BDP Gençlik Meclisi 1. Olağan Kongresi’ne mesaj gönderen Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan, “Gelişmek ve kendini savunmak isteyen bir toplum için gençlik vazgeçilmez bir hazinedir. Toplumu savunmak her dönem için gençliğin en önemli görevidir. Toplumu savunmadan siyaset yapılamaz. Öz savunmayla birlikte, demokratik siyaset, dönem politikacılığın özüdür” dedi.

BDP Gençlik Meclisi 1. Olağan Kongresi için binlerce genç, “Genç başladık genç başaracağız” sloganıyla önceki gün Amed’de bir araya geldi. Seyrantepe Kapalı Spor Salonu’nda gerçekleşen kongre için farklı kentlerden yola çıkan gençler sabah saatlerinde Amed’de ulaştı. Salon gökkuşağı renkleri ile donatılırken, “Diriliş ruhunun coşkusu ile Amed kurultayına bin selam”, “Savaşta da barıştan da seninleyiz Ey Serok”, “Devrim hakikatiyle özgürleşen genç kadın özgür yaşamın gücüdür”, “Kahrolsun kölelik ve egemenlik yaşasın demokratik sosyalizm mücadelemiz” gibi onlarca pankart asıldı. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan, PKK’nin öncü kadrolarından Mazlum Doğan, Ali Çiçek, Mahsum Korkmaz (Egit) ile Zeynep Kınacı (Zilan), Şerzan Kurt, Şahin Öner, Paris’te katledilen 3 Kürt kadın siyasetçinin fotoğrafları da salona asıldı. PKK, KCK ve YPG bayrakları ile Öcalan posterleri salonun değişik yerlerinde sallandırıldı.

Gençlik örgütleri katıldı

Kongreye Kuzey Kürdistan gençliğinin yanı sıra PYD gençliği, Bask Abertzale Solu Militan Gençliği, Arjantin Guevaracı Hareket, Norveç Kızıl Parti Gençliği, Ermeni Gençlik Federasyon, Lübnan İlerici Gençlik, Cumhuriyetçi Türk Partisi Gençlik Örgütü, Goran Partisi, YNK, PÇDK, Komelay Gencani Welatprazî Kurdistan, Güney Kürdistan Bağımsız Gençlik Örgütleri, HDP bileşenleri, Sosyalist Yeniden Kurtuluş Partisi, Sosyalist Demokrasi Partisi, Hêvi LGBTT, Sosyalist Gençlik Derneği, EMEP gençliği, TÖGP, Türkiye Gerçeği (Söz dergisi), HDK Gençliği, Devrimci Öğrenci Birliği gibi bir çok gençlik örgütü temsilcisinin yanı sıra BDP’li milletvekilleri, PM ve MYK üyeleri katıldı.

Özgürlüğe kadar devam

Binlerce gencin katılımıyla başlayan BDP Gençlik Meclisi 1. Olağan Kongresi, ilk olarak farklı kentlerden gelen gençlerin kentlerin ve üniversitelerin isimleri ve mesajları anons edildi. Daha sonra kongrenin açılış konuşmasını yapan BDP Gençlik Meclisi üyesi Sibel Akdeniz, kongrenin Paris’te katledilen üç Kürt kadın siyasetçi başta olmak üzere tüm dünya devrim şehitlerine adadıklarını belirtti. Açılış konuşmasının ardından divan oluşturuldu. Divan üyelerinin tümünün yöresel kıyafetler giymesi dikkat çekti. Divanın belirlenmesinin ardından konuşan Divan Başkanı Hüseyin Koçuk, yoğun katılımdan dolayı gençlere teşekkür etti. Saygı duruşu ve marştan sonra konuşmasına devam eden Koçuk, “Gençlik engel, baskı ve katliam dinlemeyerek her gün büyüye büyeye 78’de Lice’de, 84’te Eruh’ta ve bugün Kürdistan’ın dört parçasından bedel vererek öncülük ediyor. Son gençlik kongremiz 5 yıl önce yapıldı. Kongreden sonra sömürgeci Türk devletinin baskı ve katliamlarından dolayı çalışmalarını sürdüremedi. Ama yürüyoruz, mücadelemize devam ediyoruz ve dört parçada Kürdistan’a akıyoruz… Kürt halkı ve dünya halkları özgürleşene kadar durmayacağız” dedi.

