Kürt düşmanlığının tezkeresi

  •  Uluslararası hukuka aykırı olan tezkerenin, içeride ve dışarıda çözümsüzlük; çürümüş yolsuzluk ve rant düzenini ayakta tutma; Kürt düşmanlığı tezkeresi olduğunu; büyük çöküşün üzerini kapatma telaşından kaynaklandığını belirten HDP Eşbaşkanı Buldan, şunları söyledi:
  •  Suriye barışını sabote etme, çatışma ve istikrarsızlıktan nemalanma tezkeresidir. ÖSO’ya, IŞİD’e, El Nusra’ya nefes aldırma tezkeresidir. Bu tezkere, toplumsal desteğini her geçen gün kaybeden AKP iktidarının seçim kampanyasıdır. Büyük ekonomik ve toplumsal çöküşün üzerini örtemeyeceksiniz.

 

HDP Eşbaşkanı Pervin Buldan, Suriye ve Irak tezkeresinin Kürt düşmanlığı olduğunu söyledi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eşbaşkanı Pervin Buldan, partisinin Meclis Grup Toplantısı’nda konuştu. Halkın gündeminin yoksulluk, işsizlik, geçim derdi ve adaletsizlik iken iktidarın gündeminin yine savaş tezkereler olduğunu söyledi. Irak/Suriye birleşik savaş tezkeresinin süresinin bir yıl uzatan iktidarın, bu kez süreyi iki yıl uzatmak istediğini kaydeden Buldan, ”İktidar, bir yıl sonra AKP grubunun kalıp kalmayacağından ve Meclis’i toplayamayacağından endişe ettiği için süreyi iki yıl uzatarak tezkereyi garanti altına almaya çalışmaktadır. Bu tezkere, iktidarın aynı zamanda gidiş tezkeresidir” dedi.

2023’e kadar Meclis’i savaş siyasetinin ipoteği altına almaya çalışan tezkerenin adının doğru konulmasını isteyen Buldan, şöyle devam etti: ”Uluslararası hukuka aykırı olan bu tezkere içeride ve dışarıda çözümsüzlük tezkeresidir. Çürümüş yolsuzluk ve rant düzenini ayakta tutma tezkeresidir. İflas etmiş ekonominin, büyük çöküşün üzerini kapatma telaşıdır. Suriye barışını sabote etme, çatışma ve istikrarsızlıktan nemalanma tezkeresidir. Bu tezkere Kürt düşmanlığı tezkeresidir. Suç örgütleri; ÖSO’ya, IŞİD’e, El Nusra’ya nefes aldırma tezkeresidir. Bu tezkere, toplumsal desteğini her geçen gün kaybeden AKP iktidarının seçim kampanyasıdır.”

İktidarın tezkeredeki amacını gayet iyi bildiklerini vurgulayan Buldan, şunları dile getirdi: ”Suriye’de barış süreci asla gelişmesin, çatışma sürsün, mülteci krizi devam etsin bundan fayda sağlasınlar. İşte gerçek amaç budur. Bunu da Türkiye toplumun iyi bilmesi ve görmesi gerekiyor. Suriye, hızla barışa ortamına hazırlanıyor. Bunu bozmaya gücünüz yetmeyecektir. Suriye halkları kendi geleceğini, demokratik yönetimini oluşturacaktır. Buna mani olamayacaksınız. Kurmaya çalıştığınız savaş-çatışma dengesi tutmadı, tutmayacaktır. Oyunlarınız bir bir boşa çıkacaktır. 

Çöküşün üzerini örtemeyeceksin

Buradan iktidara sesleniyorum: Suriye’ye askeri operasyon naraları atarak, içeride yarattığınız büyük ekonomik, toplumsal çöküşün üzerini asla örtemeyeceksiniz. Bakın kötü yönetiminiz yüzünden halk açlıktan, yoksulluktan, işsizlikten adeta kan ağlamaktadır. Peş peşe yaptığınız zamlar zulme dönüştü. İşçiye, emekçiye, çalışana, emekliye, asgari ücretliye, esnafa, çiftçiye, EYT’liye kaynak yok! Talan düzeninizi sürdürmek için yürüttüğünüz savaş politikalarına bütçe var, öyle mi? Bakıyoruz; 2022 yılı bütçesini de bir savaş bütçesi olarak Meclis’e gönderdiler. Bu bütçe; varlık sebebini savaş politikalarına, Kürt düşmanlığına bağlayan iktidar bütçesidir. Çürümüş düzenin bir bütçesidir. Halkın bütçesi asla değildir. Bu bütçe aynı zamanda iktidarın son bütçesidir. Gidiş bütçesidir. Bunun da müjdesini buradan vermek istiyorum.

Tezkerenin sonucu gri listedir

Şubat’tan beri TL’deki değer kaybı yüzde 35’lerde. Dolar, enflasyon fırladıkça bunlar Suriye diyorlar. Halk, zamlara karşı öfkesini gösterdikçe, beka, yok bilmem ne koridoruna izin vermeyeceğiz, diyorlar. Siz önce kurduğunuz büyük yolsuzluk koridorunu bir kapatın. İşte gri listeye alındı Türkiye. Hep söylüyoruz: Savaş kirletir. İşte tezkerelerin sonucu gri listedir. Bir sonraki aşama kara listedir.  İnsanlar, yoksulluğun, işsizliğin, zamların hesabını sormasın diye sarıldığınız savaş tezkereleri sizi kurtarmaya yetmeyecektir. Yarattığınız çöküş ve yıkım Suriye kılıfına sığmayacak kadar büyüktür. 

İktidara destek olmayın

Buradan siyasal muhalefete de seslenmek istiyorum. İktidarın Suriye tezkeresiyle Türkiye’yi yeni maceralara sürükleme ve kendi koltuğunu sağlamlaştırma gayretlerine destek olmayın. Kaybetmekte olan iktidarın değirmenine su taşımayın. Suriye halklarının barış çabalarını sadece sabote edecek savaş ve yıkım politikalarına alet olmayın. Suriye barışının yanında yer alın. Diyalogun, çözümün ve müzakerenin yanında yer alın. Kürt sorununun çözüm yerini parlamento olarak görenler tezkere hayır demelidir. HDP olarak bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da savaş politikalarının karşısında durmaya, barışın yanında yer almaya kararlılıkla devam edeceğiz.  ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.