Kürt kadın birliğini hedefliyoruz
Kadın Haberleri —
- Birleşik Kürt Kadın Platformu’da yer alan HDP milletvekili Nuran İmir, geçtiğimiz ay Başûrê Kurdistan’a yapılan temasların amacının Kürt kadın mücadelesinin birliğini oluşturmak olduğunu belirterek, yürütülecek çalışmaların Kürt ulusal birliği için de anlamlı olacağını kaydetti.
Birleşik Kürt Kadın Platformu, dört parça Kurdistan’da kadınların yaşadıkları sorunlara dikkat çekmek, çözüm arayışında bulunmak, örgütlü kadın mücadelesini büyütmek amacıyla geçtiğimiz ay Başûrê Kurdistan’ı ziyaret etti.
Birleşik Kürt Kadın Platformu heyetinde yer alan, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Nuran İmir, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eşbaşkan Yardımcısı Gülşen Sincar, Akademisyen Evîn Adîn, Kurdistan Özgürlük Partisi üyesi Zeynep Dinçer 10-15 Aralık tarihleri arasında Hewlêr ve Silêmanî (Süleymaniye) kentlerinde birçok siyasi parti temsilcisi, sivil toplum örgütü ve bu kentlerde tanınan öncü kadınla bir araya geldi.
Karşılıklı fikir alışverişlerinin yapıldığı görüşmelerde yer alan HDP Şirnex Milletvekili Nuran İmir, yapılan görüşmelere ve amaçlarına ilişkin Mezopotamya Ajansı’na değerlendirmelerde bulundu.
Kürt kadınları dimdik ayakta ve direniyor
Kürt kadınları açısından tarihi bir süreçten geçildiğini dile getiren İmir şöyle dedi: “Başûr’da gerçekleştirdiğimiz çalışmaların birinci ayağı, Kürt kadın mücadelesinin birliğini oluşturmaktı. Çünkü bu tarihi süreçte, Kürt kadınları dört parçada dimdik ayakta ve direniyorlar. Bu mücadele bize özgür bir geleceğin müjdesini veriyor. Bu tarihi dönemde tarihi sorumluluklarımızı ve Kürt halkının taleplerini yerine getirmek istedik.”
Kadın birliği manevi ve toplumsal olarak inşa edilmiştir
Kürt kadınların egemen ve ataerkil zihniyete karşı mücadele ettiğini ifade eden İmir, “Bir gerçek var ki; bu mücadelede kadın birliği, manevi ve toplumsal olarak inşa edilmiştir. Temel amaç, kadın birliğini tesis etmek ve kalıcı bir mekanizma kurmaktır” dedi. İmir devamla şunları kaydetti: “Bu görüşmelerin ikinci ayağı ise Kürt kadın mücadelesine yönelik saldırılara karşı örgütlü güç oluşturmaktı. Bu talep yüzyıllık bir taleptir. Annelerimizin hayali ve tüm Kürt halkının arzusudur. Çünkü kadınlara yapılan zulmün asıl nedeni bizim parçalanmışlığımızdan kaynaklanıyor. Biz de bu çalışmalarla dönemin ruhuna uygun bir özeleştiri vermek istedik. Bu özeleştiriyi de örgütlenme ve daha çok çalışma ile veriyoruz.”
Saç telinden raperîn oluyor
Kürt kadınının dünya çapında değişim ve dönüşüm gücüne sahip olduğunu ifade eden HDP milletvekili Nuran İmir, "Rojava'da kadınların öncülüğünde bir devrim oldu. Rojhilat’ta kadınların öncülüğünde bir ayaklanma oldu. Bu bize güç verdi ve bizim bir adım atmamız için bir fırsat oldu. Hem Kürt kadınının kazanımlarına sahip çıkma, hem de inşa etme çabamız ve mekanizmamız Kürt halkının birliğinin temelini de oluşturmuştur. Halkımıza karşı sorumluluğumuzu yerine getirelim istedik. Kürt kadınının bir saç telinden raperîn oluyor. Bu da Kürt kadınının gücünü gösteriyor. Bir Kürt kadınının bir saç telinden isyan doğuyorsa, Kürt kadınları çok şey yapabilir ve başarabilirler. Bu süreçte bizler en büyük gücü dört parçada kimliği ve özgürlüğü için mücadele eden Kürt kadınlarından aldık. Bizler ancak Kürt kadınların birliğiyle Kürt halkının birliğini kurabiliriz” diye belirtti.
Heyetimiz, Silêmanî ve Hewlêr’de görüşmeler yaptı
Çalışmanın asıl amacının dört parça Kurdistan'daki kadınların gücünü birleştirmek olduğunu söyleyen İmir, "Çünkü, Bakur ne yaşıyorsa, Başûr’da onu yaşıyor. Rojhilat ne yaşıyorsa, Rojava da onu yaşıyor. Kürt kadınları olarak Enfalı unutmuyoruz, Halepçe'deki soykırımı unutmuyoruz, Roboski'yi unutmuyoruz, Cizîra Botan'ı, Zilan Katliamı’nı unutmuyoruz. Topraklarımızda bize yapılan bu zulüm kaderimiz değil. Bir çalışma var, çaba var, mücadele var ama herkes kendine göre gidiyor. Biz bu gücü birleştirmek istiyoruz. Birlik için yapılan çalışmalar Kürt güçlerine de güç verecektir” ifadelerini kullandı.
