Kumpas, pusu ve gasp

Van'da kayyum protestosu

Van'da kayyum protestosu

  • AKP-MHP iktidarı, yargı ve seçim kurulunu da kullanarak, sinsice siyasi bir pusu kurdu. Wan Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Abdullah Zeydan'ın kesinleşen "memnu hakların iadesi" kararı, mesai bitimine 5 dakika kala itirazla geri alındı.
  • Böylece mazbata, kendisinden iki kat fazla oy alınan AKP'li Abdulahat Arvas'a verildi. DEM Parti, hukuku hiçe sayan bu yasa dışı girişime itiraz etti, iktidarı halkın iradesine saygı duymaya davet etti. Wan halkı da irade gaspını protesto etti.

Wan halkı, Büyükşehir Belediyesi dahil toplamda 14 belediyenin tümünü DEM Parti’ye kazandırdı, İl Genel Meclisi’nde ise büyük farkla birinci parti haline getirdi. Bunun farkında olan iktidarın, yargı ve seçim kuruluna da kullanarak Eşbaşkan Abdullah Zeydan şahsında irade gaspı hazırlığı yaptığı ortaya çıktı. Yargı, Türk Adalet Bakanlığının talimatıyla seçime iki gün kala hukuksuz bir itiraz süreci işleterek, Wan halkının iradesini siyasi bir darbeyle gasp etti. Başkanın şerhine rağmen Van İl Seçim Kurulu, oy çokluğuyla mazbatanın ikinci olan AKP'li adaya verilmesine karar verdi. DEM Parti, "Ayarlanmış Van İl Seçim Kurulu üyelerinin oy çokluğuyla verdiği karar hukuksuzdur, gayri meşrudur, halk iradesini tanımama kararıdır" dedi.

Türk Adalet Bakanlığının itirazı üzerine Wan Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan Adayı Abdullah Zeydan'ın memnu hakkının iadesi kararının hiçe sayıldı. Zeydan, tüm hukuki prosedürlerini tamamlayarak Yüksek Seçim Kurulu’na başvurmuş, adaylığı yapılan incelemeler sonucu YSK tarafından kabul edilmişti. Zeydan, Van’da halkın büyük çoğunluğunun desteğini alarak seçildi. Türk Adalet Bakanlığı, 29 Mart 2024 Cuma günü mesai bitimine 5 dakika, seçime ikin gün kala idari bir karar ve yazıyla, 2022'de memnu haklarını alan ve tüm yasal denetimlerden geçen Zeydan’ın memnu haklarına itiraz etti. Yetkili savcılık, talimat niteliğindeki bu idari itiraz yazısı üzerine kesinleşmiş memnu hak kararını veren mahkemeye yeniden başvurdu. Mahkeme, aynı gün kesinleşmiş memnu hak kararını geri aldı ve memnu hak talebini reddetti. Karar henüz kesinleşmeden, yani itiraz ve temyiz hakkı kullanılmadan hemen YSK'ye bildirimde bulundu. Abdullah Zeydan’ın memnu haklarının iadesini kabul kararını veren aynı mahkeme, aldığı kararı çiğnedi ve hukuk güvenliği hakkını yok etti.

DEM Parti MYK, dün sabah saatlerinde yaptığı açıklamada, "Abdullah Zeydan, Van halkının Büyükşehir Belediye Eşbaşkanıdır. Herkesi bu gerçeğe saygı duymaya davet ediyoruz. Alınan bu yanlış karardan derhal geri dönülmelidir. Van halkının iradesini hiçe sayan bu girişim hukuk dışıdır. Bu girişime karşı bütün demokratik kamuoyunu duyarlılığa çağırıyoruz. Demokrasileri var eden temel ilke halk iradesine saygı duymaktır. İktidarı halkın iradesine saygı duymaya davet ediyoruz. Halkımızın iradesini gasp etmeye heves edenleri uyarıyoruz" dedi.

