Kürt erkeklerinin protestosu büyüyor!

Haberleri —

Merîwan’da Kürt kadınları kırmızı kıyafetlerle sokağa dökülüp Kürt kadınlarını aşağılayan İran rejimini protesto ederken, Kürt erkekleri de sosyal medyada Kürt kültürünü ve Kürt kadınını aşağılayan İran rejimini kadın giysileri giyerek çektirdikleri resimleri yayımlayarak protesto ediyor.

İsveç’in Lindesberg kentinde yaşayan Doğu Kürdistanlı Khaled Droudi’nin kadın elbiseleri giyerek çektirdiği resmi Facebook’ta yayınlaması, İsveç basınında büyük yankı yarattı. İsveç devlet televizyonu ve radyosunun yanı sıra bazı gazeteler İran rejiminin ırkçı ve cinsiyet ayrımcısı uygulamalarına geniş yer verdi.

İran rejimini protesto çağrısı

Taksi şoförlüğü yapan Droudi, kadınlarla dayanışmak ve kadın-erkek eşitliğinden yana olduğunu baskıcı İran rejimine göstermek için kadın giysilerini giyerek Facebook’ta yayımladığını söylüyor. Mahkemenin kadın elbisesi giyme cezası vererek kadınları aşağıladığını belirten Droudi, Kürt erkeklerine Kürt kültürünü ve kadınlarını aşağılayan İran rejimini kadın giysileri giyerek protesto etmeleri çağrısında bulunuyor.
Uluslararası Af Örgütü İsveç Seksiyonu Genel Sekreteri Elisabeth Löfgren örgütlerinin İran’da çalışmasının yasaklandığı için konu hakkında ayrıntılı bilgi edinemediklerini, ancak İran’ın kırbaç cezasının yanı sıra kadınları aşağılayan bu tür cezai uygulamalara başvurduğunu söylüyor.
Stockholm’de yaşayan Şoreş Amanc da, kadın elbiseleri giyerek çektirdiği resimleri Facebook’ta yayımladı. Amanc , "İran rejiminin Kürt Halkı ve kadınını aşağılayan tutumunu ve cezaevlerinde tutulan Kürt tutsaklar hakkında verilen idam cezalarını protesto etmek için" böylesi bir girişimde bulunduğunu söylüyor. Kadın elbisesi giyen 150 civarında Kürt erkeği resimlerinin yer aldığı Facebook’u 9 bin kişinin beğendiği ifade ediliyor.

ANF/STOCKHOLM


paylaş

Haberler


   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2026 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.