İmir, Başûrê Kurdistan'da Kürt kadın birliğinin kurulmasına yönelik başlatılan çalışmaların büyük ilgiyle karşılandığını kaydederek, "Çalışmalarımız bir hafta sürdü. Heyetimiz, Silêmanî ve Hewlêr’de görüşmeler yaptı. Birçok parti, kuruluş, bağımsız kurum ve toplumda tanınan kadınlarla görüşmelerimiz oldu. Bu toplantının amacını kendileriyle paylaştık, memnuniyetle karşıladılar. Bu çalışmada şunu gördük ki; herkes bu buluşmayı bekliyormuş. Biz de memnun kaldık. Kolay bir iş değil ve bunun sorumluluğunu da biliyorlar. Gittiğimiz her yerde Kürt kadınların yaşadığı zulme karşı neler yapılabilir ve hangi mekanizmalar kurulmalıdır, bunları tartıştık. İlk kez heyet olarak bölgeye gitmiyoruz. Uzun yıllar Kürt kadınlarının birliğini sağlamak için çok çaba sarf edildi, toplantılar ve konferanslar düzenlendi. Ancak pandemi ve bazı süreçlerle çalışmalar yarıda kaldı. Verilen bu emeğin üstüne biraz daha emek katmak ve hazırlanan çalışmaları tamamlayıp, hedefe ulaştırmak istedik” diye belirtti.
“Geliş gidişlerimiz devam edecek” diyen İmir, aynı zamanda konferanslar, toplantılar gibi kısa ve uzun vadeli eğitim düzeyinde çalışmalar yapacaklarını dile getirdi.
Herkes bir parça için değil dört parça için çalışacak
Görüşmelerin ardından kendilerine gelen tavsiyeler doğrultusunda yazılı bir yönetmelik çıkarılacağına işaret eden İmir, şunları söyledi: "Başûrlu kadınlar, Kürt kadınının özgürlüğü ve Kürt kadınının birliği için çok ağır bedeller ödedi. Bizler tecrübelerimizi birbirimizle paylaşıp, dört parçada halkımızın hizmetine sunacağız. Rojhilat ve Rojava kadınlarıyla bir araya gelme imkanımız şu an yok. Olağanüstü hal ve her iki tarafta da süren bir savaş süreci var. Oldukça önemli öneriler de geldi. Bu öneriler doğrultusunda yazılı bir şekilde madde madde bir yönetmeliğin hazırlanması kararlaştırıldı. Herkes bir parça için değil, herkes dört parça için çalışacak. Bu tutum ve tavırla çalışmalarımızı sürdüreceğimizi ifade ettik. Öneriler doğrultusunda yol haritamızı hazırlayıp kamuoyu ile paylaşacağız. Bu çalışmayı anlamlı buluyoruz. Her türlü çaba Kürt halkının birliğine dayanmalı ve bu birlik korunmalı.”
Çalışmanın bir ayağı Avrupa olacak
Çalışmaların bir ayağının da Avrupa’da olacağını ekleyen İmir, “Milyonlarca Kürt kadını farklı ülkelerde kendi halkının özgürlüğü için mücadele ediyor. Onlarla da görüşmelerimiz olacak” dedi. İmir, platformun çalışmalarının her koşulda devam edeceğini aktararak, oluşacak yeni yapıların Kürt ulusal birliği için de anlamlı olacağını söyledi.
Çalışmalar kadın birliğinin zemini olacak
“Kürt halkının mücadelesi hedefte” diyerek saldırı tehlikesine dikkat çeken İmir, son olarak şunları kaydetti: “Bizler, Birleşik Kürt Kadın Platformu olarak, önümüzdeki ay bir toplantı düzenleyeceğiz. Bu platformda birçok farklı fikir var. 15 günde bir toplanacağız. Bu çalışmayla Kürt kadınının yıllardır yaptığı ve hatta gösterilmeyen emeğini ortaya çıkarıyoruz. Çalışmalar kadın birliğinin zemini olacak. Kürt halkının birliğinin inşası ve temeli olacaktır.” MA-ŞIRNEX
Birleşik Kürt Kadın Platformu’nun kuruluşu
Kürt kadınlar, 23 Aralık 2017’de Amed’de bulunan Demir Otel’de gerçekleştirdikleri “Kürt kadınları süreci tartışıyor” buluşmasında yapılan öneriler kapsamında Platforma Yekitiya Jinên Kurd’ı (Birleşik Kürt Kadın Platformu) kurdu. Birleşik Kürt Kadın Platformu kuruluşunda birincil olarak, kadınların militarist, erkek egemen, cinsiyetçi bir dil kullanmaması, ikincil olarak da Kürtleri birbirleriyle olan ilişkilerinde ayrımcı ve ötekileştirici tavır içine girmemesini temel ilke olarak benimsedi. Platformun kuruluşu "Jin, jiyan, azadî” sloganları eşliğinde ilan edildi.