Kurdistan şehitlerini kucakladı

Emine Kara'nın (Evîn Goyî) Silêmanî'deki cenaze töreni

Emine Kara'nın (Evîn Goyî) Silêmanî'deki cenaze töreni

  • Fransa'nın başkenti Paris'te katledilen KCK Yürütme Konseyi Üyesi Emine Kara (Evîn Goyî), Kürt Kültür Merkezi Üyesi Mîr Perwer (Mehmet Şirin Aydın) ve Kürt yurtsever Abdurrahman Kızıl'ın cenazeleri, dün Qendîl, Qaqizman ve Gimgim'da toprağa verildi.

Evîn Goyî, Mîr Perwer ve Abdurrahman Kızıl'ın Silêmanî (Süleymaniye), Qers ve Mûş'ta kitlesel olara karşılandı. Üç cenaze de düzenlenen törenlerin ardından 'Şehîd namirin' sloganı eşliğinde toprağa verildi.

KCK Yürütme Konseyi Üyesi Emine Kara'nın (Evîn Goyî) cenazesi, Süleymaniye Uluslararası Havalimanı'ndan alınarak Ehmed Heci Eli Camii’ne götürüldü. Burada dini vecibeleri yerine getirildikten sonra Kandil Şehitliğine doğru uğurlandı. Evin Goyî için düzenlenen karşılanma töreninde konuşan şehidin teyzesi Medine Kara, törene katılan herkese ve Süleymaniye halkına şehitlerine sahip çıktıkları için teşekkür etti.

 

Silêmanî

Ailenin 60'ıncı şehidi

Evîn Goyî'nin dört parça Kurdistan için şehit düştüğünü, hep son şehit olmasını dilediklerini söyleyen Medine Kara, şehadetinin Kürt düşmanlarının yenilgisi olacağını belirterek, Evîn’in ailenin ilk şehidi olmadığını ve ailesinden 60 kişinin Kurdistan’ın dört parçası için şehit düştüğünü vurguladı.

Evîn Goyî’nin cenazesi, yüzlerce araçlık konvoyla Kandil’deki Şehit Mehmet Karasungur Şehitliğine ulaştı. Haber hazırlanırken Evîn Goyî’nin naaşı görkemli bir törenle uğurlanıyordu.

 

Qaqizman

 

Qaqizman'la tekrar buluştu

Fransa’nın başkenti Paris’te 23 Aralık'ta katledilenlerden Kürt yurtsever Abdurrahman Kızıl için ise Qers’in Qaqizman (Kağızman) ilçesinde kitlesel cenaze töreni düzenlendi. DBP Eşbaşkanı Saliha Aydeniz, HDP milletvekilleri Sait Dede, Remziye Tosun, Kızıl’ın ailesi ile çok sayıda kişi tarafından Kars Harakani Havaalanı’ndan alınan cenaze, Qazizman’a götürüldü. 

Kayyumla yönetilen Kars Belediyesi'nin, aileye cenaze aracı vermemesi üzerine Panos Belediyesi’nden alınan ambulans havalimanına götürüldü. Ancak polisler, resmi evrakları bahane ederek cenazenin ambulansla taşınmasını da izin vermedi. Aile, ardından arkası kapalı bir kamyonetle cenazeyi havaalanından çıkardı. Kamyonet kasasına bindirilen Kızıl’ın cenazesi, yüzlerce araçlık konvoyla Qaqizman'ın Qeregûnî köyüne getirildi. Cenazenin defnedildiği köyün tamamını ablukaya alınan asker ve polisler, konvoyun bir bölümünün köye girmesini engelledi. Tüm engellemelere rağmen cenaze köye ulaştı. Burada dini vecibeleri yerine getirilen Kızıl, ardından köy mezarlığında toprağa verildi. Mezarlığa gelen polis, gazetecilerin görüntü ve fotoğraf almasını engelledi.  

Kürt halkının şehididir

Abdurrahman Kızıl’ın yıllardır sürgünde yaşadığını hatırlatan DBP Eşbaşkanı Saliha Aydeniz, “Kürtler ya tutuklanıyor, ya katlediliyor, ya sürgün ediliyor. Kürtler katledilince de dini inançlarına göre defin yapılmasına bile izin verilmiyor. Cenazelerimizi İslami usullere göre defnetmemize bile izin verilmedi. Herkes bilsin ki Abdurrahman Kızıl, Kürt halkının şehididir. Biz, onun mücadelesinin ve özlemlerinin takipçileri olacağız. Bu zulme rağmen Kürt halkı asla geri adım atmayacaktır. Fransa hükümeti, Kızıl’ın gerçek katillerini ortaya çıkarması gerekiyor. Eğer bunu ortaya çıkarmaz ise Fransa hükümeti bu katliamdan sorumlu olur. Fransa hükümeti, bu saldırının arkasındaki güçleri ortaya çıkarmalı ve saldırıyı bir terör saldırısı olarak ele almalıdır” dedi. 

Konuşmanın ardından kitle “Şehîd namirin” sloganı attı. Kitle, ardından köyden ayrılarak ilçe merkezinde kurulan taziye evine doğru yola çıktı. 

 

Mûş

 

Abluka altında defnedildi 

Paris’te 23 Aralık'ta Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezi’ne yönelik gerçekleştirilen silahlı saldırıda Evîn Goyî ve Abdurrahman Kızıl ile birlikte katledilen sanatçı Mîr Perwer’in (Mehmet Şirin Aydın) cenazesi de memleketi Mûş’a ulaştı.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk, Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri ve ailesi tarafından Muş Havalimanı’ndan alınan cenaze, konvoyla defnedileceği Ewran köyüne (Yeşilova) götürülmek istendi. Ancak havalimanında bekleyen polis, cenazeyi önce kitleden kaçırdı, ardından cenaze ile birlikte başka bir güzergahı kullanarak köye doğru yola çıktı. Kitlenin köye girişi jandarma tarafından engellenirken, polislerin cenaze ile birlikte köye gitmek için kullandığı yol da askerler tarafından kapatıldı. 

 

Mûş

 

Cenaze aracını takip eden HDP Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, köyün girişinde jandarma tarafından durduruldu. Koçyiğit’in içinde bulunduğu aracın geçişine izin verilmedi. Bunun üzerine Koçyiğit, araçtan inip yürüyerek köye ulaşmaya çalıştı. Ancak köyün yakınlarında tekrar durdurularak geçişine izin verilmedi. 

Polislerin kaçırdığı Perwer’in cenazesi ise köye ulaştı. Cenazeye Perwer’in birinci derece yakınları olan babası ve kardeşlerinin katılmasına izin verildi. Cenaze, polis ve asker ablukasında defnedildi. 

Öte yandan köyün başka bir yolunda bir araya gelen yüzlerce kişi yürüyerek köye ulaşmaya çalıştı. Gazetemiz baskıya hazırlanırken köyün etrafından bulunan kitlenin bir araya gelmesiyle basın açıklaması yapılması bekleniyordu. SÜLEYMANİYE/KARS/MUŞ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.