Köylülere gözaltında işkence

  • Gever'e bağlı birçok köyde başlatılan askeri saldırı sonrası Memkava köyünde gözaltına alınan 10 kişi serbest bırakılırken, işkence ve kötü muameleye maruz kalan Esat Çakmak gözaltında tutuluyor.

Hakkari’nin Gever ilçesine bağlı Memkava, Dara, Kaport ve Nêbarê köylerinde önceki gün saat 04.00 sıralarında başlatılan askeri saldırı sırasında çatışma çıktı. Bölgede yaşanan şiddetli çatışmaların ardından Jandarma Özel harekat (JÖH) tarafından Memkava köyüne baskın yapıldı. Evlerinden çıkartılan Özkaplan Ailesi'ne mensup 10 kişi gözaltına alındı.

Dara köyünde de Esat Çakmak adlı bir yurttaşın polisler tarafından darp edilerek gözaltına aldığı ve Yüksekova İlçe Emniyet Müdürlüğünde tutulduğu öğrenildi. Çakmak’ın yol boyu ve üç günlük gözaltı süresi boyunca işkence ve kötü muameleye maruz kaldığı belirtildi. Çakmak, gözaltında tutulmaya devam ediliyor. 

Gözaltına alınan yurttaşlar 24 saatlik avukat görüş kısıtlılığının ardından müvekkilleriyle görüşme sağlayabildi. Yurttaşlardan, Zenüre, Zine, Adile, Jiyan ve İlham Özkaplan ile isimleri öğrenilemeyen dört kişi Emniyet'teki ifadelerin ardından serbest bırakıldı. Osman Özkaplan ise savcılık ifadelerinin ardından adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Savcılık bıraktı, asker aldı

Emniyet ve savcılık ifadelerinin ardından serbest bırakılan tüm köylüler, bırakıldıktan bir saat sonra Haruna Jandarma Komutanlığına bağlı askerler tarafından tekrar gözaltına alınarak, karakola götürüldü. Köylüler, karakolda muhbirlik yapmaları konusunda baskı yapıldığı ifade edildi.  GEVER

 

Ev baskınında şiddet ve tehdit

Esenyurt’ta ev baskınında gözaltına alınan Hamiyet Furam’ın, kardeşiyle birlikte şiddet gördüğü ve tehdit edildiği belirtildi.

İstanbul’un Esenyurt ilçesinde 23 yaşındaki Hamiyet Furam, evlerine baskın düzenleyen polisler tarafından gözaltına alındı. Polisler, evin kapısını kırarak, evde bulunan Furam’ın kardeşini de ters kelepçeledi. Hakkında arama kararı olduğu belirtilen Furam’ın, İstanbul Emniyet Müdürlüğüne götürüldüğü öğrenildi. Furam’ın babası Cengiz Furam, yaklaşık 10-15 polisin eve baskın düzenlediğini, çocuklarının ters kelepçelenerek yere yatırıldığını ve hakarete uğradığını aktardı. Baba Furam, çocuklarını ayrıca psikolojik ve fiziki şiddete maruz kaldığını belirterek, “Polisler, çocuklarımı yere yatırarak, ‘Hepinizin sonu gelecek’ demiş” diye konuştu.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.