Kürdistan'ı savun, işgali durdur!

Yurt Dışı Haberleri —

Defend Kurdistan

Defend Kurdistan

  • Defend Kürdistan’ın (Kürdistan’ı Savun) çağrısı ile birçok kentte alanlara çıkan farklı halklardan binlerce kişi, Türk işgaline karşı Kürdistan’ı savunma kararlılığını beyan etti, faşizme karşı ortak mücadele mesajı verdi.

 

Türk devletinin Kürdistan’a yönelik soykırım saldırılarına ve KDP ortaklığına karşı Defend Kürdistan’ın “Kürdistan’ı Savun” küresel eylem günü kapsamında alanlara çıkma çağrısı yapmıştı. Cumartesi günü Kürdistanlılar ve farklı halklara mensup çok sayıda dostu işgale karşı yürüdü, faşizme karşı birlikte mücadele etme kararlılığını dile getirdi 

Eylemlerin ana merkezi olan Almanya’da eş zamanlı olarak birçok kentte renkli eylemler organize edildi.

BERLİN

foto: MUHAMMED KAYA / Berlin

Başkent Berlin’de eylemin adresi Hermanplatz’dı. Eylemde

Women Defend Rojava inisiyatifi, Defend Kurdistan’ın kuruluşunu selamladı. FED-KURD Eşbaşkanı Kerem Gök ise yaptığı konuşmada “Kürt halkı ve dostları bugün alanlardaydı. Bu da Kürt Halk Önderi Öcalan'ın ideolojisi ve felsefesinin bütün dünyaya nasıl yayıldığını gösteriyor” dedi. Eylemin temel sloganları “Jin Jiyan Azadî”, “Bijî Serok Apo”, “Hoch die Internationale Solidarität” oldu.

FRANKFURT

foto: OSMAN OĞUZ / Frankfurt

Kentteki eyleme Mannheim, Darmstadt, Giessen, Mainz ve Saarbrücken’den Kürdistanlılar ve dostları katıldı. Merkezi tren garı önünde başlayan yürüyüşte bildiriler okunarak Türk işgaline ve faşizmine ilişkin bilgilendirme yapıldı. Eyleme ADGB ve Defend Kurdistan üyeleri de pankartlarıyla katıldı. Eylemde sık sık enternasyonal dayanışmaya ve direnişe dair sloganlar atıldı.

HANNOVER

Nav-Dem’in düzenlediği yürüyüşe çok sayıda Kürdistanlı ile devrimci-demokrat Alman katıldı. Eylemde Alman polislerinin 1994’te afiş asarken katlettiği Halim Dener anısına ve Rojava Devrimi’nin yıldönümü vesilesiyle konuşmalar yapıldı. Şehir içinde kortej halinde yürüyen halk Türk konsolosluğu önüne ulaşarak işgale ve soykırım saldırılarına tepki gösterdi. Eylemde konuşan  Hannover Nav-Dem Eşbaşkanı Xoşnav Ata, Alman devletinin Kürtlere yönelik baskılarına dikkat çekerek, “Bugün bizi burada kriminalize etmeye çalışan Alman devletine sesleniyoruz, arkadaşlarımıza yönelik kirli politikalarınızdan ve Türk devleti taktiği ile arkadaşlarımızın evine baskın yapmaktan vazgeçin. Bu taktiklerle Kürt halkını yıldıramazsınız” dedi.

STUTTGART

foto: AGİT EREN / Stuttgart

Defend Kürdistan’ın çağrısıyla gençlerin öncülüğünde Öcalan’a uygulanan tecrit ve Güney Kürdistan'a dönük işgal saldırıları protesto edildi.  ‘Werin Cenge Azadiye’ pankartının açıldığı yürüyüşe Kürdistan Topluluklar Federasyonu (FCK) BW ve Bayern eyaletlerinden birçok Meclis katılım sağladı. Sık sık “Bijî Kurdistan” ve “Serok Öcalan” sloganları atılırken, Alman polisi “Bijî serok” sloganının yasak olduğu gerekçesiyle birçok kez eylemi durdurdu. Eylemciler ise polise “Es lebe Öcalan” (Öcalan’a özgürlük) sloganları ve zılgıtlarla karşılık verdi.

HAMBURG

foto: M.ZAHİT EKİNCİ / Hamburg

Altona semtinde yapılan miting ardından yüzlerce kişi işgal saldırılarını kınayan sloganlarla yürüyüşe geçti. “Almanya finanse ediyor Erdoğan öldürüyor”, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Terörist Erdoğan”, “Alman panzerleri Kürdistan'dan defolun” sloganları eşliğinde yapılan yürüyüşün ardından bir açıklama yapıldı. “Kürdistan’ı savunmanın insanlığı savunma anlamına geleceği” vurgulanan açıklamada, Erdoğan’ın yeni Osmanlıcılık hayaliyle Kürdistan’ı işgal etmeye çalıştığı dile getirildi. Rote Flora binası önünde sona eren yürüyüşün ardından bir grup anti-faşist havai fişeklerle eylemi selamladı.

