Kürdistan büyük bir evladını yitirdi

 Azad Çelê (Sıddık Budakbeyoğlu)

 Azad Çelê (Sıddık Budakbeyoğlu)

  •  Azad Çelê (Sıddık Budakbeyoğlu) 18 yaşında ERNK militanı olarak başladığı Kürdistan Özgürlük Mücadelesinde, 22 yaşında gerilla olarak devam etti. Zagroslar-Behdinan hattının ardından Öcalan’dan eğitim aldı ve güvenliğini sağlayan gerillalardan oldu.
  •  Bir süre sonra tekrar Zagroslara döndü, 2011’e kadar burada kalıp 2011 sürecindeki kapsamlı devrimci operasyonlara öncülük etti. DAİŞ saldırısıyla birlikte Rojava’ya geçip burada savaştı. Görevini tamamladıktan sonra yeniden Kürdistan dağlarına geldi.
  •  Bir ayağını kaybetmiş bir savaş gazisiydi ve ancak protezle yürüyebiliyordu ama bunu engel görmüyordu; Komuta Konseyi Üyesi ve Eyalet Komutanlığı yapıyordu. 32 yıllık mücadelesini az görüyordu, bunun için fedai eylem yapmak için bile ısrar ediyordu. 
  •  Coşkulu kişiliği ve katıldığı günün heyecanıyla Kürdistan halkı ve ülkesi için yapmak istediği daha birçok şey varken kanser hastalığına yakalandı. Mücadele etti, tedavi oldu ve alt etmeyi, ancak yine nüksetti ve 2 Eylül’de şehadetine neden oldu. 

HPG Basın İrtibat Merkezi (BİM) Komutan Azad Çelê’nin (Sıddık Budakbeyoğlu / Çelê) hastalıktan dolayı 2 Eylül 2021 günü Medya Savunma Alanları’nda şehadete ulaştığını duyurdu
BİM’in Azad Çelê hakkında paylaştığı açıklamada, şu bilgi ve değerlendirmeler yer aldı: 
Colemêrg’in Çelê ilçesinde 1972’de yurtsever bir ailede dünyaya geldi. Hem Çelê halkının bölgedeki Kürt isyanlarından, aşiret geleneğinden kaynaklı tarihi hafızaya sahip olması hem de aile çevresinin Kürdistan Özgürlük Mücadelesi’ne olan bağlılığından dolayı yurtseverlik duygularıyla büyüdü. Apocu mücadeleyi yakından tanıdı, gerillaların yaşamına bizzat şahit oldu. Liseye kadar okul okudu; araştırdı, aydınlandı ve bilinçlendi. 

Önce bir ERNK’li
Önce bir ERNK militanı olarak 1990’da köyde, şehirde ve kırda üzerine düşen görevleri yerine getirdi. Yaklaşık dört yıl boyunca bu temelde mücadele etti.

Sonra ARGK’li
ARGK saflarına 1993’te katılarak bir gerilla olarak devam etti. Mücadelenin en çetin dönemlerinde Zagroslar’da yıllarca gerilla olarak görev yaptı. Büyük cesaretiyle eylemlerde en önde yer aldı,. Edindiği tecrübelerle yetkin bir Apocu komutan oldu. 

Zagroslardan Behdinan’a
Zagroslar’dan Behdinan’a, Behdinan’dan Kandil’e kadar nerede devrimci bir görev ve sorumluluk varsa kesin başarıyı hedefleyerek üzerine yürüdü. Katıldığı birçok eylemde önemli başarılar elde ederek birçok kez ödüller aldı. 

Öcalan’ın güvenliği
Kazandığı pratik tecrübeleri Apocu ideoloji temelinde zafer komutanlığına dönüştürmek için Önderlik Sahası’na gitti ve Önder Apo’nun eğitiminden geçti. Partinin büyük güvenini kazanan bir militan olarak Önder Apo’nun güvenliğinde yer aldı. 

Tekrar Zagroslara
Önder Apo’nun iyi bir öğrencisi, yetkin bir militanı ve yürekten bağlı bir yoldaşı olarak tekrar yüzünü Kürdistan dağlarına çevirdi. Zagros dağlarında 2011’e kadar kaldı, özellikle 2011 sürecinde gerillanın geliştirdiği kapsamlı devrimci operasyonlara öncülük etti.

Rojava’ya yetişti
DAİŞ gericiliği Suriye ve Irak coğrafyasında başta Kürt halkı olmak üzere tüm halkların başına musallat olunca yılların tecrübesiyle Kuzey-Doğu Suriye halkının mücadelesine güç verdi. DAİŞ faşizmine karşı en ön saflarda mücadele eden Apocu bir komutandı. 

Yeniden dağlara
Tarihi görevini yerine getirdikten sonra tekrar Kürdistan dağlarına döndü; TC faşizmi karşısındaki varlık ve özgürlük mücadelesine devam etti.

Savaş gazisiydi
Savaş sürecinde bir ayağını kaybeden, gazi olan ve ancak protezle yürüyebilen Azad Çelê, bunu kendisi için asla bir engel olarak görmedi, devrim yürüyüşünü kesintisiz bir biçimde devam ettirdi. 

 Azad Çelê (Sıddık Budakbeyoğlu)


Fedai eylem istedi
Hatta PKK’ye fedai eylem raporu yazarak, fedai eylem yapma önerisinde bulundu ve bunun için ısrar etti. 

Yılmaz bir militandı
Fedai ruhu, Apocu çizgiye olan tereddütsüz bağlılığı, yılmaz militanlığı ve bitmez enerjisiyle ERNK militanlığından ARGK savaşçılığına, HPG komutanlığından demokratik modernite gerillacılığına kadar 32 yıllık devrimci yaşamına büyük başarılar sığdırdı. Bulunduğu alanlarda Komuta Konseyi Üyesi olarak en üst düzeyde görevler yürüttü ve Eyalet Komutanlığı yaptı.

Kansere yakalandı
Coşkulu kişiliği ve katıldığı ilk gündeki heyecanıyla Kürdistan halkı ve ülkesi için yapmak istediği daha birçok şey varken kanser hastalığına yakalandı. Devrimci moral ve Apocu inançla bu hastalığa karşı mücadele etti, tedavi oldu ve hastalığı alt etmeyi başardı. Ancak son dönemde hastalığı tekrardan nüksetti ve şehadetine neden oldu. Azad Çelê, adını Kürdistan kahramanlık tarihine yazdırdı.   BEHDİNAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.