Öcalan’ın mesajı okundu

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın gençliği gönderdiği mesajın Türkçesi HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Kürtçesi de BDP Gençlik Meclisi üyesi Dilek Alkan tarafından okundu. Mesajına, “Demokratik modernite kuramı çerçevesinde üçüncü büyük doğuşumuzun en görkemli zamanında gerçekleştirmiş olduğunuz 1. Olağan Kongrenizi büyük bir coşku ve devrimci duygularımla selamlıyorum” diyerek başlayan Öcalan, şöyle devam etti: “Gelişmek ve kendini savunmak isteyen bir toplum için gençlik vazgeçilmez bir hazinedir. Gençlik Meclisi olarak tarihi ve güncel birçok sorumlulukla karşı karşıya olduğunuz, bu sorumluluğun gereği olarak ideolojik, politik, örgütsel ve insani açıdan yerine getirilmesi gereken görevlerinizin olduğu aşikardır. 35 yıllık amansız mücadelemizin doğuşu kadar oluşu da çok sancılı bir süreçten geçerek bugünlere geldi.

Özgür yaşam ısrarı

Kalıcı bir varlık haline gelmemizde ‘özgür yaşam’ ısrarımızın rolü en belirgindir. ‘Özgür yaşam’ ısrarımızı süreklileştirerek bugünlere getiren taşıyıcı temel kolonlarımızdan biri gençlik diğeri de eğitim olmuştur. Eğitim, bizim için hep vazgeçilmez bir varoluş sorunu olageldi. PKK, bir gençlik ve eğitim hareketi olarak doğmuş ve kendini amansız eğiterek bir halk hareketine evirilmiştir. (…) İnanç devrimciliğini anlamakla, bilgilenmekle ve bilinçlenmeyle tamamlamak durumundasınız. Her türlü iktidarcı, milliyetçi, cinsiyetçi, köreltici dinci ve liberal anlayış ve ideolojilerden uzak durmak, büyük bir hakikat derdiyle yola revan olmak özgürlüğün ve yoldaşlığın güçlü temsiline vesile olacaktır. Özgür birey; irade sahibi, özgür düşünen, tartışan, tartıştıran, kolektif yaşamı her şeyin üstünde tutan birer hakikat arayışçısıdır.

Eğitmeden savunamazsınız

Özgür birey olmanın yegane yolu kendini eğitmektir. Kendinizi muazzam derecede eğitmediğiniz sürece toplumu savunamazsınız. Toplumu savunmak her dönem için gençliğin en önemli görevidir. Toplumu savunmadan siyaset yapılamaz. Öz savunmayla birlikte, demokratik siyaset, dönem politikacılığın özüdür. Çünkü demokrasi evrenin dilidir. Demokrasinin işlevi, politika yapılırken, kararlar alınırken ilgili tüm toplumun ifade gücü, örgütlenme gücü olarak sürece katılımı ifade eder. İktidar her toplumsal birime ve bireye dayandığına göre politika da her birim ve bireye dayanmak durumundadır. Günümüzde resmi moderniteyle ilişki ve çelişki içinde ‘iktidar ağları her yerde’ olduğuna göre, politika da her yerde olmak durumundadır. Politikanın olduğu her yerde de gençlik olmak durumundadır. Kürt halkı tarihindeki en güçlü politikleşme dönemini yaşarken Kürt gençliği, ulus devletçiliği aşarak, demokratik modernitenin inşa edilmesinde öncülük rolünü oynayabilmelidir. Bunun için öncelikle kapitalist moderniteye karşı ideolojik-politik, ahlaki ve örgütsel yeterliliği olan bir duruşun gerçekleştirilmesi elzemdir. Bu duruş demokratik ulus inşasındaki başarı güvencesidir.
Gençlik, kazanılmış Kürt kimliğini ve özgür yaşam arzusunu demokratik ulus inşasına çevirmenin politikasında harç görevi görecektir. Daha görkemli olanı, kendi toplumsal doğamıza ve bireysel etkinliğimize uygun demokratik modernite değerlerini, onun demokratik ulus, komünal ekonomik ve ekolojik yaşam tarzını, bunun bilimini, felsefesini ve sanatını özgürce, eşitçe ve demokratikçe paylaşmak ve topluma mal etmektir. Genç başladık, genç başaracağız. Bu itibarla kongrenizi kutluyor, bütün inancımla üstün başarılar diliyor ve devrimci selamlarımı gönderiyorum.”