Landshut

RENNES

İşgal saldırıları Fransa'nın Rennes kentinde de protesto edildi. Place du Colombier’de yapılan açıklamada Türk devletinin soykırım saldırılarına karşı Kürdistan halkı ve Kürt dostlarının mücadeleyi büyütmesi gerektiği ifade edildi. Eylemde sık sık “Kürdistan için özgürlük zamanı”, “Öcalan için özgürlük", “Jin Jiyan Azadî" sloganları atıldı. 

LONDRA

foto: DİCLE ERDEN / Londra

Defend Kürdistan (Kürdistan’ı Savun) İnisiyatifi’nin çağrısı ile Kürdistanlılar ve dostları Londra Trafalgar Meydanı’nda bir araya geldi. Kürtlerle dayanışma gruplarının destek verdiği eylemde YPG, YPJ bayrakları ile Öcalan'ın posterleri taşındı. Sık sık, “Kahrolsun Türk işgalciliği”, “Kahrolsun faşizm kahrolsun işgalciler”, “Terörist TC”, sloganlarının atıldığı eyleme, Brezilyalı anti-faşist gruplar da kitlesel destekte bulundu.

Enternasyonal mücadelenin önemine vurgu yapılan eylemde, Brezilya’dan Afrika’ya ve Ortadoğu’ya kadar tüm hegemonik ve faşist yapılara karşı birlikte mücadele edilmesinin önemi ifade edildi. Eyleme destek veren kurumlar adına okunan ortak açıklamada ise faşist Türk devletinin, Güney Kürdistan'a yönelik işgal saldırıları ile hem uluslararası hukuku ihlal ettiği hem de insanlık suçları işlediği vurgulandı.

Londra

Yapılan konuşmaların ardından Kürdistan Solidarity gruplarının öncülüğünde parlamento binasına doğru yürüyüşe geçildi. Yürüyüş boyunca bölgede bulunan ve farklı eylem yapan grupların yürüyüşe katılarak destek vermesi dikkat çekti. Yürüyüş boyunca alkış, zılgıt ve “Öcalan” sloganları dinmezken, yakılan renkli sis meşaleleri eyleme renk kattı.

BASEL

foto: ÖNER POLAT / Basel

İsviçre'nin Basel kentindeki Die Welt parkta İsviçreli, Kürdistanlı ve Türkiyeli her kesimden halk bir araya geldi. CDK-S Eşbaşkanı İsmail Kardaş, işgalin önünü açan saldırılara karşı Kürt ulusal birliğinin sağlanmasının önemine vurgu yaptı. İsviçre Demokratik Güç Birliği (İDGB) adına Hüseyin Yeter ise “Kendisine devrimci, demokrat, yurtseverim diyen herkes Kürdistan'ın özgürleştirilmesi ve Kürt halkının birliğinin sağlanması için sürdürülen gerilla mücadelesine sahip çıkmalıdır” dedi. 

Barış heyetinde yer alan gazeteci ve Yeşiller Partisi Basta Parti Sekreteri Franziska Stier ise “Kürtler arası bir çatışmanın, işgalin ve soykırım önünü açan bu politikalara karşı Kürt halkının direnişini sahipleneceğiz” diye belirtti.

Konuşmalardan sonra düzenlenen yürüyüş boyunca bildiriler okundu, eylemciler kentin işlek noktalarında oturma eylemi düzenledi.

HELSİNKİ

Helsinki

Finlandiya’nın başkentinde Kürdistanlılar ve Finli dostları işgal saldırılarına karşı alanlara çıktı. Yapılan açıklamalarda, halkların faşizme karşı ortak mücadele etmesinin önemine vurgu yapıldı, Kürt halkının faşizme ve İslamcı çetelere karşı verdiği mücadelede yanlarında olma sözü verildi. Büyük Beyaz Kilise meydanında başlayan yürüyüş, kentin işlek caddelerinde sürdü, Kamppi Meydanı’nda Ritm of Resistance müzik grubunun dinletisi ile son buldu.

ROMA

İtalya’nın başkentinde düzenlenen eyleme Yeniden Yapılanma Komünist Partisi, Potere Al Popolo, Cobas İşçi Sendikası, İtalya Su Ağı temsilcileri, dostların yanı sıra Kürdistanlılar da katıldı. Yapılan konuşmalarda Türk devletinin faşizan uygulamalarına tepki gösterildi.

HABER MERKEZİ

Bilbao
paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.