Van İl Seçim Kurulu toplandı

Buna rağmen toplanan Van İl Seçim Kurulu, Diyarbakır 5. Ağır Cezası Mahkemesi’nden Zeydan'ın dosyasını istedi. Van İl Seçim Kurulu, mazbatanın ikinci olan partiye, yani Zeydan'ın yarısından az oy alan AKP adayına verilmesine karar verdi.  DEM Parti Eşbaşkan Adayları Abdullah Zeydan ve Neslihan Şedal oyların yüzde 55,48'ini; AKP'li aday Arvas ise yüzde 27,15'ini almıştı. Van İl Seçim Kurulu Başkanı bile karar şerh düştü. Muhalefet şerhinin ilgili bölümü şöyle: "Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 29.03.2024 tarihinde verdiği kararda ilk kararını kaldırdığını beyan etmiş ise de mevcut ilk kararın kesinleşmiş olması ise olağanüstü kanun yolu olan kanun yararına bozma ile kesinleşmemiş ise Yargıtay temyiz yolu ile ortadan kaldırılmadan adayın seçilme yeterliliğine sahip olup olmadığı hususunda heyetimizde değerlendirilemeyeceği düşünülmektedir... Aksi halde Yargıtay temyiz yolunun görev alanına girecektir. Kanaatimce hukuka aykırı olduğunu düşündüğüm 04.04.2023 tarihli kararın kanun yolları sonrasında oluşacak karara göre adayın seçilme yeterliliğinin değerlendirilmesi gerektiği düşünüldüğünden ve mevcut durumda heyetimizce verilecek bir kararın olmadığı, bu durumun ancak tam kanunsuzluk yolu ile Yüksek Seçim Kurulu tarafından değerlendirilmesi gerektiği düşünüldüğünden sayın çoğunluğun görüşüne katılmıyorum.”

Darbe sürecinin devamı

DEM Parti, karar sonrası yaptığı açıklamada, şunları ifade etti: "Van İl Seçim Kurulu’nun oy çokluğuyla partimizin büyük bir farkla kazandığı Van Büyükşehir Belediye Başkanlığı için mazbatayı AKP adayına verme kararını reddediyoruz. Bu karar iktidarın müdahalesiyle başlatılan siyasi darbe sürecinin devamıdır. Ayarlanmış Van İl Seçim Kurulu üyelerinin oy çokluğuyla verdiği karar hukuksuzdur, gayri meşrudur, halk iradesini tanımama kararıdır. Avukatlarımız karara itiraz etti. Yüksek Seçim Kurulu’nu bu hukuksuzluğa son vermeye ve halkımızın iradesini tanımaya çağırıyoruz. Partimiz, üyelerimiz, halkımız ayaktadır ve bu hukuksuzluk giderilene kadar meşru ve demokratik tepkimiz devam edecektir.

 

Abdullah Zeydan

 

Konuşun, kimin hukukçularısınız?

Amed Barosu ve Abdullah Zeydan'ın avukatları da Amed Barosu Adli Yardım binasında açıklama yaptı. Açıklamaya, İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Amed Şubesi üyeleri, Amed Barosu başkanı Nahit Eren ile Abdullah Zeydan'ın avukatları katıldı. Baro Başkanı Nahit Eren, son iki yerel seçimde seçmen iradesinin gasp edildiğini hatırlattı. Eren, şunları paylaştı: “Abdullah Zeydan'a ilişkin Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi aynı gün toplanıyor, aynı gün karar veriyor. Daha önce verilmiş kararı bozuyor ve mesai bitimine 5 dakika kala kaldırıyor, adli sicil kaydına memnu haklarının kaldırılmasına ilişkin dün itibarıyla Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’ne istem yazısı geldi.  Adalet Bakanlığının talebi üzerine Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının başvurusuyla Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nce 4 Nisan 2023'te vermiş olduğu ‘memnu hakların iadesi’ kararı için mahkeme heyeti toplanıyor ve karar veriyor. Aynı gün daha önce verilmiş olan kararı kaldırıyor ve mesai bitimine 5 dakika kala adli sicil kaydına bu memnu hakları iadesi kararını kaldırıldığını işliyor. Dün itibarıyla Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’ne Van İl Seçim Kurulu’nun dosyayı ve kararları istem yazısı geldi. Bu da bize Wan’da adaylardan ya da partilerden birinin itirazda bulunduğunu gösteriyor. Bu dosyaya ilişin talep bizler açısından önceden hazırlanmış, planlı, organize daha önce hazırlanmış seçim sonuçlarına yönelik müdahale çalışması olduğunu gösteriyor.  

Karar da süreç te hukuksuz

Wan gibi bölgenin büyükşehirlerinden birinin yüzde 56 ile seçilen bir belediye başkanına yönelik hukuksuz karar seçmen iradesine müdahale etmektir. Alınan karar hukuksuzdur. Yargıtay denetimine tabi olan bir kararı mahkeme re’sen talep üzerine ama kendi kararını yargı denetiminden geçirmeden kaldırması hukuk açısından kabul edilemez. Şayet bir itiraz varsa Yargıtay’a gönderilmesi lazım. Mahkeme kendi kararını da kendisi değerlendirip ortadan kaldırıyor. Diyarbakır 5. Ağır Mahkemesi’nin almış olduğu bu karar hukuksuz bir karardır, usul kuralları çiğnenerek, alınan bir karardır.”