Gençlik ruhuyla zafere

Mesajın okunmasının ardından salondaki sessizlik yerini dakikalarca devam eden sloganlara bıraktı. Daha sonra BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, bir konuşma yaptı. Demirtaş, “Başkan Apo’unun takipçileri, Başkan Apo’nun gençken başlattığı ve İmralı’daki 15 yıllık tecride rağmen genç ruhuyla yürüttüğü mücadelenin takipçileri olarak sizler, mücadeleyi gençlik ruhuyla zafere taşıyacaksınız” diye seslendi.
Özgürlüğün sadece sokakta ya da masada kazanılamadığını hatırlatan Demirtaş, şöyle devam etti: “Sokağı ve masayı birleştiremezsek direniş ruhuyla her yerde ayakta olmazsak masanın hiçbir anlamı yoktur. Tek başına masayla yola çıkarsak müzakerenin barışla sonuçlanma şansı da yoktur. Başkan Apo’nun inisiyatifi ile başlatılan sürecin kalıcı görkemli demokratik bir çözüme ve zafere ulaşmasını istiyorsak diyalog ve müzakereye denk bir mücadele sürdürmeliyiz.” 


Örgütlenmek olmazsa olmazdır


Öcalan’ın mesajında sıklıkla eğitimin üzerinde durduğuna da dikkat çeken Demirtaş, “Kendini ve toplumu savunabilecek donanımlı gençlik, bu dönemin ve müzakereleri başarıya ulaşmasının tek garantisidir. Yaşamın her alanında örgütlenmek gençlik açısından olmazsa olmazdır. Örgütlü olmayan gençlik gücü halk açısından tehlikedir. Disiplinli, örgütlü bir çalışmayı önümüze koymamız lazım” dedi.
Gençlerin yapacağı her çalışmanın ekonomik, kültürel sosyal anlamda savunacağı her çalışmanın kutsal olduğunu dile getiren Demirtaş, “Başkan Apo’nun başlattığı müzakerenin başarıya ulaşmasının en büyük koşulu da budur. Biz kendimiz inşa edeceğiz. Çözümlerimizi kendi ellerimizle var edeceğiz. Saldırı nerden gelirse gelsin saldırı hangi yöntemle gelirse gelsin ona en büyük cevabı yerinde vermek hepimizin borcu olmalıdır” diye konuştu.

Gençlik görev alsın

Gençliğin her düzeyde belediye ve belediye meclislerinde görev almasını isteyen Demirtaş, gençliğin yerinde yönetimin aktörü olması gerektiğini söyledi. Tüm tıkanmışlıkların gençliğin dinamik ruhu ile aşılabileceğine dikkat çeken Demirtaş, Mazlum Doğan’ın 24 yaşındayken Amed zindanında tarih yazdığını hatırlattı. Damirtaş, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bugün olanaklar daha fazla, özgürlüğe her zamankinden daha yakınız. Bize düşen tarihsel mirasa tartıştırmadan yere düşürmeden taşımaktır. Kürdistan’ın küllerinden yeniden doğuyor olması ve tanık olmamız heyecan vericidir. Başkan Apo yakın zamanda halkın özgürlük talepleri doğrultusunda özgürleşecektir. Önümüzdeki dönem müzakerenin en önemli başlıklarından biri de Başkan Apo’ya özgürlük olacaktır. Özgür olmadan bu sürecin yürüme şansı yoktur.”
Kongrede gençlik mücadelesinde yaşamını yitirenler de isimleri okunarak anıldı. Demirtaş’ın konuşmasının ardından Barış Anneleri Meclisi’nin kongreye gönderdiği mesaj okundu. Mesajın ardından gençlik hareketini konu alan sinevizyon gösterimi yapıldı.

