Kürdistan ve Türkiye'den kısa kısa

.
- Halkın görüşleri alınıyor
- Hristiyanlar da süreci destekliyor
- Akdeniz ve Ege’de ateş sönmüyor
- Gabar’daki kıyıma kim dur diyecek?
Halkın görüşleri alınıyor
“Barış ve Demokratik Toplum Buluşmaları" kapsamında Şirnex, Meletî (Malatya), Dîlok (Antep) ve Riha’da halk toplantıları düzenlendi.
Dîlok'un Şahinbey ilçesinde bulunan Karayılan Mahallesi'nde buluşmalar kapsamında şölen düzenlendi. Şölende konuşan DBP PM üyesi Uğur Bayrak, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın “Halkı dinleyin, halkımız ne düşünüyor?, Ne istiyor? Halkımın önerileri benim için altın değerindedir” şeklindeki sözlerini aktardı.
Riha’da en az 9 merkezde
Riha’nın Xelfetî Tavşeran, Curnê Reş Uzuncuk, Hewag Şihlar, Berecûk Eşme, Karaköprü Aşık, Eyyübiye Yolbilir, Weranşâr Arıtır, Sewêreg Bab mahallelerinde ve Pirsûs ilçelerinde halk toplantıları gerçekleştirildi.
Şirnex'ın Silopiya ilçesi Sur mahallesinde düzenlenen toplantıda DEM Parti Örgütlenme Komisyonu tarafından hazırlanan metin okundu. Meletî’nin Meletya Kewn (Battalgazi) ilçesi Bakiran Mahallesinde de halk toplantılarıyla süreç anlatıldı. HABER MERKEZİ
* * *
Hristiyanlar da süreci destekliyor
Demokratik Birlik İnisiyatifi, "Barış ve Demokratik Toplum Süreci"ne katkı sunmak amacıyla Riha'da kurum, kuruluşlar, kanaat önderleri, insan hakları savunucuları, meslek odalarıyla bir araya geliyor. Mor Afrem Protestan Kilisesi Pastörü Eyüp Badem de süreç odaklı toplantılara katılanlar arasındaydı. MA’dan Ceylan Şahinli’ye konuşan Eyüp Badem, sürecin Hıristiyan halkların istemi olduğunu ifade etti. "Biz, kilise olarak her sabah, her akşam barış için dua ediyorduk. Halkımız da bu barışı istiyor" dedi.
Din insanları olarak sürece katkı sağlayacaklarını vurgulayan Eyüp Badem, "Sevginin barışı beslediğini düşünüyorum. Halkların birbirini sevmesiyle barışın sağlanacağını düşünüyoruz. Bu anlamda halk arasında bir engel olduğunu düşünmüyoruz. Etle tırnak olmuş milletler birbiriyle. Biz barışın bu topraklarda yeşereceğine inanıyoruz" diye konuştu.
* * *
Akdeniz ve Ege’de ateş sönmüyor
Akdeniz ve Ege bölgelerini etkisi altına alan yangınlar nedeniyle Bilecik ve İzmir Afet Bölgesi ilan edildi. Karabük’te en az 14 köy boşaltıldı.
İzmir, Muğla, Uşak’ta ormanlık alanlarda yeni yangınlar başlarken, İçişleri Bakanlığı, Bilecik ve İzmir’de 120 mahallenin boşaltıldığını ve söz konusu bölgelerin “Genel Hayata Etkili Afet bölgesi” olarak ilan edildiğini duyurdu. İzmir Buca ilçesinde Kaynaklar Mahallesi yakınlarındaki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen sebeple yangın çıktı. Muğla’nın Yatağan ilçesinde de Eskihisar Mahallesi yakınındaki Stratonikia Antik Kenti civarında çıkan yangın ormanlık alana sıçradı.Yangın nedeniyle Milas-Yatağan yolu trafiğe kapatıldı.
Uşak’ın Sivaslı ilçesine bağlı Hanoğlu köyü yakınlarında da ormanlık alanda yangın çıktı.
Antalya’nın Aksu, Muratpaşa ve Manavgat ilçelerinde ormanlık alanlarda da yangın çıktı. Yangının sürdüğü alana yakın yerleşim yerleri tahliye edildi.
Yangınların devam ettiği yerlerden bir diğeri Karabük’ün Safranbolu ilçesinde 14 köy boşaltıldı.
Eskişehir'de başlayan Afyon'a sıçrayan orman yangını 4'üncü gününde kontrol altına alındı.
Açıklamaya göre Jandarma Genel Komutanlığı verilerine göre; 01 Mayıs-24 Temmuz tarihleri arasında 34 ilde meydana gelen 184 orman yangınıyla ilgili 25 kişi tutuklandı, 47’si hakkında adli kontrol kararı verildi. HABER MERKEZİ
* * *
Gabar’daki kıyıma kim dur diyecek?
Gabar Dağı ormanlık alanı 2021’den bu yana talan ediliyor. Her gün tonlarca ağaç kesilip askerlerin gözetiminde ticari amaçla diğer kentlere taşınıyor. Ekolojik örgütlerin çağrısına kulaklar tıkalı.
Şirnex’in Gabar Dağı’nda 2021 yılında Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) tarafından petrol adı altında başlatılan çalışmalarda yüz binlerce ağaç kesildi. Bölgedeki ağaç kesimleri İl Orman Müdürlüğü ve askeri yetkililerin onayı ve gözetiminde devam ediyor.
MA’dan Zeynep Durgut’un haberine göre, Cizîr’in Misûrî köyünde bulunan Jandarma arama noktasındaki son görüntüler, kesilen ağaçların Şırnak İl Orman Müdürlüğü ve askerlerin gözetiminde satılığa çıkarıldığını gözler önüne seriyor. Her gün en az TIR’ın bu şekilde Riha, Dîlok ve Semsûr gibi kentlere taşındığı belirtildi.
Şirnex Barosu, ekoloji sivil toplum örgütleri doğa talanına karşı defalarca hukuki yollara başvurdu. Ancak şuana kadar sorumlular hakkında tek bir işlem dahi yapılmadı. HABER MERKEZİ