Zeydan’ın avukatı Mahsuni Karaman ise “Türkiye’de hukuk ortadan kalkmıştır, bu net. Ne kazanılmış haklara, ne kesinleşmiş hukuk kaidelerine, kurallarına uyulmamaktadır. Kesinleşmiş gibi görünen her türlü kural, kaide ve karar istenildiği zaman siyasetin müdahalesiyle değiştirilebiliyor, kaldırabiliyor” dedi.

Avukatı da süreci anlattı

Karaman, Zeydan ile ilgili verilen kararın hukuki sürecini şöyle anlattı: “4 Kasım 2016'da HDP milletvekillerine yapılan operasyonda 12 milletvekili arkadaşıyla beraber tutuklanmıştı. 4 Kasım 2016’dan 7 Ocak 2022'ye kadar 5 yıl 2 ay boyunca Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi’nde Selahattin Demirtaş ile birlikte tutuklu kalmıştır. Sayın Zeydan 2022’nin Ocak ayında tahliye olduktan sonra 5 yıllık tutuklu kaldığı süreyi 3 yıl bir aylık cezasından mahsup etmek suretiyle Sayın Zeydan’ın infazının tamamlanmış olduğunu ortaya koyduk. Bunu ortaya koyarken de infaz hâkimliğinden bir karar aldık. Hal böyle olunca Sayın Zeydan, 4 Kasım 2016’dan 2019’un sonuna kadar tutuklu kaldığı süre cezasına mahsup edilince o tarih itibarıyla infazı bitmiş sayıldı. İnfazının bitmiş sayılması nedeniyle bizler, adli sicil kanunundaki üç yıllık bekleme süresinin de infazının bittiği 2019 yılı sayarsak, Sayın Zeydan ile ilgili hükmü veren mahkemeye, memnu haklarını vermesini talep ettik. Bu talebim 21 Mart 2023'e ait bir taleptir. Birkaç gün sonra 4 Nisan 2023'te Diyarbakır 5. Ağır Mahkemesi talebimizi kabul ederek, Zeydan’ın memnu haklarının iadesine karar vermişti. 

Hiçbir engel yoktu

10 Nisan’da söz konusu kararı hem tarafımıza hem de Cumhuriyet Başsavcılığına talep etmiştik. 25 Nisan’da mahkeme söz konusu kararla ilgili bir kesinleştirme tutanağı hazırlayarak, memnu hakların iadesine ilişkin kararı da kesinleştirmişti. Kesinleşen bu karar, Adli Sicil İstatikleri Müdürlüğüne bildirildi, ‘Sayın Zeydan’ın adli sicil kaydı sabıka kaydı yoktur’ şeklinde düzenlendi. Memnu haklarının iadesi kararı da söz konusu adli sicil kaydına da işlendi. Mahalli seçimler tarih olarak geldi, Sayın Zeydan da böyle bir başvuru yaptı. Başvuruyu yaptıktan sonra biliyorsunuz, YSK veya İl Seçim Kurullarına bu konuda eğer eski bir mahkûmiyet varsa iadesi kararı ibraz edilir, sabıka kaydı ibraz edilir. Sayın Zeydan da tüm bu prosedürleri yerine getirdi. YSK’nin kesin aday listelerinde adaylığı konusunda tartışma bulunmayan bir aday olarak bu seçimlere girdi.

Bu sadece Sayın Zeydan’la ilgili bir durum değil. Bunun da sistematik, önceden planlanmış, il, ilçe belediye ya da belediye meclis üyelerine ilişkin de bu tarz bir komplonun yapılabileceğini, siyaset eliyle hukuksal saldırıların yapılabileceğini düşünüyorum. Önümüzdeki birkaç gün içerisinde yapılan itirazlardan bütün bunlar anlaşılır.

Yargıtay'ın görev alanı

Cumhuriyet tarihinde bu bir ilktir, ilk kez bir mahkeme temyiz kanun yoluna tabi bir kararını bizzat bir savcılığın başvuru üzerine kaldırıyor. İtiraz kanun yolunda bir mahkeme, kendisince kararı kaldırabilir, değiştirebilir, kısmen kabul edebilir. Her türlü tasavvuf kendisindedir. Yapmazsa kendisini takip eden mahkemeye gönderir ama temyiz kanun yoluna tabi bir karar Yargıtay dışında asla ve asla bozulamaz. Usul kuralları hükümlerinde böyle bir şey yoktur. 4 Nisan 2023'te verilen kararı adli sicil kanunu 13-a uyarınca temyize tabi bir karardır ki nitekim kararın kendisinde kararın temyize tabi olduğu yazılıdır. Eğer sizler bu kesinleşme şerhini bu operasyonla kaldırıyorsanız, 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nin yapması gereken şudur, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı’nın o talebini bir temyiz dilekçesi olarak ele alır ve dosyayı Yargıtay’a gönderir. Gerçekten tehlikeli bir şey oynanıyor. Kayyumlarla yaptınız, seçim günü taşıma seçmenle yaptınız ama hiç değilse bu kadarını da yapmayın artık.” 