Hepsi zafer endeksli

BDP Gençlik Meclisi adına konuşan Diren Yağan, “Bizler için bu süreç bir inşa süreci olmakla birlikte Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan’ın özgürleştiği bir süreç de olacaktır. Sayın Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü bizim vazgeçilmezimizdir. Yakındır tüm tutsak yoldaşlarımızın zindanlardan özgürlüğe akacağı zamanlar” dedi.
Öcalan’ın Newroz açıklamasının kendilerine bir perspektif sunduğunu dile getiren Yağan, şunları belirtti: “Bu perspektif aynı zamanda bizleri ortak mücadele platformlarıyla anlam kazanacak olan ‘biz’ kavramının genişliğine taşıyacaktır. Tekçi, inkarcı, cinsiyetçi, milliyetçi gibi çürümüş anlayışları aşarak, bu coğrafyanın bütün halklarını ve inançlarını, kadınlarını ve gençlerini, emekçilerini, dışlanan ve ötekileştirilen tüm kimliklerini kapsayan demokratik ulus hattında örgütlenmek elzemdir. Her geçen gün daha fazla büyüyor ve örgütleniyoruz. Bu özgürlük kavgamızın zafere giden yoludur. Bilincimizi zafer endeksli donatacağız, örgütlülüğümüzü zafer endeksli geliştireceğiz, tüm hücrelerimizi zaferi kazanma üzerine harekete geçireceğiz. Zafer yolu ancak böyle örülür.”
Daha sonra genç kadınlar adına BDP Gençlik Meclisi üyesi Dilan Sonsuz ve DTK Eşbaşkanı Aysel Tuğluk birer konuşma yaptı. 

Kongreye destek

Çok sayıda örgüt ve kurumun destek mesajlarının okunduğu kongrede Kolombiya’dan FARC gerillalarınının görüntülü mesajı alkışlar arasında izlendi. Yoğun alkışlar arasında konuşan Yekitiya Star temsilcisi Nujin Yusev ise Rojava’dan YGP ve YPJ’nin kucak dolusu selamlarını getirdiğini belirtti. Bask ülkesinden kongreye katılan ERNAİ örgütü temsilcileri, konuşmalarını “Bijî Kürdistan” ve “Bijî Serok Apo” sloganıyla tamamladı.
Kongrede katılımcıların mesajlarının ve konuşmalarının ardından sanatçı Seyda Perinçek ve Dicle Fırat Kültür Merkezi Çocuk Erbane Grubu sahne aldı. Gün boyu süren kongrede uzun yolculuklar sonucu Amed’e gelen gençlerin buna rağmen sanatçıların seslendirdiği parçalar eşliğinde salonun dört bir yanında halay çekmesi renkli görüntüler oluşturdu.

Meclis seçimi yapıldı



DÖKH adına yapılan açıklamanın ardından faaliyet ve mali raporlar okunarak oylamaya sunuldu. Oy çokluğuyla kabul edilen raporların ardından gençlik yönetmeliği oylamaya sunularak kabul edildi. Kongrede son olarak 22 kişilik Genel Meclis üyesinin seçimi yapıldı. Tek liste ile yapılan oylamanın ardından, meclis üyeliğine kabul edilen 22 kişinin isimleri okundu. 
Kongre, tüm gündem maddelerinin okunmasının ardından sona erdi.

Ali Çiçek’in mezarını ziyaret

BDP Gençlik Meclisi 1. Olağan Kongresi için Amed’de bir araya gelen binlerce genç, Diyarbakır Cezaevi’nde insanlık dışı uygulamalara karşı 1982’de başlatılan ölüm orucu eyleminde yaşamını yitiren PKK’nin öncü kadrolarından Ali Çiçek’in (Kızılyıldız) mezarını ziyaret etti. Sabahın erken saatlerinde Bağlar Spor Salonu’nda bir araya gelen gençler, Ali Çiçek’in (Kızılyıldız) mezarının bulunduğu Yeniköy Asri Mezarlığı’na doğru yürüyüşe geçti. Mezarlığa varan binlerce genç, “Çerxa Şoreşé” marşı eşliğinde saygı duruşunda bulundu. BDP Gençlik Meclisi üyesi Mazlum Kaygın’ın konuşmasının ardından Seyrantepe Spor Kompleksi’ne geçildi.

  DİHA/AMED