Kurdistan ve Türkiye'den kısa kısa

.

.

  • Hespist köyü ablukada
  • Hezo Eşbaşkanı tutuklandı
  • Semsûr’da iki kardeşe hapis
  • Roboskî’de üç kişiye gözaltı
  • 19 bin 931 şirket kapandı
  • Dolar/TL rekor tazeledi

Hespist köyü ablukada

Hezex’e (İdil) bağlı Hespist köyü, Türk ordusu tarafından önceki gün başlatılan saldırı nedeniyle abluka altına alındı.

Şirnex’in Hezex (İdil) ilçesine bağlı Hespist köyü çevresinde önceki gün öğle saatlerinde başlatılan askeri saldırı, dün de devam etti. Köyü ablukaya alan Türk askerleri, giriş ve çıkışları yasakladı. Bu nedenle köyde yaşayan yurttaşlar evlerine gidemeyip köyün girişinde araçları ile beklemek zorunda kaldı. Baskın yapılan bazı evlerde de arama yapıldı.

Köydeki abluka akşam saatlerine kadar sürdü. Sonrasında ayrıldıkları köyün çevresine konuşlanan askerler, köye giriş çıkışlara izin verdi. MA’nın edindiği bilgilere göre; gece yarısına doğru duyulan birkaç silah sesinin ardından askerler tekrar köye girdi. Gece boyu köydeki kilisede ve evlerin damlarında konuşlanan asker, gün ışıyınca tekrar köyün etrafına çekildi. 

Hezex ilçesine bağlı Atakent Mahallesi’nde ise dün sabah saatlerinde yapılan ev baskınlarında Nusrettin Kaya isimli yurttaş gözaltına alındı. ŞIRNAK

 

*****

Hezo Eşbaşkanı tutuklandı

DEM Parti Hezo (Kozluk) İlçe Eşbaşkanı Ömer Emen tutuklandı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan bir soruşturma kapsamında evi basılan Ömer Emen, gözaltına alındı. Batman İl Emniyet Müdürlüğüne götürülen Emen, buradaki ifadesinin ardından adliyeye sevk edildi. Ankara'ya SEGBİS ile bağlanan Emen,"Örgüt üyeliği" iddiasıyla tutuklandı. BATMAN

 

*****

Semsûr’da iki kardeşe hapis

Riha’da evlerine yapılan baskınla gözaltına alınan Fethi ve Zeynep Ötünç kardeşler, “Örgüte yardım” gerekçesiyle tutuklandı. 

Adıyaman Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında Riha’nın merkez Eyyübiye ilçesindeki evlerine 20 Aralık’ta yapılan baskınla gözaltına alınan Fethi ve Zeynep Ötünç kardeşler, aynı gün Semsûr’a (Adıyaman) götürüldü. Adıyaman İl Jandarma Komutanlığında yapılan işlemlerin ardından adliyeye sevk edilen kardeşler, çıkarıldıkları mahkemece “Örgüte yardım” gerekçesiyle tutuklandı. ADIYAMAN

 

*****

Roboskî’de üç kişiye gözaltı

Şirnex’in Qilêban (Uludere) ilçesine bağlı Roboskî köyünde, Türk askerleri tarafından dün sabah saatlerinde ev baskınları yapıldı. Aramaların ardından Roboskî Katliamı’nda oğlunu yitiren Zeki Tosun ile Necmi Tosun ve Abdullah Encü gözaltına alındı. Gözaltı gerekçesiyle ilgili bilgi edinilmezken, üç kişinin Roboskî’deki Türk karakoluna götürüldüğü öğrenildi. ŞIRNAK

 

*****

19 bin 931 şirket kapandı

Türkiye ve Kuzey Kurdistan’da, 11 ay içinde 19 bin 931 şirket kapandı.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Kasım ayına ilişkin kurulan ve kapanan şirket istatistiklerini açıkladı. Buna göre; 11 ayda 19 bin 931 şirket, Kasım’da ise 2 bin 417 şirket kapandı. Geçen yılın 11 ayına göre kapanan şirket sayısında yüzde 7,2; kapanan gerçek kişi ticari işletme sayısında yüzde 44,7 artış oldu. Kapanan şirket sayısı 2022’nın aynı ayına göre yüzde 46,7; kapanan gerçek kişi ticari işletme sayısı yüzde 294 oranında arttı.

Bir önceki aya göre kapanan şirket sayısı yüzde 7,6 kapanan gerçek kişi ticari işletme sayısında yüzde 473,7 arttı.

2023’ün ilk 11 ayında, 2022’in ilk 11 ayına göre kurulan şirket sayısı yüzde 7,3; kurulan gerçek kişi ticari işletme sayısı yüzde 24,9 oranında azaldı.

Kasım 2023’te, Kasım 2022’ye göre kurulan şirket sayısı yüzde 21; kurulan gerçek kişi ticari işletme sayısı yüzde 31,3 oranında azaldı.

 

*****

Dolar/TL rekor tazeledi

Dolar/TL yaklaşık dört aydır günlük sınırlı yükseliş trendi ile geldiği 29,18 zirvesinde güne başladı ve 29.20’yi aştı. Euro/TL ise 32,25 ile yeni bir rekora çıktı.

Merkez Bankası (TCMB) politika faizini 250 baz puan daha artırarak yüzde 42,5'e yükselti. Faiz kararı ile eşzamanlı üç karar daha açıklandı. Buna göre, yabancı para yükümlülükler için yüzde 5 olarak uygulanan menkul kıymet tesis oranı yüzde 4'e indiriliyor. Parasal aktarım mekanizmasının güçlendirilmesi ve kullanılan sterilizasyon araçlarının çeşitliliğini artırmak amacıyla da Türk Lirası depo alım ihaleleri başlatıldı.

Dolar/TL, yaklaşık dört aydır süregelen günlük sınırlı yükseliş eğilimini sürdürerek yeni zirvesi olan 29,1805'e kadar yükseldi. Dün saat 15.00 itibarıyla dolar/TL 29,21’den; euro/TL ise 32,25’ten işlem görüyordu.

Son günlerde daha yatay seyretse de dolar karşısında yıl başından beri yüzde 35,8 değer kaybetti. Kur üzerinde kamu kontrolünün gevşediği Haziran ayından bugüne TL'deki değer kaybı ise yüzde 29 oldu.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.