Koyê’de Lep Zêrin 

Toplum/Yaşam Haberleri —

Mala Zerê

Mala Zerê

  • Hewlêr’in Koyê ilçesinde bulunan Lep Zêrîn Evi’nde bine yakın tarihi ve kültürel eşya dokusu korunarak, sergileniyor.

HEJAR REŞÎD 
KOYÊ/ROJNEWS

Lep Zêrîn Evi’nin sahibi Dr. Ediye Heme Seide, Koyêlilerin kullandığı eski ürünleri toplayarak, koruyor. Birçok eserin bulunduğu ve sergilendiği evin kapıları ziyaretlere her zaman açık.
Ev yöneticisi Dêdewan Yakub, Lep Zêrin'in 2015 yılında kurulduğunu belirterek, ''Burada birçok tarihi eser yer alıyor. Bugüne kadar 6 festivale katıldık. Eserler ağırlıklı olarak Koyê kültürü ile ilgili eşyalardır. Ev her gün turist ve ziyaretçileri ağırlıyor. Ancak artık koronavirüsün etkili olmasıyla ziyaret sayısında düşüş yaşandı” diye konuştu.

Bine yakın eser
Evde bine yakın tarihi eser olduğunu anlatan Dêdewan Yakub, vatandaşlara eski Kürt ürünlerini koruma ve kullanma amacıyla eve bağışlamaları çağrısında bulundu. 
Dêdewan Yakub, “Evde eşyaların bir kısmı kadın ürünleri, tarım, ve sanayi ürünleri bulunuyor. Bu ev Kürtçe klipler, filmler ve diziler içinde kullanıldı. Bu evin dışındaki Koyê ilçesinde tarihi birkaç yer daha var. Koyê Kışlası,  Kültür Çay evi ve Koyê Kervansarayı gibi tarihi yerler bulunuyor. Koyê’de bu tarihi ürünler ilçenin tarihi zenginliğini göstermektedir” dedi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.