YSK'ya itiraz

İl Seçim Kurulu'nun, iktidarın talimatıyla halkın iradesine darbe yapıp mazbatayı gayrimeşru bir şekilde AKP’li Abdulahat Arvas’a verme kararıyla ilgili sürecin bitmediğini belirten DEM Parti, bugün Yüksek Seçim Kurulu’na gerekli itirazları yapacak. Eşbaşkanlar Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan da dün YSK önünde açıklama yaptı. Haber hazırlanırken açıklam adevam ediyordu. WAN

 

* * *

Wan halkı protesto etti

Wan Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanlığını kazanan Abdullah Zeydan'a mazbata verilmemesi üzerine kentin her yerinde protesto gösterileri yapıldı.

DEM Part öncülüğünde kentteki kurumlar, Zeydan'ın memnu hakkının geri alınmasını protesto etti. DEM Parti Wan İl binası önünde konuşan Zeydan, şunları söyledi: "Ben adaylık başvurusu yaptığım zaman siz neden itiraz etmediniz? Benim adaylığımı YSK kabul ettiğinde, ilana çıkarttığında, seçilebilme şartlarının oluştuğunu dünyaya ilan ettiğinde neden itiraz etmediniz? Bu açık ve seçik Van halkına karşı, Kürt halkına karşı, bu ülkede yaşayan 85 milyonun iradesine karşı yapılan bir darbedir. Bunun benim şahsımla ve ismimle bir alakası yok. Van halkının, 245 bin insanın onurunu ve şerefini kurtarmak bizim namus ve şeref borcumuzdur. Bu hukuksuzluğu yapanlar, bu halkın iradesini ezerek o koltuğa oturmayı düşünenler... Bunu kabul edersem şerefsizim. Biz halkımızın iradesini her yerde savunacağız, sokaklarda, parklarda savunacağız. Bu yanlış karar YSK'dan dönene kadar biz hakkımızı arayacağız, asla boyun eğmeyeceğiz."

Daha sonra yürüyüş yapıldı. Yürüyüş esnasında binler sık sık “Abdullah Zeydan irademizdir”, “Hırsız var” ve “Baskılar bizi yıldıramaz” sloganları atarak, çarşı merkezine ve ara sokaklara yayıldı. Binlerce kişi, ara sokaklarda çöp kovaları ve direklerle barikatlar kurdu. Bazı noktalarda ateşler yakıldı. Esnafların tümü kepenk kapattı. Protestolar kentin dört bir yanına yayıldı.

Türk devlet güçleri, gaz bombaları ve tazyikli suyla yurttaşlara saldırdı. Saldırılar nedeniyle çok sayıda kişi yaralandı.

 

* * *

CHP'den tepki

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Van’da yüzde 55,68 oy oranıyla eşbaşkan seçilen Abdullah Zeydan’a mazbata verilmemesine tepki gösterdi.

Özel, AKP Genel Başkanı Erdoğan'ın balkon konuşmasında, seçim sonuçlarına saygılı davranacağını ifade ettiğini hatırlatarak, şunları söyledi: "Orada öyle konuşup da sonra rakibinin üç katı kadar oy alan bir büyükşehir belediye başkanı varken ona tuzak kurup ikinci olana mazbatayı vermeye rezaletine kalkışırlarsa söylediği bütün sözler hükümsüz hale gelmiş olur. Aday zamanında başvurmuş, temyiz kağıdını almış, memnu hakların iadesi hallolmuş, aylarca kampanya yapmış. Cuma akşamı saat 16.55’te, Diyarbakır'dan gidip bir başvuruyla bunu iptal ettirmek, Van halkının iradesini hiçe saymak, ona pusu kurmaktır.

Van halkı üç kat fazla oy vererek birisini kendisine büyükşehir belediye başkanı seçiyorsa buna karşı saygılı olmak hepimizin boynunun borcu. Buna karşı yapılacak bir kumpas, ikinciye mazbata verme gibi bir rezalet, Erdoğan'ın söylediği bütün sözleri hükümsüz kılar. O zaman balkonda doğru söyler, sarayda şaşar, YSK'da şaşar noktasına gelir. Bunu geçmişte İstanbul seçimlerini tekrar ederken yapmışlardı. Bedelini ağır ödediler. Böyle bir hataya ve böyle yeni bir kara lekeye bu yeni dönemi bulaştırmamalarını bekliyorum. Kendisini uyarıyorum."

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.