kendisi ile yüzleşip bu acıları sonlandırmalıdır" dedi.


MURAT ÇİFTÇİ / DİHA/URFA