Kürt düğününe operasyon: Damat ve konuklar tutuklandı

Toplum/Yaşam Haberleri —

.

.

  • Esenyurt'ta düğünde, sarı, kırmızı, yeşil şal takan damat ile Kürtçe stranlar söyleyen konuklar "örgüt propagandası"ndan tutuklandı. 

İstanbul Esenyurt'ta önceki gece düğününde Kürtlerin ulusal renkleri sarı, kırmızı ve yeşil renkte şal taktığı ve Kürtçe stranlar söylendiği gerekçesiyle gözaltına alınan damat Mesut Karçık, düğün sahibi Tahsin Karçık, Savaş Karçık, Aydın Kaplan, İbrahim Kaplan, Umut Kaplan, İbrahim Baran, Cahit Karçık ve Burhan Topçu "örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla tutuklanarak, Silivri Kapalı Cezaevi'ne gönderildi.
12 Haziran'da Esenyurt Belediye Nikah Sarayı 2'nci katında yapılan düğün nedeniyle Kıraç Polis Karakolu'na çağrılan düğünün sahibi Tahsin Karçık ile damat Mesut Karçık'ın yanı sıra 8 konuk gözaltına alınmışlardı.

Tutuklananlar polis sorgusunda giysilerinin renkleri yanı sıra düğündeki müzikler ve "Bijî Serok Apo" sloganları atılması gerekçesiyle "örgüt propagandası" ile suçlanmışlardı.

İfadeleri bile alınmadı
Savunmalarında sarı, kırmızı, yeşil şalın ulusal renkleri olduğunu, herhangi bir "örgüt"ü temsil etmediğini ifade ederek, suçlamayı reddetmelerine karşın Büyükçekmece Cumhuriyet Savcılığına sevk edilen 10 kişi savcılıkta ifadeleri alınmaksızın tutuklama talebiyle Sulh Ceza Hakimliği önüne çıkarıldılar ve tutuklandılar.

Müzisyenlere de göz altı
Damat, düğün sahibi ve konukların tutuklanmasının ardından haklarında yakalama kararı olan müzisyenler Celadet Döner, Orhan İdiz, Senar Ok ve Hakan İdiz de Kıraç Polis Karakolu'nda göz altına alındı. Müzisyenlerin savcılıkta ifadeleri alınmak üzere bugün Büyükçekmece Adliyesi'ne sevk edileceği bildirildi.

Kürt düşmanlığı
Düğünde sarı, kırmız, yeşil şal nedeniyle tutuklanan damat ve yakınlarının sorgu tutanaklarını TBMM Genel Kurulu'nda okuyan HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, "Bu Kürt düşmanlığının mahkeme tutanağıdır" dedi.
Beştaş şöyle konuştu: "Karakoldan sonra savcılık ifade almadan tutuklamaya sevk etti ve bir saat önce de damatla beraber 10 kişi tutuklandı; sarı, kırmızı, yeşil puşi taktıkları gerekçesiyle."
Ardından sorgu tutanağındaki suçlamaları aktaran Beştaş "Soru aynen şu Sayın Başkan" dedi: "Düğün salonu içerisinde terör örgütünü temsil eden sarı, kırmızı, yeşil renkli bez parçasının salona kim tarafından sokulduğu, sizin tarafınızdan da bahse konu bez parçasıyla resim çektirdiğiniz, aynı zamanda halay esnasında siz veya diğer... Aynı zamanda [işte] davetliler tarafından da örgüt propagandası yapıldığı anlaşılmıştır."

Renklere bile düşmanlar
Beştaş uygulamaya "Renklerden korkan, renklere düşmanlık yapan, Kürtlerin bütün değerlerine düşmanlık yapan bir iktidar bloğu var karşımızda" diyerek tepki gösterdi.
"Bu Kürt düşmanlığının mahkeme tutanağıdır" diyen Beştaş, "Sarı, kırmızı, yeşili ellerinden gelse trafik ışıklarından sökecek kadar acz içindeler, ya yazıklar olsun gerçekten. Düğünde insanlar isteği rengi takamayacak mı? İstediği dilde müziği dinleyemeyecek mi? Bir damat ve dokuz ailesinin tutuklanmasının izahı nedir acaba? Savcı ve hâkim neye dayanarak bunu yapıyor? Bu, AKP ve MHP iktidarının icraatıdır işte" diyerek düğüne operasyon yapılmasını protesto etti. İSTANBUL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.