Kürt göçmenler arada kaldı

Dünya Haberleri —

Polonya-Belarus sınırında mülteciler ölüme terk edildi

Polonya-Belarus sınırında mülteciler ölüme terk edildi

  • AB ile Belarus arasında devam eden göçmen krizi ve Polanya ile Belarus’un restleşmesi, Belarus üzerinde Avrupa’ya geçmek isteyen Kürt mültecileri vuruyor. Açlık ve soğuktan ölüme terk edilen mülteciler, dün Polonya sınırına yürüdü.

 

Çoğunluğu Güney Kürdistanlı Kürt gençlerden oluşan binlerce kişi, Avrupa ülkelerine geçmek için Polonya sınırına yürüdü. Gazeteci, aktivist ve göçmenlerin kendi telefonlarıyla Belarus’ta kaydettiği videolarda göçmenlerin Polonya sınırına doğru günlerdir kitlesel bir yürüyüş için hazırlık yaptıkları anlaşılıyor.

Alınan bilglilere göre; Polonya sınırına yürüyen göçmenler; Polonya sınırının resmi olarak açılmasını ve resim bir şekilde kabul edilmelerini istiyor. Avrupa ülkelerine de çağrıda bulunan göçmenler, Avrupa ülkelerinin sınır kapılarının kendileri için açılmasını talep ediyor.

Göçmen sorunlarıyla ilgilenen Lukte Derneği’nin istatistik verilerine göre; son 11 ayda 37 bin Irak vatandaşı yurt dışına göç etti. 10 kişi hayatını kaybederken 12 kişinin akıbeti ise bilinmiyor. Lukte Derneği’nin raporlarına göre; göçün en yoğun yaşandığı yerler Süleymaniye’nin Qeladizê ve Ranya ilçeleri olurken, Ranya ve Qeladizê ilçelerini ise Soran, Seyidsadık, Helepçe, Şêladizê ve Hewlêr takip ediyor.

Belarus Devlet Sınır Komitesi, eşyalarıyla birlikte çok sayıda göçmenin ülkede Polonya sınırına giden yolda ilerlediğini bildirdi. Belarus’taki Kürt göçmenler birkaç gündür sosyal medyadan “AB sınırlarına akın” ismi ile kampanya başlatacaklarını duyurmuştu.

Belarus Devlet Sınır Komitesi’nden yapılan açıklamada, Belarus tarafının uluslararası iletişim kanallarının sorunsuz şekilde işlemesi ve kara yolunda hareket eden mültecilerin güvenliğini sağlamak için gerekli önlemlerin alındığı ileri sürüldü. Açıklamada, "Polonya sınır muhafızları binlerce göçmeni Belarus sınırına nasıl zorladıklarını rapor ettiler. Polonyalı yetkililerin kayıtsızlığı ve insanlık dışı tutumu, mültecileri benzer umutsuzluk adımı atmaya teşvik etti" ifadeleri kullanıldı.

Polonya’da “acil durum” ilanı

Göçmenlerin harekete geçmesi üzerine Polonya’da acil durum ilan edildi. Polonya güvenlik güçleri, yüzlerce göçmenin sınırı geçerek ülke sınırlarına girdiğini duyurdu. Güvenlik yetkilileri de göçmenlere izin verilmeyeceğini duyurdu.

Balarus basını da göçmenlerin Minsk Havalimanı’dan yola çıkarak Polonya sınırına ilerlediklerini aktardı.

AB’ye karşı kullanıyor

Belarus’ta Ağustos 2020’de cumhurbaşkanlığı seçimleri yapılmış, seçimleri mevcut Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko kazanmıştı. Seçimlere hile karıştırıldığı gerekçesiyle muhalif kesimler ülkede bir süre protesto eylemleri düzenlemişti. Avrupa Birliği (AB), Lukaşenko’nun kazandığı seçimleri tanımayarak, Lukaşenko’nun da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi ve devlet kuruluşuna yaptırım uygulamaya başlamıştı.

Lukaşenko 6 Temmuz’da yaptığı konuşmada, Belarus’un AB ile Geri Kabul Anlaşması’nı askıya alma sürecini hatırlatarak, Rusya ve Belarus’a yönelik Batı’nın tutumlarından sonra artık savaştan kaçan insanları kendilerinin alamayacağını ifade etmişti.Avrupa’ya gitmek üzere Belarus’a gelen mültecileri ülkede tutmayacaklarını söyleyen Lukaşenko, "Polonya, Litvanya, Letonya, Ukrayna ile sınırlarımızı kapatacağımızı ve Afganistan, İran, Irak, Libya, Suriye, Tunus’tan gelen mülteciler için ‘yerleşim yeri’ hale geleceğimizi düşünenler yanılıyorlar. Biz, hiç kimseyi tutmayacağız. Onlar bize gelmiyorlar, aydınlanmış, sıcak, rahat Avrupa’ya gidiyorlar" demişti.

AB, Belarus yönetimini Irak gibi ülkelerden gelen göçmenleri AB ülkeleri Polonya, Litvanya ve Letonya sınırlarına göndererek "düzensiz göçü araç olarak kullanmak ve AB’yi bu yolla istikrarsızlaştırmaya çalışmakla" suçluyor.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.