Kürdistan’a özgürlük, Rojava’ya statü!

Dünya Haberleri —

Paris

Paris

  • Avrupa’da sokağa çıkan Kürtler ve dostları, “Kürdistan’a özgürlük” talep ederek, PKK’nin ‘terör listesi’nden çıkarılmasını ve Rojava’nın statüsünün tanınmasını istedi.

Avrupa’nın birçok ülkesinde Defend Kurdistan’ın çağrısıyla Cumartesi günü “İşgale karşı Kürdistan’ı savun” şiarıyla eylemler gerçekleştirildi. Binlerce kişinin katıldığı yürüyüşlerde işgal saldırılarına direnen gerillaya destek, Türk devleti ile KDP’ye ise öfke vardı. Eylemlerde PKK’nin ‘terör örgütleri listesi’nden çıkarılması için yürütülen kampanya kapsamında imza da toplandı. İşgal saldırılarına ve kimyasal silahların kullanılmasına sessiz kalan devletlere de “Katliama ortak olmayın” çağrısı yaptı.

Stuttgart / Foto: Deniz Babir

ALMANYA

Almanya'da Kürtler ve dostları, Türk devletinin işgal saldırılarına karşı başkent Berlin başta olmak üzere Leipzig, Freiburg, Hannover, Köln, Hamburg, Saarbrücken, Frankfurt ve  Stuttgart kentlerinde alanlara çıktı. Berlin’de demokratik kamuoyuna “işgal saldırılarına karşı çıkın” çağrısı yapıldı. Frankfurt’ta Kürdistanlılar ve enternasyonalistler yürüyüş yaparak “Katliama ortak olmayın" dedi. Leipzig’teki yürüyüşte gerillaya destek için sarı mekaplar taşındı. Stuttgart’taki yürüyüşe Alman sol örgütlerin yoğun katılımı dikkat çekti. Alman hükümetinin savaşa ayırdığı 100 milyar euroluk ek bütçeye tepki gösterildi. Eylemciler, Kürtlere karşı kullanılan Alman yapımı bir Leopar panzerin maketini de ateşe verdi.

Berlin / Foto: Hakan Türkmen

FRANSA

Fransa’da da binlerce kişi başkent Paris olmak üzere Marsilya, Rennes, Bordeaux, Montpellier ve Amiens kentlerinde sokaklara döküldü. Türk devletinin işgal saldırılarını ve KDP ihanetini protesto edenler, “Terörizm devletler tarafından gerçekleştirilir, halklar tarafından değil” diyerek PKK’nin terör listesinden çıkarılmasını, Rojava'ya ise uluslararası statü verilmesini istedi. 

Paris / Foto: Selma Akkaya

İNGİLTERE

İngiltere’nin başkenti Londra’da enternasyonal gruplar eşliğinde binlerce kişi “Kürdistan’ı savun” diyerek, miting ve yürüyüş gerçekleştirdi. BBC binası önünde başlayıp başbakanlık binasının bulunduğu sokağa kadar süren gösteriye ilgi ve katılım yoğundu. Eyleme gençler de ulusal kıyafetlerle katıldı.

Londra / Foto: Diren Dicle Erden

İSKOÇYA

İskoç Parlamentosu önündeki eylemde Kürtlere yönelik saldırılara karşı milletvekillerden tavır koyması ve Britanya’nın Türkiye’ye silah satmasına karşı harekete geçmesi istendi.

İskoçya

İSVİÇRE

İsviçre’nin Aarau, Fribourg, Cenevre, Bellizona, Zürih, St. Gallen ve Luzern kentlerinde de Kürt dostlarının öncülüğünde yürüyüş ve mitingler gerçekleştirildi. Bellinzona’da Kürt dostları konuşan Prof. Franco Cavalli “Kürtlerle dayanışmaya ve Kürdistan devrimini sahiplenmeye devam edeceğiz” dedi.

Aarau / Foto: Erdoğan Zamur

İTALYA 

İtalya'nın Bologna şehrinde yaklaşık 40 kurum ve kuruluşun desteğiyle yapılan yürüyüşe İtalyan devrimci şehit Lorenzo Orsetti'nin babası Alessandro Orsetti de katılarak Rojava Devrimi’ne sahip çıkılması çağrısı yaptı.

Stuttgart / Foto: Deniz Babir

 

FİNLANDİYA

Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de sol, komünist, anarşist ve feminist örgütlerin oluşturduğu Kürdistan Dayanışma Ağı ve Demokratik Kürt Toplum Merkezi birlikte parlamento önünde eylem yaptı. Ayrıca Türkiye Konsolosluğu’na gönderilmek üzere protesto kartları yazıldı. Oulu ve Tampera kentlerinde ise grafitiler çizilerek Erdoğan’a tepki gösterildi.

Frankfurt  / Foto: Şahin Bozlar

DANİMARKA

Danimarka'nın başkenti Kopenhag’taki eylemde Ekolojik Tarım Derneği'nden Jørgen Holst, Rojava’yı sahiplenme çağrısı yaptı. Eylemde, Öcalan'ın kitapları da dağıtıldı.

 

Hamburg / Foto: M.Zahit Ekinci

NORVEÇ

Başkent Oslo’daki eyleme birçok Norveçli parti, örgüt ve kurumun temsilcileri katılarak, Kürt halkına destek verdi. Türkiye’nin kimyasal silah kullanımına göz yuman Norveç hükümeti ve NATO ülkelerine “Sessizlik suça ortak olmaktır" diyerek tepki gösterildi.

Köln

AVUSTURYA

Avusturya'nın başkenti Viyana'da Birleşik Devrim Hareketi'nin çağrısıyla Türkiye’nin saldırıları ve KDP’nin işbirlikçiliği protesto edildi. Tirol eyaletinde yaşayan Kürtler ve dostları da aynı amaçla Innsbruck’ta bir yürüdü.

Viyana

KATALONYA

Katalonya’nın başkenti Barcelona’da da aktivistler YPG bayrakları taşıyarak ve “No Passaran/Geçit Yok” yazılı pankartlar açarak Türk devletine tepki gösterdi.

Saarbrücken

KIBRIS

Kıbrıs'ın Limasol kentinde Yeşiller Partisi'nin Genel Başkanı Yorgos Berdigis’in de katıldığı mitingde, Türk devletinin saldırılarına tepki gösterildi.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.