Koruculara ‘çoban’ kamuflajı

  • Türk iktidarının baskıları sonucu koruculaştırılan birçok kişi, “çoban” adı altında Besta ve Gabar’a gönderildi. 

 

İşgal saldırılarında istediği gibi ilerleyemeyen Türk ordusu, sınır hattına sürdüğü korucu sayısını arttırıyor. Şırnak ve ilçelerinde bazı aşiretler üzerinden koruculara baskı yapan Türk tarafı, ilçe ve beldelerde bulunan jandarma komutanlıkları ve karakollarda, sınır hattına sürülecek korucuları eğitiyor.

Şırnak’ın Dergûl Beldesi’nde baskılar sonucu 120 kişinin korucu yapıldığı ve jandarma karakolunda eğitildiği öğrenildi. Koruculaştırılan kişilerin ise 15 gün süren “eğitim” sürecinden sonra uzman çavuş sıfatıyla sınır hattına sürüldüğü aktarıldı.

Dergûl’de koruculaştırılarak eğitime alınan çok sayıda kişinin, “çoban” adı altında araziye sürüldüğü öğrenildi. Faraşîn, Besta, Gusî, Bawara Hincê, Şexbekir, Çemêkarê, Mendicela, Alandeşt, Meydan Kolya ve Kato yaylalarına gönderilen çoban kamuflajlı korucular,  istihbarat sağlamakla görevlendirildi.

Ayrıca “koçer” adı altında Gabar Dağı’na sürülen korucuların, Deriyê Spî, Deriyê Şilan, Deriyê Deştê, Çelêmazî, Kehniya Deştê, Şikefta Hevalan, Deriyê Bikat bölgelerine ve ormanlık alanlara kamera yerleştirdikleri öğrenildi. Daha önce Dêrgûl’de korucubaşı olan Ömer G. ve halk arasında Emerê U. diye bilinen korucubaşları, hayvanlarını otlatmak için Gabar ve Besta’ya gitmek isteyen koçerlere ajanlık dayatmasında bulunmuştu.  ŞIRNAK

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.