Koşmak onu güçlü kıldı

Kadın Haberleri —

Jacky Hunt-Broersma

Jacky Hunt-Broersma

  • Kanser nedeniyle sol bacağını kaybettikten sonra koşuya başlayan 46 yaşındaki Jacky Hunt-Broersma, 104 günde 104 maraton koşarak art arda en fazla maraton koşan kişi olarak Guinness Dünya Rekorları kitabına girmeye hak kazandı.

Kanser nedeniyle sol bacağını kaybettikten sonra koşuya başlayan 46 yaşındaki Jacky Hunt-Broersma, 104 günde 104 maraton koşarak art arda en fazla maraton koşan kişi olarak Guinness Dünya Rekorları kitabına girmeye hak kazandı.

BBC’nin geçtiği habere göre, Ocak ayı ortasından beri günde yaklaşık beş saatini 42 kilometre koşarak Hunt-Broersma, 30 Nisan Cumartesi günü 104'üncü maratonunu tamamladı. Hunt-Broersma'nın sözcüsü, Guinness rekorları için inceleme ve kayıt işlemlerinin üç ay kadar sürdüğünü söyledi. Hunt-Broersma ise, hastalıktan sonra hiç geri kazanamayacağını sandığı özgüvenine koşma sayesinde ulaştığını belirtti.

Protezi görünmesin diye pantolon giydi

Güney Afrika'da doğan, İngiltere ve Hollanda'nın ardından ABD'nin Arizona eyaletinde yaşayan Jacky Hunt-Broersma’na 2002'de henüz 26 yaşındayken doktorlar Ewing sarkomu adı verilen nadir bir kemik kanseri teşhisi koydu.

Kanserin yayılmasını önlemek için teşhisten iki hafta sonra sol bacağı kesildi. O günleri, "Her şey çok hızlı gelişti" diyen Hunt-Broersma, ilk birkaç yıl hayatındaki değişikliği kabullenmekte zorlandı. Kansere yakalandığı için öfke duydu, protezinden utandı, görünmesin diye pantolon giydi.

Sınırları zorladı

2016'da koşmaya başladı. Uzun mesafe koşulara uygun bir protez bacak aldıktan sonra ilk 10 km koşusuna kayıt yaptırdı.

Koşudan önceki gece fikrini değiştirip yarı-maraton kategorisinde katılmaya karar verdi. 

"Ya hep, ya hiç tarzı bir insanım. Sınırları zorlamayı ve ne kadar ileri gidebileceğimi görmek istiyorum" diyor Hunt-Broersman.

En fazla maraton koşan kadın oldu

İki yıl önce salgın hastalık süreciyle başa çıkmak için ABD'nin Vermont eyaletinden Alyssa Amos 95 günlük maraton koşusuyla Guinness rekorlar kitabına girmişti.

Hunt-Broersma ise, Ocak ayında kendisine art arda en fazla sayıda maraton koşma hedefini koyarak, 104 gün boyunca koşmuş ve en fazla maraton koşan kişi olarak Guinness Dünya Rekorları kitabına girmeye hak kazandı.

Dayanıklılık konusunda koçluk yapan iki çocuk annesi Hunt-Broersma, maraton sürecinde toplamda 4.400 km koşarak ampute koşuculara yardım eden bir kuruluşa da 88 bin dolar kazandırdı.

'Koşmak ruh halimde fark yarattı'

Maratonun zihinsel bir olay olduğunu ama fiziksel etkisini de hissettiğini belirten Jacky Hunt-Broersman, kesik bacağının bakımını düzenli olarak yaptığını, sakatlanmadan maratonlarını tamamladığını anlatırken, koşuya daha önce başlamış olmayı diledi.

Hunt-Broersman şöyle dedi: Koşmak ruh halimde çok fark yarattı ve bedenimin ne kadar güçlü olduğunu gösterdi. Kendimi kabullenmemi ve zor şeyleri başarabilirim hissini sağladı.

Jacky Hunt-Broersman şimdi Ekim ayında Utah'taki 386 km'lik yarışa katılmaya hazırlanıyor.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.